• onze waardering

Recensie: Mijn Japanse keuken RECENSIE

Recensie: Mijn Japanse keuken – Stevan Paul

Soms lijkt het dat in Japan alleen maar kleine lekkere hapjes worden gegeten. We zijn er hier in Europa inmiddels ook dol op. De ene na de andere sushi-zaak wordt geopend. Bij de wat grotere supermarkt worden ze aan de lopende band vers gemaakt. Ook Mijn Japanse keuken staat voor een deel in het teken van deze hapjes. Naast sushi zijn dat Ramen-noedels en misosoepen, sashimi en tempura. Zelf aan de slag dus!

Het van oorsprong Duitse boek Mijn Japanse keuken heeft een op hout gelijkende voor- en achterkant. De rug is doorzichtig zodat je meteen kan zien dat het boek stevig is gebonden. Dat heeft tot groot voordeel dat het zo goed als op iedere bladzijde perfect open blijft liggen. Fijn als je in de keuken staat. Behalve meer dan 80 heerlijke recepten valt in het boek ook nog eens veel te lezen over de Japanse keuken, de gewoonten en de gebruikte ingrediënten. Die ingrediënten kwamen mij in eerste instantie nogal onbekend voor. Japans koken is redelijk nieuw voor mij. Maar eigenlijk kon ik ze zo goed als allemaal gewoon vinden in mijn eigen buurtsuper. Blijkbaar is de Japanse keuken nog verder ingeburgerd dan dat ik in eerste instantie dacht.

Gelukkig besteedt Stevan Paul ook aandacht aan de 'gewone' Japanse keuken in het uitgebreide hoofdstuk 'Izakaya en familiekeuken'. Onder Izakaya worden kleinere gerechtjes bedoeld die worden geserveerd in pubs en eetcafés. Ook uitgebreid is het hoofdstuk over 'de Japanse grill'. Vis, kip, fantastische spareribs. In Japan houden ze net zo veel van de barbecue als wij.

Uit Mijn Japanse keuken blijkt ook dat de Japanse keuken een gezonde en over het algemeen lichte keuken is. Koken zonder pakjes en zakjes staat hoog in het vaandel en verse groenten vormen een belangrijk onderdeel van de maaltijd. In het hoofdstuk 'Vegetarisch Japans eten' worden deze groenten ook nog eens heerlijk bereid. Zo vormen ze lekkere (bij)gerechten die op geen enkele tafel misstaan.

Ons inspireerde het tot een Japans dinertje. In Japan is het, volgens Stevan Paul, gebruikelijk dat er meerdere gerechten tegelijkertijd op tafel komen. Het vele snijwerk en het gelijktijdig klaar hebben van gerechten nodigde ook nog eens uit om de voorbereiding samen te doen. Bij voorbaat al gezellig dus. We maakten een chirashi-sushi. Een bakje gezuurde rijst met daarop verschillende hapjes als garnalen, zalm, komkommer, radijs en avocado. Op tafel stonden verder nog garnalen-tempura met wasabi-mayonaise en sesam-drumsticks met zoete chilisaus en Sriracha. Wat een feestje was dat. Fijn ook dat, hoewel het wat voorbereiding vergt, de recepten nooit moeilijk werden en eigenlijk niet konden mislukken.

Mijn Japanse keuken zal zeker vaker gebruikt gaan worden. Mede dankzij de schitterende fotografie nodigen eigenlijk alle recepten wel uit om eens te maken. Natuurlijk ontbreken ook de Japanse zoetigheden aan het einde van het boek niet.

Recensie: Mijn Japanse keuken – Stevan Paul

Mijn Japanse keuken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Mijn Japanse keuken zijn 80 recepten opgenomen die verrassend eenvoudig te bereiden zijn. Stevan Paul laat hiermee zien hoe veelzijdig de Japanse keuken is. Hij geeft informatie over ingrediënten, basisrecepten en alternatieven bij elk recept met praktische winkeltips en instructies voor het zelfmaken van bijvoorbeeld teriyakisaus en dashi.
  Mijn Japanse keuken laat zien dat de Japanse keuken veel verder gaat dan sushi en sashimi. Omdat men in Japan heel lang geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed men niet), zijn vooral rijst en vis de hoofdingrediënten, aangevuld met veelzijdige groentegerechten. Een lichte gezonde keuken dus, die energie en kracht geeft.
  De Japanse keuken is een tijdloze keuken die goed past bij onze tijd, omdat men in Japan al eeuwenlang de culinaire deugden die tegenwoordig in zwang zijn hoog in het vaandel heeft staan: het gebruik van regionale en seizoensgebonden producten, de beste natuurlijke ingrediënten en het achterwege laten van 'pakjes en zakjes'.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen