• onze waardering

Recensie: Borsten RECENSIE

Recensie: Borsten - Corien van Zweden

Met een titel als dit, is de vraag waar dit boek over gaat geen moeilijk op te lossen raadsel. Corien van Zweden vertelt het verhaal van een intiem lichaamsdeel dat verschillende functies kan vervullen in zijn levensloop. Vanaf het moment dat meisjes voelen dat er iets verandert in hun borststreek totdat de borst de bron van kwaad wordt omdat er een tumor in huist, is er geen lichaamsdeel zo belangrijk voor een vrouw als haar borsten.

Borsten is ontstaan vanuit de droevigst mogelijke reden. Corien van Zweden heeft namelijk haar linkerborst verloren aan borstkanker en op het moment dat de diagnose werd gesteld, heeft ze besloten zich te gaan verdiepen in dit bijzondere lichaamsdeel. Misschien kan je dit boek als een soort verwerking zien van haar persoonlijke drama en ze implementeert haar eigen verhaal dan ook als een soort rode draad doorheen het hele boek. Daardoor ontstaat er een emotionele onderlaag die het geheel mooi samenbindt en die zorgt voor een compleet aanvoelend verhaal.

“ ‘Dat betekent dat uw linkerborst moet worden geamputeerd, maar we kunnen tijdens de operatie meteen een reconstructie doen.’
Ik was in verwarring. Blijkbaar verdiende de mededeling ‘uw borst moet worden geamputeerd’ niet eens een zelfstandig zinnetje. Een zin met een punt erachter en de mogelijkheid om daarna stil te vallen. Of om iets te zeggen, te vragen of desnoods te schreeuwen.”

Van Zweden praat met verschillende mensen én professionals over wat borsten betekenen voor hen en wat hun functie is in de verschillende stadia van het leven van de vrouw. Er ontstaat daardoor een hele mooie combinatie van persoonlijke verhalen en een meer wetenschappelijke achtergrond van die verhalen. Het zijn vooral de meer wetenschappelijke delen van de tekst die wat taaier aanvoelen en waar het soms moeilijk is om de volledige concentratie te bewaren. Herlezen van enkele zinnen is op deze bladzijden niet ongebruikelijk en dat komt mede door het contrast in stijl tussen de persoonlijke en professionele verhalen. Op de één of andere manier lopen de zinnen minder vlot of is het moeilijker voor van Zweden om deze uitleg om te zetten in vloeiende tekst. Daar waar de intiemere verhalen je toch direct meenemen en een soort reflectie ontlokken, voelen de andere delen zwaar aan.

Het gaat niet elke pagina alleen maar over borsten in de nauwe zin van het woord, maar eigenlijk wordt alles besproken wat maar verband houdt met deze lichaamsdelen. Onder andere het thema borstkanker, maar ook prettigere thema’s als de eerste bh en borstvoeding komen uitgebreid aan bod. Daardoor leer je stiekem weer heel erg veel en dat is zeker een voordeel van de structuur van dit boek.

Borsten is een eerbetoon, een ode, maar ook een kleine klaagzang. Rond 2020 zullen er jaarlijks zo’n twintigduizend nieuwe borstkankergevallen bij komen. De borsten die je een leven lang het uitzicht van een vrouw geven, kunnen op een gegeven moment dodelijk worden en dat is een dubbel gevoel. De lichaamsdelen die een specifiek uitzicht geven aan het vrouwenlichaam en vaak over de tong gaan bij het andere geslacht  moeten vooral iets blijven om trots op te zijn, maar het besef dat je identiteit niet vasthangt aan het wel of niet hebben van borsten moet ook duidelijk aanwezig zijn. Je bent en blijft een vrouw.

Recensie: Borsten - Corien van Zweden

Borsten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Pas toen Corien van Zweden haar linkerborst verloor aan borstkanker
    ging ze zich verdiepen in de biologie en betekenis van dit
    intieme lichaamsdeel. Ze ontdekte dat er geen ander lichaamsdeel
    is met zo'n veelzijdige levensloop als de vrouwenborst. Van
    Zweden beschrijft de biografie van borsten: van het allereerste
    moment dat een meisje merkt dat er iets verandert, naar borstvergrotingen,
    borstverkleiningen en borstvoeding tot de dag dat
    – bij één op de zeven vrouwen – borstkanker wordt vastgesteld.

    Borsten gaat over een lichaamsdeel dat de helft van de wereldbevolking
    heeft, maar waar de meerderheid van de mensen
    weinig van weet. Van Zweden vertelt over haar eigen leven met
    borsten en laat psychologen, plastisch chirurgen, seksuologen,
    filosofen en lactatiekundigen aan het woord. Daarnaast delen
    vrouwen van alle leeftijden en diverse achtergronden hun ervaringen,
    emoties en inzichten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen