• onze waardering

Recensie: Houtbewerking RECENSIE

Recensie: Houtbewerking - Samina Langholz en Andrea Brugi

In het boek Houtbewerking gaan we terug naar onze roots, waarin de ambacht van zagen en timmeren terugkomt. Samina Langholz & Andrea Brugi brengen in dit boek deze traditionele vaardigheden terug om zo ons moderne huis anno 2019 in te richten met stijl. De boodschap: 'Doe meer met minder. Laat elk project organisch ontstaan. Stel je open voor de mogelijkheden. Verwelkom fouten en leer ervan. Laat je bij je ontwerp en beslissingen inspireren door eenvoudig gevonden en kant-en-klare materialen.'

Het eerste wat opvalt aan het boek Houtbewerking zijn de fantastische foto’s. Bij dit soort klussen denken we al snel aan een stoffige garage, maar dit boek laat middels de toffe foto’s zeker zien dat het bewerken van hout heel sexy en authentiek kan zijn. De foto’s zijn strak, inspirerend en ondersteunend aan de tekstuele inhoud van het boek.

Houtbewerking bestaat uit vier hoofdstukken. Allereerst is er de inleiding waarin de Italianen Langholz & Brugi zichzelf voorstellen en vertellen hoe dit boek en hun samenwerking tot stand is gekomen. Ze leggen uit wat hun visie is, namelijk ‘beschadigd is mooi’. Het is interessant om meer te lezen over hoe zij al het materiaal goed benutten en zo duurzaam te werk gaan. Vervolgens volgt het hoofdstuk ‘Werken met hout’, waarin we meer te weten komen over hout, gereedschap en technieken van bewerken. Het derde hoofdstuk is natuurlijk het hoofdstuk waar het allemaal om draait, namelijk de twintig projecten (!!!) om zelf mee aan de slag te gaan. Dit hoofdstuk kent een onderverdeling in projecten met gevonden hout, met hergebruikt hout, massief hout en fijn hout. De projecten zijn dan ook zeer verschillend, zoals een eierdopje, een deurstop, een pollepel of mini-meubels voor in een poppenhuis. De opzet van ieder project doet denken aan een kookboek. Alleen in plaats van ingrediënten zien we een lijst met gereedschap en materialen. Het project kent een korte inleiding en vervolgens een helder stappenplan met duidelijke instructie.
Mijn project was een slaapkamertafeltje, gemaakt van een boomstronk. Zie hieronder het gave resultaat!

Het is ingewikkeld om dit boek te beoordelen met hartjes. Voor mij als redelijk gevorderde doe-het-zelver (deze recensie is geschreven aan een zelfgemaakte eetkamertafel en mijn salontafel is gemaakt van een houten haspel van een boerderijwerf) is dit boek te gemakkelijk. Het is leuk om meer te lezen over houtbewerking, maar de projecten dagen mij niet uit. Vandaar de beoordeling van 3 hartjes. Wel is dit boek ontzettend geschikt ter inspiratie, maar ook juist voor de nieuwelingen die graag willen starten met houtbewerking.

Dus, raak geïnspireerd en ga zelf aan de slag!

Klinkt Houtbewerking je toch iets te ingewikkeld? Bezoek dan winkels als Goop en Eataly of koop het werk van deze Italianen via andreabrugi.com.

Recensie: Houtbewerking - Samina Langholz en Andrea Brugi

Houtbewerking

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Doe meer met minder. Laat elk project organisch ontstaan. Stel je open voor de mogelijkheden. Verwelkom fouten en leer ervan. Laat je bij je ontwerp en beslissingen inspireren door eenvoudig gevonden en kant-en-klare materialen.'
  Met behulp van enkele simpele technieken leren Samina Langholz en Andrea Brugi je hoe je twintig prachtige houten objecten voor je huis kunt maken. Maak bijvoorbeeld een eierdopje van een boomtak, een bankje van een hergebruikte balk en oude bezemsteel en een snijplank met een handgesneden 'vlinder', een oude truc om een barst te verstevigen.
  Samina en Andrea wonen en werken in het Toscaanse dorpje Montemerano. Geïnspireerd door de simpele leefwijze van het Italiaanse platteland en het onbedorven zicht op de olijfgaarden om hen heen maken ze prachtige houten objecten.
  Elk stuk is gesigneerd en met de hand vervaardigd. Hun werk wordt wereldwijd verkocht via winkels als Goop en Eataly en hun eigen webwinkel andreabrugi.com.
  De schitterende locatiefoto's en duidelijke instructies in dit boek zullen je inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen