• onze waardering

Recensie: Kameel weet het zeker RECENSIE

Recensie: Kameel weet het zeker – Lenneke Westera

Kameel weet het zeker is een ontroerend boek, geschreven door Lenneke Westera en met de prachtige afbeeldingen van Peter-Paul Rauwerda. Kameel wordt op een dag wakker, maar hij is niet meer in de woestijn. Hij is op een kale grijze grond met een groot hek eromheen. Hij is in een dierentuin! Kameel is zeer ongelukkig, maar op een dag komt er een jongen naar de dierentuin. Deze jongen heet Vos en zorgt ervoor dat Kameel weer gelukkig wordt. Uiteindelijk bedenkt Vos een plan om Kameel uit de dierentuin te bevrijden en terug te brengen naar de woestijn. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Kameel weet het zeker laat ten eerste de donkere kant zien van dierentuinen. Hiermee heeft dit boek ook een maatschappelijke functie. Want wat doen we dieren aan door ze in een dierentuin te stoppen? Door Kameel weet het zeker lees je het verhaal vanuit het perspectief van een kameel en heeft Lenneke Westera ervoor gezorgd dat je tot nieuwe inzichten kan komen over dit onderwerp. Daarnaast is het mooi dat een kinderboek zo rijk kan zijn aan onderliggende boodschappen. Het is duidelijk dat Kameel niet gelukkig is. Maar ook Vos is niet gelukkig, want zijn opa is onlangs overleden en zijn as moet worden uitgestrooid. Zowel Vos als Kameel voelen zich alleen, maar gelukkig hebben ze elkaar. Het is een prachtig verhaal over geluk, vriendschap en afscheid nemen.

De tekst van dit kinderboek is op een mooie wijze geschreven. Hoe de omgeving wordt geschetst is af en toe zelfs poëtisch. Naast de tekst, bevat Kameel weet het zeker ook enkele illustraties van Peter-Paul Rauwerda over beide pagina’s. Deze illustraties zijn opgebouwd uit dingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Zo is bijvoorbeeld het dierenverblijf van de kamelen in de dierentuin gemaakt van satéprikkers, kippengaas en puzzelstukjes. Doordat je de verschillende delen van de illustraties wilt thuisbrengen en herkennen, neem je vanzelf de tijd om eens goed te kijken naar de afbeeldingen. 

Concluderend is Kameel weet het zeker een mooi boek over vriendschap, geluk en afscheid nemen. Daarnaast zul je je als lezer zeker afvragen hoe dierentuindieren zich zullen voelen. 

Recensie: Kameel weet het zeker – Lenneke Westera

Kameel weet het zeker

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op een ochtend wordt Kameel wakker en ontdekt hij dat hij ver weg is van zijn thuis in de woestijn… Hij is naar een dierentuin gebracht in een koud en grijs land. Hij voelt zich verschrikkelijk alleen – ook al zijn er nog andere kamelen.
  Maar dan komt er op een dag een jongetje naar zijn hok. Een jongetje dat Vos heet en dat bananenschillen bij zich heeft – een heerlijke kamelenlekkernij…
  Door het hek ontstaat een bijzondere vriendschap tussen Vos en Kameel. Vos besluit Kameel te helpen ontsnappen. Hij neemt hem mee naar huis, waar hij hem onderbrengt in het tuinhuis. Van daaruit moeten ze nog naar Egypte zien te komen. Met de kruik waar Opa in zit. Want Egypte was het lievelingsland van de lievelingsopa van Vos…
  Lenneke Westera schrijft een verhaal als een droom waar je warm van wordt, maar ook zachtjes bij zult snikken. Met tekeningen om in te verdwijnen van Peter-Paul Rauwerda.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

 • In nevelen gehuld - Eva Björg Aegisdóttir

 • Angelique – Angelique Woudenberg en Liddie Austin

 • Ik wil een bos voor mijn verjaardag - Linda de Haan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen