• onze waardering

Recensie: Mij pak je niet RECENSIE

Recensie: Mij pak je niet – Martine Glaser

In het boek Mij pak je niet lezen we vanuit de ogen van Floor, Thomas en Josje. Deze personages hebben allemaal hun eigen ervaringen rond het thema roken. De vader van Thomas is eigenaar van een corrupt bedrijf dat roken aanmoedigt en als de vrienden van Floor en Thomas zich daartegen gaan verzetten, worden zij meegesleurd in de strijd. Floors moeder worstelt ondertussen met haar gezondheid en Josjes vader heeft COPD en allemaal doen ze wat ze kunnen om het bedrijf tegen te gaan.

Dit boek heeft mij aangenaam verrast. Het boek heeft als thema roken en dat is een heftig onderwerp waar veel over gezegd kan worden. Martine Glaser heeft dit goed aangepakt en laat het verhaal van verschillende kanten zien door middel van variërende situaties. Je krijgt hierdoor heel goed in de gaten hoe impactvol roken kan zijn, maar ook hoe de rookindustrie in elkaar zit. Dit was soms toch even slikken als ik er over las, want ik had nog nooit stil gestaan bij de gevolgen van roken en het blijkt dat die heftiger kunnen zijn dan over het algemeen gedacht wordt. Martine Glaser heeft heel goed in het boek kunnen verweven wat roken met jezelf maar ook met je familie kan doen.

Wat nog een leuke bonus is van het boek Mij pak je niet is de cover en de titel van het boek. De kaft is goed ontworpen en geeft mooi weer waar dit boek over gaat en wat je kan verwachten. Dit spreekt daarom ook erg aan en past goed bij het verhaal. Ook de titel vind ik heel passend en pakkend. Het heeft een goede betekenis en klopt precies. Het is erg aangenaam om een zo goed in elkaar gezet boek in handen te hebben. Het klopt gewoon helemaal.

Het enige minpunt van Mij pak je niet is de lengte. Het is natuurlijk lekker kort en dat kan fijn zijn, maar het boek had langer mogen zijn. Er waren nog veel zaken die niet helemaal afgehandeld waren en waar ik wel nieuwsgierig naar was. Ook zouden meer details prettig zijn geweest, want roken is een belangrijk onderwerp en het bleef allemaal te oppervlakkig. Ik raad Martine Glaser dan ook aan om de volgende keer zich nog meer te verdiepen in haar onderwerpen, zodat het boek iets diepgaander wordt en wat minder algemeen.

Concluderend was dit boek erg vermakelijk en tegelijkertijd verrijkend. Je leert veel over het onderwerp roken in een korte tijd en ook vanuit verschillende perspectieven. Martine heeft hiermee een vernieuwend en leerzaam YA-boek neergezet wat op elke school in de boekenkasten zou moeten staan. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar Martine Glasers andere boeken.  

Recensie: Mij pak je niet – Martine Glaser

Mij pak je niet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    roken, tabaksindustrie, vriendschap, games, liefde en loyaliteit, verlies, van eigen bodem, Nederlands
    Een spannend en aangrijpend verhaal over de gevaren van roken én van de gewetenloze tabaksindustrie. Voor lezers vanaf 14 jaar.
    Thomas, de zoon van BT-directeur Magnussen, heeft het voor elkaar. Hij ziet er goed uit en leidt een luxeleventje, alleen de studie die zijn pa voor hem heeft gepland ziet hij niet zitten; hij wil liever games ontwerpen. Floor heeft het minder getroffen. Haar vader is vertrokken en haar moeder is ernstig ziek. Als hun vrienden Pip en Roy ten strijde trekken tegen de tabaksindustrie, die alles op alles zet om jongeren aan het roken te krijgen, worden ook Thomas en Floor meegesleept in die strijd. Maar Big Tobacco slaat keihard terug.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen