• onze waardering

Recensie: Aiki RECENSIE

Recensie: Aiki – Jean-Philippe Desbordes

Alles wat Japans is wordt een trend. We hebben de Japanse manier van opruimen, de Japanse manier van in de natuur zijn en de Japanse manier van geluk. In de lijn van deze trend is daar nu de Japanse manier van ademhalen, oftewel Aiki. Jean-Philippe Desbordes heeft een zwarte band in de Aikido en ontwierp naar aanleiding daarvan de Aiki-therapie. Een methode die gebaseerd is op energie in het lichaam, kracht en verzoening. In Aiki, de eeuwenoude Japanse kunst van het ademhalen legt hij uit hoe. Want hoewel iedereen kan ademhalen, is het bewust ademhalen voor vele een uitdaging. Iets waar Jean-Philippe Desbordes wel raad mee weet.  

De betekenis van het Japanse woord Aiki bestaat uit twee onderdelen. Het Ai betekent samenzijn en Ki beschrijft de levensenergie die ontstaat door de lucht die wij inademen. De kunst van het ademhalen wordt daardoor ook wel omschreven als één zijn met je ademhaling. Hoe je dat bereikt wordt door Jean-Philippe Desbordes duidelijk uitgelegd aan de hand van een aantal verschillende technieken, die ook wel gebruikt worden in de Aikido. Desbordes vindt het belangrijk om de achtergrond van deze Japanse manier uit te leggen. Iets wat best interessant is, maar tegelijkertijd soms de vaart iets uit het praktische van het verhaal haalt.  Want naast een boek over ademhalen, gaat dit boek ook veel over Aikido. Deze sport wordt door Desbordes fanatiek beoefend en het is de sport waarin deze vorm van ademhaling veelvuldig in terugkomt. Of eigenlijk is de ademhaling de basis van de sport.

Iets anders waar Desbordes in Aiki, de eeuwenoude Japanse kunst van het ademhalen over schrijft is het gebruik van Aiki bij gewelddadige, moeilijk opvoedbare jongeren. Er worden herhaaldelijke voorbeelden gebruikt van jongeren, die zijn opgegroeid met de normen van de straat en leven naar de kracht van de sterkste. Jongeren die hun agressie gebruiken als manier om te overleven en daarmee iedereen angst aanjagen. Desbordes vangt deze jongeren op in zijn dojo en vecht met ze. Of hij laat zich keer-op-keer aanvallen, en blijft zich verdedigen totdat de jongere uitgeput bereid zijn tot contact of ademhalen om tot rust te komen. Het zijn inspirerende verhalen, absoluut. Ze zijn niet per se nodig om zelf te leren over de ademhaling en de voordelen die daar uit gehaald kunnen worden.

Aiki, de eeuwenoude Japanse kunst van het ademhalen is een interessant boek voor degene die zich wat gejaagd voelen in het leven. Door de hand van de ademhalingstechnieken die Desbordes beschrijft ervaar je duidelijk rust en energie in je lichaam: het werkt zeker. Tegelijkertijd hoef je daar zeker niet dit hele boek voor te lezen, niet alle onderdelen zijn even interessant. De techniek is aangevuld met verhalen ter inspiratie en achtergronden van Desbordes zelf. Boeiend als je daar ook in geïnteresseerd ben, maar zeker niet nodig om je de technieken eigen te maken.

Recensie: Aiki – Jean-Philippe Desbordes

Aiki

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Meestal ademen we zonder erbij na te denken. Toch reageert je adem op je emoties: als jij zenuwachtig bent, gaat je adem versnellen en als je bang bent, wordt je adem oppervlakkig en versterkt dat je angst. Maar wat als je het omdraait? Door je adem te reguleren kun je je emoties beïnvloeden. En daarmee worden je lichaam en geest vele malen gezonder en voel je je beter.

    Schrijver en journalist Jean-Philippe Desbordes leert je te ademen volgens zij zelfontworpen en inmiddels zeer populaire Aiki-therapie. De kunst van Aiki is eigenlijk heel simpel en iedereen kan het zich eigen maken. Aiki stamt direct af van de Japanse krijgsdiscipline Aikido, letterlijk "de weg van het samenkomen met Ki' (Japans voor "vitale energie'). Een combinatie
    van ademhalingsoefeningen en het gebruik van bepaalde spieren levert een fenomenale energie op.
    Leer Aiki en adem jezelf sterker, kalmer en gezonder.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen