• onze waardering

Recensie: Vortex RECENSIE

Recensie: Vortex – Yrsa Sigurdardottir

Vortex is het vervolg op de ijzersterke thriller DNA. Is Vortex net zo goed als zijn voortganger?

In dit tweede deel lezen we hoe Huldar en Freyja na het einde van DNA beiden zijn gedegradeerd in hun functie. Alhoewel Huldar blij is dat hij geen leidinggevende positie meer heeft, vindt hij het ook niet leuk om als voetveeg behandeld te worden. Hij krijgt de opdracht om naar een brief te kijken die tien jaar geleden door een basisschoolleerling in een tijdscapsule is gestopt. In die brief staat een lijst met initialen van mensen waarvan de briefschrijver beweert die te willen doden. In eerste instantie lijkt de brief nep te zijn, maar wanneer er in iemands hottub 2 handen worden gevonden en die op de een of andere manier met de brief te maken lijken te hebben, lijkt het toch niet te gaan op een nepbrief. Huldar probeert er samen met Freyja achter te komen wie de brief geschreven heeft en wie het volgende slachtoffer wordt.

Na het eerste deel in de Children’s Hous- serie van Yrsa Sigurdardottir had ik hoge verwachtingen van het tweede deel. En gelukkig weet de auteur deze volledig waar te maken! In Vortex krijgen we te maken met een intregerende moordzaak waarbij alles met elkaar verband lijkt te houden. Er vallen meerdere slachtoffers, er wordt gebruik gemaakt van veel namen, afkortingen en bijnamen, maar de auteur weet het boek overzichtelijk te houden. Nergens ben je als lezer de draad kwijt en voor zo’n ingewikkeld verhaal is dat een ontzettend knappe prestatie van de auteur.

Daarnaast weet Yrsa Sigurdardottir het verhaal continu boeiend te houden. Nergens wordt het saai. Dit komt doordat er eigenlijk alitjd wel wat in de moordzaak gebeurd, maar daarnaast spelen de persoonlijke levens van de hoofdpersonen ook een grote rol in Vortex. In het eerste deel leerden we al dat Huldar en Freyja een onenightstand hebben gehad die erg slecht afliep. In dit deel gaat de auteur nog wat dieper in op hun relatie en de gevoelens van de twee naar elkaar toe.

Yrsa Sigurdardottir heeft een erg prettige schrijfstijl. Ondanks dat ze gruwelijkheden niet schuwt en alles zo omschrijft dat je het zo voor je ziet, wordt Vortex nergens langdradig. Als je eenmaal aan het boek begonnen bent kan je absoluut niet stoppen met lezen. Er zit precies genoeg vaart in om het voor de lezer spannend te houden, maar het verhaal wordt ook zeker niet te snel opgelost. De auteur weet hier een perfecte balans in te vinden wat een knappe prestatie is, gezien de ingewikkeldheid van het verhaal.

Ook weet de auteur nog een paar twisten in het verhaal te gooien waardoor je als lezer toch weer op het verkeerde been gezet wordt. Ondanks dat er zo’n plottwist als in het eerste deel niet in dit boek voorkomt, weet de auteur je alsnog te verrassen. En doordat het verhaal nu eenmaal zo sterk in elkaar zit, vergeef je het de auteur dat ze je niet verrast met een enorme plottwist.

Al met al is Vortex een geweldige thriller en een sterk vervolg op DNA. Het verhaal is spannend, boeiend, ingewikkeld en intrigerend. Je zit continu op het puntje van je stoel. Vortex is een boek dat elke thrillerliefhebber zeker kan waarderen!

Recensie: Vortex – Yrsa Sigurdardottir

Vortex

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Reykjavik wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van dertienjarige schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief niet serieus wordt genomen, roept politieman Huldar de hulp in van kinderpsychologe Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef.

    De gevonden brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd door de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de schrijver en de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen