• onze waardering

Recensie: Dosia bakt vegan RECENSIE

Recensie: Dosia bakt vegan – Dosia Brewer

Bakken met plantaardige ingrediënten, dat kan met het boek Dosia bakt vegan. Dosia Brewer schrijft recepten voor onder meer: Delicious, Seasons en Margriet en komt nu met haar eigen bakboek. In het eerste hoofdstuk vind je achtergrondinformatie om een luchtig, romig, knapperig en stevig baksel te maken. Voor plantaardig gebak kan je natuurlijk gewoon bakpoeders, gist en suiker gebruiken zoals voor ieder baksel. Waarin het vegan bakken afwijkt, is dat waar je normaliter eieren, melk of boter gebruikt je nu gebruik zal moeten maken van plantaardige alternatieven zoals: aquafaba, het kookvocht van kikkererwten of kokosyoghurt. Na alle tips en trucs kan je zelf aan de slag met honderd recepten, verdeeld over de hoofdstukken: cake & taart, koek, zoet brood, hartig en basis. Loopt het water je al in de mond bij de gedachte aan de ananas-meringuetaart, speculaasjes, kaneelbroodjes of miso-sojabroodjes?

Het boek heeft een prettige en rustige uitstraling. Verreweg de meeste recepten beslaan twee pagina’s, waarvan een met foto en een met het recept. Persoonlijk vind ik het een gemis, dat niet alle recepten van foto’s voorzien zijn. Je wilt toch graag weten hoe iets eruit hoort te zien. Daarnaast ontbreekt er een bereidingstijd. De recepten zijn geschikt voor verschillende niveaus, van zeer eenvoudig tot complex bestaande uit veel handelingen. De hoeveelheid ingrediënten bij sommige recepten schrikt enigszins af. Al lezende blijkt dat veel ingrediënten goed te verkrijgen zijn. Wel is het zo dat hier veel verwijzingen naar basisrecepten achterin het boek worden gemaakt. Daardoor zijn sommige recepten behoorlijk tijdrovend. 

Het eerste recept uit Dosia bakt vegan dat ik maakte, was de pizza met kastanjechampignons en basilicum. Hiervoor maakte ik zelf een pizzadeeg, pesto en een tomaten-paddenstoelensaus van porcini. Als topping gebruikte ik geroosterde kastanjechampignons. Hoewel het recept niet moeilijk was, vergde het enig geduld. Het resultaat mocht er wezen, het was een heerlijke pizza waarbij ik de kaas niet eens miste.

Als tweede recept uit Dosia bakt vegan bakte ik de chai-lattecake met kokosyoghurt. Deze cake op basis van thee met kaneel, gember, kardemom en piment smaakte geweldig. De cake was net zo eenvoudig te maken als iedere andere cake maar zo kruidig, smaakvol en luchtig.

Dosia Brewer zet met Dosia bakt vegan een prettig vormgegeven boek neer met een verscheidenheid aan zoete en hartige veganistische baksels.

Recensie: Dosia bakt vegan – Dosia Brewer

Dosia bakt vegan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dosia bakt vegan is voor iedereen die houdt van bakken en niet altijd dierlijke producten wil gebruiken. In dit vegan bakboek vind je cakes, koekjes, taarten en allerlei soorten gebak – zowel zoet als hartig. Een lekkere smaak staat daarbij voorop. En bij bakken hoort daar soms ook een royale schep zoet of een flinke lik vet bij.

    Vegan bakken is anders, maar minstens even lekker! Met de romigheid van noten en kokos in plaats van boter, room en eieren, de luchtigheid van rijsmiddelen zoals bakpoeder en baksoda, en de binding van lijnzaad, appelmoes en tofu. De ontdekking van aquafaba maakt het nu ook eindelijk mogelijk vegan meringues en schuimtaarten te bakken.

    Met heel veel recepten, technieken, tips en trucs laat Dosia Brewer zien dat lekker vegan bakken helemaal niet moeilijk is!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen