• onze waardering

Recensie: Vuur RECENSIE

Recensie: Vuur – Steven Raichlen

Laat de lange warme zomer maar komen. Meer dan een goede barbecue heb je dan volgens Steven Raichlen niet nodig. In Vuur laat hij zien dat iedere maaltijd, van ontbijt tot diner, en ieder gerecht, van vlees en groente tot dessert op of in de barbecue kan worden bereid. Dat deed hij overigens de dertig voorgaande boeken ook al.

Natuurlijk is de keuze van de juiste barbecue belangrijk. In Vuur geeft Steven Raichlen uitleg over de verschillende typen. Overigens zonder een oordeel over goed of slecht. Met een uitzondering dan voor een elektrische barbecue. Dat vindt hij een omgekeerd grillapparaat.

In het eerste deel wordt er ook een uitleg gegeven over direct en indirect grillen en de wijze waarop je de barbecue daarvoor kan prepareren. Dat is van wezenlijk belang wanneer je een volledige maaltijd wilt bereiden. Behalve tips over de barbecue zelf vinden we ook tips over noodzakelijke attributen als een brikettenstarter, een kernthermometer, roosters, tangen en borstels en over verschillende brandstoffen.

Daarna beslaan ruim 250 pagina's van het stoer ogende boek heerlijke recepten, vaak voorzien van schitterende foto's van Matthew Benson. De recepten zijn ingedeeld in 11 verschillende hoofdstukken. Beginnend bij het ontbijt en via brood, pizza, salade, vlees, vis, groente en tofu wordt geëindigd met nagerechten en drankjes. De hoofdstukken over vlees en vis beginnen met tabellen waarin de gewenste gaarheid met bijbehorende kerntemperatuur wordt gegeven. De één wil zijn vlees immer rood en een ander wat meer doorbakken. In het boek is voldoende ruimte voor heerlijke bijgerechten zoals salades en sauzen. vaak staan deze tussen de andere gerechten door.

Mijn oog viel direct op de Ahorn-Sriracha-kipdrumsticks. Die naam bevat immers twee van mijn favoriete ingrediënten: Ahornsiroop en Srirachasaus. En er bleek ook nog eens whiskey in te zitten! Ik bereidde ze op mijn grillrooster op houtskool. Heerlijk!

Erbij maakte ik een mosterd-koolsalade waarvoor de mosterd-basterdsuikerbarbecuesaus werd gebruikt. De saus bleek erg lekker. Zeker in combinatie met de kool. Onze zomer is begonnen!

Bladerend door het boek wordt al snel duidelijk dat het niet bij deze twee gerechten zal blijven. De meeste bereidingen vergen niet heel veel extra tijd. Kant-en-klaar barbecuevlees is niet meer nodig en de afwisseling zal alleen maar groter worden. Zeker ook wat sauzen en groenten betreft. Ik geef Vuur 4 hartjes.

Recensie: Vuur – Steven Raichlen

Vuur

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een opwindend nieuw boek van dé barbecue-goeroe uit Amerika. Steven Raichlen combineert in zijn nieuwste boek Vuur de beste technieken met eeuwenoude tradities in 100 recepten vol krachtige smaken waarmee je je barbecuegerechten een turboboost geeft. Til je barbecuegerechten naar een hoger niveau met perfect gemarineerde en gegrilde tomahawksteaks, drooggepekelde filet mignons, geschroeide porterhouse-steaks en de beste bereiding van T-bones.
  Leer hoe je in bier gepekelde bloemkool aan een draaispit roostert. Bereid een kalfskotelet in rozemarijnkorst met een gasbrander. Gril mosselen in gloeiend hooi, maak gepeperde kip op een zoutsteen en bereid zalmsteaks met een kruidenkorst op een schep. Van ontbijtjes tot cocktails en van groenten tot nagerechten – dit boek bewijst dat vuur, en begrijpen hoe je het beheerst, alles lekkerder maakt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

 • Recensie: Brothers for Life 

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen