• onze waardering

Recensie: Echo RECENSIE

Recensie: Echo – Thomas Olde Heuvelt

In Echo komt Nick Grevers samen met zijn klimmaatje Augustin in een mysterieuze klimsituatie terecht. Na een klimtocht op de berg de Mont Maudit in de Zwitserse Alpen is één van hen dood en is de ander met een verschrikkelijke gezichtsverminking wakker geworden in het ziekenhuis. Hoewel dit zonder meer een traumatische klimervaring geweest is lijkt er meer aan de hand te zijn na het bezoek aan deze berg met de bijzondere naam die nergens op de kaart staat. Er gebeuren mysterieuze dingen, niet alleen in Nederland, maar ook in het Zwitserse dorpje in het dal van de Alpen. Een dorpje waar helemaal niemand over deze berg wil spreken en er vooral veel angst lijkt te heersen over deze specifieke berg.

Echo, het nieuwste boek van Thomas Olde Heuvelt, opent met een beklemmend proloog. Nog geheel onbekend met het raamwerk van het gruwel dat zich afspeelt, wordt meteen de toon gezet van het verhaal. In de zeshonderd pagina’s die volgen wordt ontrafelt hoe deze ijzingwekkende situatie tot stand is gekomen. Het horrorthema zit vooral verwerkt in deze opening, in het vervolg van het verhaal is dit veel subtieler verwerkt. Verwacht geen schrikmoment op schrikmoment, maar zo nu en dan een moment van onverwachte spanning. Onderhuidse angst, veroorzaakt door het bovennatuurlijk is een zeer normaal jasje. Olde Heuvelt beschrijft grootse en bizarre scènes op een beeldende manier. Ongebruikelijke gevoelens kan hij zo op papier zetten dat ze daadwerkelijk invoelbaar zijn.

Naast het bovennatuurlijke gaat Echo ook heel erg over de liefde. De liefde tussen Nick Grevers en zijn partner Sam Avery. Een liefde die voorbij gaat aan de verminking en de verschrikkelijke gebeurtenissen. Een liefde die alles overstijgt, zelfs het bovennatuurlijke. Mooi dat dit een liefde is tussen twee mannen. Eén van die mannen draagt ook nog een jeugdtrauma met zich mee die een rol speelt in de relatie tussen die twee. Daarmee wordt Sam Avery een veel gelaagder personage dan Nick Grevers. Hij blijft ondanks de verschrikkingen juist wat oppervlakkig. De lange klimmomenten waar het boek mee start zijn wijds en geven een beeld van hoe het is om een berg te overwinnen, maar ze geven minder inzicht in de interne belevingswereld van Nick.

Anders dan verwacht is Echo geen horror. De proloog opent angstaanjagend. De spanning is dreigend voelbaar, maar met name door het onbekende en het naderende onheil van het proloog. Thomas Olde Heuvelt schrijft beeldend, met zo nu en dan een prachtige zin. Het is interessant dat er een jongenstrauma in verwerkt is en dat een liefde tussen twee mannen centraal staat. 

Recensie: Echo – Thomas Olde Heuvelt

Echo

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Echo van Thomas Olde Heuvelt, auteur van het wereldwijd succesvolle HEX, is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur.

    Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt ze het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.
    Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…
    Thomas Olde Heuvelt overtreft zichzelf met Echo. Een verpletterend boek waar je vanaf de gruwelijk spannende openingsscène diep in verdwijnt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen