• onze waardering

Recensie: Darknet RECENSIE

Recensie: Darknet – Matthew Mather

Jack O’Connell, een succesvolle effectenmakelaar in New York, heeft zijn criminele verleden achter zich gelaten. Totdat op een dag zijn jeugdvriend Sean Womack belt. Nog voordat hij zijn boodschap kan overbrengen, wordt Sean doodgereden door een bus. Wanneer ook zijn baas nog eens wordt opgepakt voor fraudepraktijken en Jake achtervolgd wordt door politie en maffia, staat ineens zijn eigen leven en dat van zijn familie op het spel. Ondertussen ontdekt wetenschapper Jin Huang in Hongkong een dodenlijst vol met namen. Daarbij stuit ze ook op de online moordmarkt waar mensen voor een prijs een moord kunnen laten plegen. Tot haar afgrijzen vindt ze ook haar eigen naam en die van Jake op deze lijst. Jake en Jin slaan op de vlucht en komen erachter dat een duister geheim zich als een epidemie uitzaait over de hele wereld.

In Darknet laat auteur Matthew Mather de lezer kennis maken met de duistere digitale onderwereld: het darkweb. Met onderwerpen als cryptovaluta, de moordmarkt, autonome corporaties en chatbots die doen geloven dat ze mensen zijn, maakt hij de risico’s van onze digitale wereld griezelig echt. De plot doet ‘futuristisch’ aan, maar in het nawoord van de auteur blijkt dat de wereld van Darknet daadwerkelijk deel uitmaakt van onze huidige realiteit.

Matthew Mather werkte ooit bij het McGill Centre for Intelligent Machines (CIM) waarbij hij onderzoek deed naar kunstmatige intelligentie. Ook voor dit verhaal deed hij uitgebreid onderzoek. Hij weet dus als geen ander waar hij over schrijft. Dat is ook terug te zien in Darknet. De plot is interessant maar zit niet per definitie goed in elkaar. Er wordt er met enige regelmaat met vaktermen gestrooid en blijft het verhaal hier en daar te technisch, wat het boek complex en niet voor een groot publiek toegankelijk maakt. De vele personages en afwisseling in locaties maken het er niet makkelijker op. Je moet je aandacht er goed bij kunnen houden, wil je de samenhang blijven zien. Daarbij krijgt Jake aan het einde hulp van iemand van wie je tot dan toe nog helemaal niets wist en die ineens onmisbaar is voor de plot. Daarnaast zijn de oplossingen voor alle plotwendingen te simpel en wat oppervlakkig uitgewerkt.

Door het gebruik van de vele personages blijven de karakters wat oppervlakkig en leer je ze als lezer niet echt kennen. Je leeft niet echt mee met de gebeurtenissen en dat is jammer. Het draait vooral om de gebeurtenissen en problemen rondom de personages en hoe ze dit aan moeten pakken.  

Darknet is een mooie thriller voor iedereen die zich kan vinden in het thema van darkwebs en kunstmatige intelligentie. Het is jammer dat Matthew Mather de plot niet goed heeft weten te vertalen voor een groter publiek. Het thema op zichzelf is namelijk ontzettend interessant, en dichterbij dan we denken.

Recensie: Darknet – Matthew Mather

Darknet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jake O'Connell heeft zijn criminele verleden achter zich gelaten. Maar als zijn jeugdvriend Sean Womack wordt vermoord, komt er een einde aan zijn nieuwe leven als succesvolle effectenmakelaar in New York. Aan de andere kant van de wereld, in Hongkong, ontdekt wetenschapper Jin Huang een lijst met rijke doden en een enorme samenzwering in de bankwereld.
    Het vreemde is dat de doden op deze lijst niet allemaal dood lijken te blijven. Jin stort zich op de zaak, maar ontdekt tot haar afgrijzen dat ze zelfop de lijst staat.Jake O'Connell en Jin Huang slaan op de vlucht en komen er op de verschillende continenten achter dat een duister geheim zich als een kanker uitzaait over de wereld.

    Waarom werd Sean vermoord? Wat had hij te maken met de lijst van rijke doden? Wievan hen komt weer tot leven? Jake en Jin gaan op zoek naar de antwoorden. Maar dan wordt de familie van Jake bedreigd en dat verandert de zaak.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen