• onze waardering

Recensie: De munt van Judea RECENSIE

Recensie: De munt van Judea – Kefah Allush

Gabriel was nog maar heel jong toen zijn vader uit zijn leven verdween. Hij is dan ook onaangenaam verrast als hij een e-mailbericht krijgt van een antiquair uit Jeruzalem, die hem dringend uitnodigt een pakketje op te halen dat zijn vader bij haar heeft laten bezorgen. Toch reist hij af naar Israël, waar hij een zeldzame en zeer kostbare oude Joodse munt in handen krijgt. Maar al snel blijkt hij niet de enige die interesse heeft in de munt. Zo begint voor Gabriel een levensgevaarlijk zoektocht naar zijn vader, en de vraag waarom hij ooit hals over kop bij zijn gezin is weggegaan.

De munt van Judea is het thrillerdebuut van mediaproducent Kefah Allush. Allush is geboren in het Palestijnse Nablus en opgegroeid in Vlaardingen. Sinds 2012 reist hij als interviewer en presentator door binnen- en buitenland. Zijn reiservaringen heeft hij verwerkt in zijn eerste boek en dat hij weet waar hij over schrijft, is te merken. Als lezer heb je het idee dat je Gabriels tocht door onder meer Jeruzalem, Amman en Addis Abeba helemaal kan volgen. Dat je precies de route kan lopen die hij loopt en koffie kan drinken op de plekken waar hij even pauze houdt. Zo komen het Midden-Oosten en Afrika zeer geloofwaardig tot leven.

Daarbij probeert Allush zijn lezer vanaf de eerste pagina’s de spanning van het verhaal in te trekken. Al in de eerste zin wordt het vermoeden uitgesproken dat Gabriel wordt gevolgd tijdens zijn reis. En heel lang blijft onduidelijk door wie en waarom. Zo, en met tussendoor perspectiefwisselingen waarin Gabriels achtervolger aan het woord komt, doet Allush zijn best om van De munt van Judea een thriller te maken. Helaas valt het in zijn totaliteit nogal tegen wat betreft het thrillergehalte van het boek. Er is duidelijk een mysterie en er zijn wat spannende momenten, maar de spanning wordt niet zo hoog opgevoerd dat je op het puntje van je stoel komt te zitten.

Toch fascineert De munt van Judea, ondanks de steeds hogere mate van voorspelbaarheid en de cliché ontknoping. De grote verrassing is vooral dat de oplossing van het raadsel rond Gabriels vader en de munt in een volledig ander stuk geschiedenis gezocht moet worden dan je aanvankelijk zou verwachten. Daarmee laat Allush zien dat hij duidelijk goed nagedacht heeft over zijn verhaal. De uitwerking had nog iets sterker gekund, zeker binnen het thrillergenre, met wat extra plotwendingen en cliffhangers, maar al met al is De munt van Judea een prima lezenswaardig debuut.

 

Recensie: De munt van Judea – Kefah Allush

De munt van Judea

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Gabriel Davids krijgt een mysterieus e-mailbericht dat verwijst naar zijn Palestijnse vader, die dertig jaar geleden spoorloos is verdwenen. Het bericht is afkomstig van een antiquair uit Jeruzalem, die hem dringend uitnodigt een pakket in bezit te komen nemen dat zijn vader bij haar bezorgd heeft. Ondanks zijn weerzin tegen de vader die hem als klein kind heeft achtergelaten, stapt hij op het vliegtuig.

    De beslissing om af te reizen naar de heiligste stad ter wereld werpt hem een zeldzame en zeer kostbare oude Joodse munt en een prachtige vrouw in de schoot, maar hij belandt ook in een levensgevaarlijke zoektocht naar zijn verloren vader. Diens verdwijning blijkt het gevolg te zijn van machtige
    krachten die voor niets terugdeinzen om hun positie zeker te stellen. Gabriel stort zich in een spannend avontuur dat hem leidt naar plaatsen in het Midden-Oosten en Afrika. Hoe kwam zijn vader aan deze munt? En wat maakt dat de onbekenden tot alles bereid zijn om dat kleinood te bemachtigen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen