• onze waardering

Recensie: Het vrouwelijk brein ontrafeld RECENSIE

Recensie: Het vrouwelijk brein ontrafeld - Sarah McKay

In Het vrouwelijk brein ontrafeld probeert Dr. Sarah McKay een overzicht te geven van het functioneren van de vrouwelijke hersenen in de verschillende levensfasen. De ontwikkeling begint al in de baarmoeder en stopt pas als we doodgaan. De hersenen zijn namelijk ten allen tijde plastisch en veranderlijk. Stukjes van het hersenmozaïek worden steeds verwijderd, omgevormd, vervangen, opgepoetst en bijgesteld. Mckay heeft het ook over liefde en moederschap, maar ook over depressie, menopauze en ouder worden.

De hersenen zijn ingewikkeld. Zoveel is duidelijk. Of dat nu vrouwelijke of mannelijke hersenen zijn, want in feite verschillen deze gemiddeld niet zo heel veel, zegt Mckay. Hoe zorg je er dan voor dat je een begrijpbaar boek schrijft over zo een ingewikkeld onderwerp? Een boek waar iedereen wat uit kan opsteken? Of ze nu wel of geen medische achtergrond hebben. Dát blijkt nog niet zo makkelijk.

Het vrouwelijk brein ontrafeld is een goed vormgegeven boek. Het is mooi om te zien en overzichtelijk ingedeeld in verschillende hoofdstukken. De inleiding is helder en duidelijk, maar toch begint hier al een kleine onrust te groeien. Het blijkt inderdaad een voorbode te zijn voor de volgende hoofdstukken. Waar het overgrote deel van de tekst heel goed te begrijpen is en geschreven is in vlotte zinnen die een gemiddelde lezer makkelijk kan verteren, sluipen er zachtjesaan toch moeilijke woorden het verhaal in. Als je geen medische achtergrond hebt, is de uitleg die gegeven wordt amper voldoende om te begrijpen wat synapsen zijn en zo zijn er nog meer voorbeelden.

Is dit dan geen boek voor de doosnee-vrouw? Juist wel! Het bevat heel veel leuke en interessante informatie. Alleen is de manier waarop die informatie gedeeld wordt soms wat hoog gegrepen. Dat is zeker niet het geval voor het hele boek, maar er zijn gewoon delen van hoofdstukken die bijna niet makkelijker uit te leggen zijn dan de manier waarop Mckay dat doet, zonder nog ellenlang anatomische en fysiologische begrippen te gaan doorlopen.

Er wordt op een breed scala van invloeden op onze hersenen ingegaan en dat is heel leerrijk. Zowel voor de volwassen vrouw zelf, als voor haar kroost. Want de ontwikkeling start al in de baarmoeder en ook de kindertijd is erg belangrijk voor het hele verdere leven.  Wist je bijvoorbeeld dat er orchideegenen bestaan, die ervoor zorgen dat “kinderen tot bloei komen als ze liefdevol worden gecultiveerd, maar verwelken als ze worden verwaarloosd”? Dat in tegenstelling tot de kinderen die zich als paardenbloemen gedragen, die groeien en bloeien overal.

Het vrouwelijk brein ontrafeld is een veelzijdig boek waar je tijden over kan doen om het volledig uit te lezen en alle informatie goed op te nemen. Vrouwen met wat medische voorkennis zullen er makkelijker doorheen gaan dan vrouwen zonder enige medische achtergrond, maar laat dat je niet ontmoedigen! Mckay’s schrijfstijl is vloeiend en met momenten zelfs grappig, waardoor ze het zo licht verteerbaar mogelijk maakt. Een extra illustratie of afbeelding hier en daar had de droge tekst wat kunnen doorbreken en wat lezersvriendelijker kunnen maken, maar nu is het gewoon een kwestie van zelf je leestijd te doseren zodat het niet op werken gaat lijken. Er is gesproken met meerdere kenners en professionals en een breed scala aan onderzoeken wordt belicht, waardoor het geheel een goede wetenschappelijke basis krijgt en dat voel je ook als lezer. De variatie en goede onderbouwing maken van dit boek een boeiend boek.

Recensie: Het vrouwelijk brein ontrafeld - Sarah McKay

Het vrouwelijk brein ontrafeld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het brein begrijpen is een essentiële stap voor een gezond leven!
  In Het vrouwelijk brein ontrafeld geeft dr. McKay inzichten in de ontwikkeling van de hersenen tijdens de babyjaren, de kindertijd, tienerjaren (waaronder de aanvang van de puberteit) en ouderdom. Ze behandelt onderwerpen als zwangerschap, moederschap en psychische gezondheid.
  Dit is geen boek over de verschillen tussen mannen- en vrouwenhersenen, en ook geen neurowetenschappelijke verhandeling over genderspecifiek gedrag, de "strijd tussen de seksen' of stereotypen in de trant van "Mars-Venus'. Dit boek gaat, ondersteund door verhelderende grafieken en tabellen, over alles wat er in de hersenen van vrouwen gebeurt tijdens de opeenvolgende levensfasen, die uniek zijn bij vrouwen vanwege hun fysiologie en hun hormonen.
  Voor je gezondheid en welzijn is het van groot belang om te weten hoe je hersenen in de verschillende belangrijke levensfasen werken.
  Het vrouwelijk brein ontrafeld bevat een afwisseling van bevindingen uit het onderzoekslab, gesprekken met neurowetenschappers en andere onderzoekers op het gebied van neuro-endocrinologie, hersenontwikkeling, hersengezondheid en -veroudering, evenals achtergrondverhalen en diverse casestudy's.
  "Hormonen vormen een belangrijke, maar ook weer niet de enige roep in de menigte als we het over het vrouwelijk brein hebben. Juist ook de sociale en andere omgevingsfactoren zijn van invloed op ons (vrouwelijk) brein.' – Sarah McKay

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen