• onze waardering

Recensie: Moederschap RECENSIE

Recensie: Moederschap – Sheila Yeti

In het boek Moederschap is de hoofdpersoon in de leeftijd van eind dertig. Samen met haar vriend Miles woont ze in Toronto. Nu ze richting de 40 jaar gaat, komt het dilemma wel of geen kinderen telkens weer terug in haar leven. Wat wil zij eigenlijk? Aangezien ze ook schrijfster is, benadert ze dit dilemma als een onderzoekskwestie. Wat betekent het om moeder te zijn?

Moederschap is een boek in het genre literaire romans, maar ook wordt licht genoemd in het type biografieën. Toch heeft de hoofdpersoon in dit verhaal geen naam en is zij schrijfster, net als Sheila Yeti. De auteur Sheila Yeti laat de vraag of dit een biografie over haarzelf is onbeantwoord.

Bijzonder aan dit boek is dat het een actueel en vernieuwend thema behandeld, namelijk moederschap en dan met name de mogelijkheid om er bewust voor te kiezen om geen moeder te worden. In tegenstelling tot vroeger wordt moederschap steeds meer als een keuze gezien en zijn er steeds meer vrouwen die ervoor kiezen om dit niet te doen. Een boek schrijven met dit als hoofdthema, is dan ook zeer gewaagd. Het is namelijk vaak een soort taboe of er zou iets mis zijn met je als vrouw. De maatschappij vindt dat het niet hoort. Sheila Yeti beschrijft deze gedachtegang en achtbaan van emoties ontzettend sterk. De hoofdpersoon is nieuwsgierig naar mensen om haar heen, waarom wilde zij moeder worden? Wat verandert er in je leven wanneer je moeder wordt? En, is moeder zijn te combineren met ambities in je carrière? Ook stelt ze zichzelf vragen om zo hopelijk te komen tot een besluit. Moederschap gaat dan ook over een vrouw die kiest voor zichzelf in plaats van voor wat er van haar wordt verwacht.

Het verhaal is vrij filosofisch en leest ook wat zwaar. Alhoewel het boek ook zeker humor kent, is dit wel complexe literatuur. Het is taaie stof en leest niet lekker door. We lezen Moederschap door de ogen van de hoofdpersoon. De schrijfstijl is hierin ook bijzonder. We lezen dialogen van de hoofdpersoon met haar vriend Miles of andere mensen in haar leven. Miles is echter het enige grote personage naast de hoofdpersoon zelf. Ook is het boek juist vooral geschreven in een dialoog met de hoofdpersoon zelf. We krijgen als het ware een kijkje in de chaos in haar hoofd en al haar hersenspinsels. Zo probeert ze haar levensvraag op te lossen door vragen te stellen aan Chinese stenen die haar vragen met “nee” of “ja” beantwoorden.  Op deze manier is de hoofdpersoon eigenlijk via de stenen in gesprek (en vooral in discussie) met zichzelf.

Het grootste minpunt aan dit boek is de relatie tussen de hoofdpersoon en Miles. Het boek zou moeten gaan over Moederschap, maar gaat helaas meer dan eens over de onstabiele en emotionele rollercoaster relatie. Een koppel dat zoveel drama en ruzie heeft, is het dan überhaupt verstandig om na te denken over kinderen? Het is daardoor moeilijk om mee te leven met de hoofdpersoon.

Moederschap is vooral een must-have voor liefhebbers van pittige literatuur en voor mensen die zich interesseren voor de positie van de vrouw in deze wereld. Geen fan van literaire kost? Laat dit boek dan vooral aan je voorbij gaan en hoop dat we nog veel meer mooie boeken mogen ontvangen over dit zeer belangrijke thema.

Recensie: Moederschap – Sheila Yeti

Moederschap

 • Auteur:

  Sheila Heti
 • Verschenen:

  16 oktober 2018
 • Uitgave:

  ISBN 9789056726157
  Uitgever Signatuur
  288 pagina's
 • Uitgever:

  Signatuur
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Onze hoofdpersoon is eind dertig, schrijver en woont met haar vriend in Toronto. Om haar heen worden al haar vriendinnen moeder, maar wil zij dat zelf eigenlijk wel? Overal zoekt ze naar antwoorden: ze stelt zichzelf en de mensen om haar heen vragen over het moederschap en probeert op die manier tot haar uiteindelijke beslissing te komen.

  Wat gebeurt er als een vrouw kiest voor iets dat buiten de verwachtingen van onze cultuur en maatschappij valt? Moederschap is een nieuwe, actuele en intelligente kijk op de rol van de vrouw in onze hedendaagse samenleving. Heti schrijft persoonlijk, oprecht en met veel humor over iets dat nog steeds taboe is: een vrouw die voor zichzelf wil leven, niet voor anderen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Haar kant van de weg - Ella Marjon

 • Toen ze verdween - Carla Kovach

 • Lessen in chemie - Bonnie Garmus

 • De 10 grootste bibliotheken ter wereld

 • 8 herkenbare situaties wanneer jij en je BFF allebei van boeken houden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen