• onze waardering

Recensie: Zussenliefde RECENSIE

Recensie: Zussenliefde – Gerda van Wageningen

Oud-Beijerland, 1918. Het gaat erg goed met de bakkerij van Jan de Man. Zijn zus Martha helpt hem in de winkel en met het huishouden. Maar wanneer Jan zich verlooft, weet Martha dat ze overbodig wordt. Zelf heeft ze trouwens ook de leeftijd om aan een huwelijk te gaan denken, en er tonen zelfs twee mannen interesse in haar, maar geen van beiden weet warme gevoelens bij Martha los te maken. Dan grijpt ineens de Spaanse griep om zich heen in het dorp…

Zussenliefde is na Bakkersliefde het tweede deel in de bakkerstrilogie van Gerda van Wageningen. Waarin het in het eerste deel vooral draaide om Marie de Man en haar zoon Jan, is nu de focus gelegd op haar dochter, Martha. Dat is een goede keuze geweest. Het verhaal van Marie was aan het einde van Bakkersliefde zo goed als afgerond, dus dat er voor het tweede deel voor het verhaal van Martha is gekozen, is logisch. Zo wordt het verhaal van Marie ook niet onnodig langdradig.

Gerda van Wageningen is met Zussenliefde weer terug met haar fijne, duidelijke schrijfstijl en korte hoofdstukken, waardoor het boek heel makkelijk leest. Net zoals in het eerste deel is het verhaal realistisch neergezet, alsof je een waargebeurd verhaal aan het lezen bent. De verhaallijn is niet ingewikkeld, maar daarom wel des te ontspannender om te lezen.

Wat ook leuk is aan Zussenliefde, zijn de nieuwe personages. Hoewel het natuurlijk fijn is om terug te keren naar de personages uit Bakkersliefde, omdat je die al zo goed kent, zijn nieuwe personages een verademing in een verhaal. Niet alleen omdat ze nieuw zijn, maar ook omdat ze eigen verhaallijnen met zich meebrengen, die weer voor wat meer dimensie zorgen.

Ook dit keer is het weer een plezier om de ontwikkeling van het hoofdpersonage te lezen. Martha verandert in de loop van het verhaal van meisje naar volwassen vrouw. In Bakkersliefde volgde je de ontwikkeling van Marie, haar moeder, die op een heel ander punt in haar leven stond, maar toch nog een ontwikkeling doormaakte. Het is wel duidelijk dat Gerda van Wageningen het belangrijk vindt dat een vrouw zich op welke leeftijd dan ook nog kan ontwikkelen, want dit komt ook weer heel sterk naar voren in het tweede deel.

Zussenliefde is net als het eerste deel in de bakkerstrilogie een heerlijk ontspannen boek. Het verhaal is boeiend, realistisch en goed in beeld gebracht door Gerda van Wageningen. Het is knap dat zij de lezer zonder lange en moeilijke omschrijvingen naar het jaar 1918 weet te brengen. Nu is het wachten op het derde en laatste deel…

Recensie: Zussenliefde – Gerda van Wageningen

Zussenliefde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Zussenliefde' van Gerda van Wageningen neemt je meen aar Oud-Beijerland, 1918. De bakkerij van Jan de Man floreert. Zijn zus Martha helpt hem in de winkel en in het huishouden. Maar wanneer Jan zich verlooft, wordt Martha overbodig. Zelf heeft ze trouwens ook de leeftijd om aan een huwelijk te gaan denken. Meerdere mannen tonen interesse, maar geen van hen weet warme gevoelens bij haar los te maken. Dan ineens grijpt de Spaanse griep om zich heen in het dorp, met veel doden tot gevolg. 'Zussenliefde' is na 'Bakkersliefde' het tweede deel in de bakkerstrilogie van Gerda van Wageningen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen