• onze waardering

Recensie: Ik zal straffen RECENSIE

Recensie: Ik zal straffen – Steinar Bragi

Wanneer Kata’s dochter, Vala, verdwijnt, stort haar hele wereld in. Hopend dat haar dochter nog gaat terugkeren, wacht Kata een jaar lang. Maar wanneer het lijk van Vala gevonden wordt, beslist Kata om de zoektocht naar haar dochters dood verder te zetten. Want diegenen die dit Vala hebben aangedaan, wilt Kata niet ongestraft laten.

Ik zal straffen is een boek, waarbij je vanaf de eerste pagina in het hoofd van het hoofdpersonage duikt. We voelen onmiddellijk mee met Kata, een rusteloze moeder. We krijgen haar pijn om haar dochters verlies al van het heel begin mee. Soms kan het echter ook heel vervreemdend zijn om in het hoofd te zitten van iemand met zware gedachten en hallucinaties. Deze stukken zijn immers zo geschreven door Steinar Bragi, dat je zelf een beetje ongemakkelijk wordt. Je hebt geen besef van ruimte en tijd meer en hebt geen idee wat er aan de hand is. Ook al is dit soms wat moeilijk om te lezen, toch versterkt het dat gevoel dat we echt het hoofdpersonage zijn.

Ondanks de soms wat vervreemde stijl, zijn de stukken die belangrijk zijn, ook erg duidelijk. De uitleg over Vala’s verdwijning en alles errond is enorm goed beschreven. We kunnen het ons zo voor de geest halen hoe die gebeurtenissen gegaan zijn. Het is ook logisch dat de flashbacks helderder geschreven zijn, aangezien Kata’s toestand nog stabieler was. Dit versterkt nogmaals het gevoel van in het hoofd te zitten van de protagonist.  

Bij Ik zal straffen moet je wel je hoofd erbij houden. Het boek heeft een wat moeilijkere schrijfstijl en vereist dus echt wel aandacht. Het verhaal bestaat uit lange zinnen, die soms ietwat moeilijk te volgen zijn. Dialogen echter, zijn dan weer een stuk makkelijker om te lezen en ook erg interessant.

Buiten de schrijfstijl en het meeleven met de personages, heeft Steinar Bragi ook genoeg mysterie in Ik zal straffen gestoken om het spannend te houden. Hij eindigt ieder hoofdstuk zodanig, dat het de lezer triggert om verder te lezen. Daarbij zitten er genoeg vreemde en enge dingen in waardoor je wel niet anders kan dan verder lezen. Al die raadsels moeten toch opgelost worden?

Met zijn speciale stijl is Ik zal straffen misschien niet voor iedereen weggelegd. Als je zin hebt om eens goed te lachen, dan is dit boek misschien niet de juiste keus. Maar Steinar Bragi zorgt ervoor, dat door de zwaardere thema’s en de manier waarop die voorgesteld zijn, het boek andere emoties met je los brengt. En dat is net zomin een kunst!

Recensie: Ik zal straffen – Steinar Bragi

Ik zal straffen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op een koude avond in Reykjavik brengt Kata haar dochter Vala naar een schoolfeest en Vala keert nooit terug. Haar moeder worstelt met de pijnlijke wroeging dat ze haar dochter niet heeft gevraagd wat er die fatale avond speelde in dat zorgelijke tienerbrein. Nu is het te laat.

  In de wanhopige zoektocht ontdekt Kata een mysterieuze briefwisseling tussen haar dochter en een Hongaarse vriend, Vala's reputatie op school als "jezusmeisje' en haar mysterieuze band met het poppenhuis dat ze ooit van haar vader kreeg.
  Wanneer de gruwelijke toedracht van Vala's dood aan het licht komt, begint haar meedogenloze avontuur met een allesomvattend eindstation: gerechtigheid.

  Kruip in het hoofd van een moeder, verblind door verdriet en woede, voor wie de tijd van vergeven en vergeten voorbij is en verlangen naar wraak overheerst.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen