• onze waardering

Recensie: Miss Birma RECENSIE

Recensie: Miss Birma - Charmaine Graig

Het volk Karen is bij ons zo goed als onbekend, en wordt dikwijls verkeerd begrepen en afgeschilderd, zelfs in India; maar het legt zulke opvallende kenmerken aan de dag en stemt dusdanig tot nadenken, dat het naar onze mening interessant zou kunnen zijn voor onze lezers als wij hun enkele feiten voorschotelden….

                                                               Charles Dickens jr. 1888

 

Miss Birma toont met een aangrijpende familiegeschiedenis de historie van het in Zuidoost-Azië gelegen Birma. De bevolking van de voormalige kolonie van het Britse koninkrijk heeft een zware strijd moeten leveren voor het uiteindelijk in 1948 onafhankelijk werd. Er ontstond echter nimmer stabiliteit vanwege binnenlandse conflicten door diverse etnische groeperingen en nationalistische kwesties. 

Miss Birma is opgedeeld in vier delen. Elk deel beschrijft de periode van een gevecht dat de hoofdpersonen moeten doorstaan om in vrijheid te leven. Te beginnen met de kennismaking tussen Benny en Khin.

Volledig getroffen door de schoonheid van Khin, vraagt de stoere Benny haar ten huwelijk zonder ooit maar een woord met haar te hebben gewisseld. Alleen in het bijzijn van een tolk kan Benny zijn gevoelens voor haar tonen. De taal is echter niet de enige barrière die de twee moeten overwinnen. Benny is van Joodse afkomst en Khin stamt af van de Karen. Toch weet het stel zich ondanks de verschillen staande te houden. Khin is al snel zwanger van hun eerste kind Louisa.

Dan volgt, tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bezetting van de Japanners. Benny en Khin (die inmiddels in verwachting is van hun tweede kind) moeten onderduiken.

Continu worden ze omringd door tegenstanders en gevaar. Vooral dochter Louisa heeft als kind veel te lijden van het oorlogsgeweld. Haar vader is nog maar zelden bij het gezin aanwezig. De moeder vecht als een leeuwin om haar gezin in veiligheid te brengen. Toch zijn er veel momenten dat ze bezwijkt, mede door de afwezigheid van haar man, voor de seksuele driften van het mannelijk geslacht.

Ook hier zijn de kinderen dikwijls getuigen van. 

De schrijfster deinst nergens terug in het beschrijven van de gruwelijkheden die tijdens een oorlog plaatsvinden. De slachtingen die plaatsvinden zijn ronduit afschuwelijk. Als lezer word je vaak overweldigd door een gevoel van boosheid, verdriet en onbegrip. Wetende dat dit soort onmenselijke praktijken nog dagelijks plaatsvinden.

Het is vooral de vechtlust van de hoofdpersonen om door te gaan en niet op te geven dat Miss Birma zo krachtig maakt. Wie kun je nog vertrouwen? Elke medestander kan zich plotseling als tegenstander ontpoppen, wanneer hij heeft besloten om zich bij de vijand aan te sluiten. Als je elke vorm van gevaar hebt weten te ontkomen dan bestaat er nog de kans dat je geveld wordt door malaria of een andere ziekte. 

Miss Birma is een fictieve roman. In het nawoord beschrijft Charmaine Graig haar betrokkenheid bij dit weerbarstige land. Haar eigen familiegeschiedenis toont veelal overeenkomsten met de situaties waarin de hoofdpersonen van de roman zich bevinden. Bijna vierhonderd pagina’s weet de schrijfster de aandacht van de lezer vast te houden. Een boek vol historie, liefde, intriges, vriendschap en vooral hoop dat je doet beseffen dat in liefde en oorlog werkelijk alles geoorloofd is.

Recensie: Miss Birma - Charmaine Graig

Miss Birma

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een krachtige, epische roman over familie, kolonialisme en etniciteit

    Na zijn opleiding vestigt Benny zich in Rangoon, de hoofdstad van Birma dat in de jaren veertig van de vorige eeuw nog deel uitmaakt van het Britse Rijk. Hij wordt verliefd op Khin, die behoort tot de lang vervolgde etnische minderheid de Karen. Als de Tweede Wereldoorlog ook in Zuidoost-Azië tot uitbarsting komt moeten Benny en Khin onderduiken om te ontsnappen aan de Japanse bezetting.

    Hun oudste dochter Louisa groeit op omringd door gevaren en onrust. Ze wordt beroemd als Birma's eerste schoonheidskoningin vlak voordat het land in 1962 een dictatuur wordt. Terwijl Louisa worstelt met haar nieuwe status, wordt ze ook geconfronteerd met het verleden van haar familie, de voortdurende inmenging van het Westen en haar eigen loyaliteit tegenover het lot van de Karen.

    Miss Birma is een aangrijpend portret van het ontstaan van het moderne Birma, en van de manier waarop de Birmezen vochten voor vrijheid en zelfbeschikking.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen