• onze waardering

Recensie: Groen op Kolen RECENSIE

Recensie: Groen op Kolen - Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek

Jeroen Hazebroek is een bekende barbecue-chef en kookboekenauteur van diverse barbecueboeken, maar achter deze vegetarische variant is zijn collega Leonard Elenbaas de drijvende kracht. Na een aantal boeken uitgebracht te hebben over koken op de barbecue, is dit het eerste boek speciaal over de plantaardige keuken. Waar Jeroen Hazebroek zich met name richt op het hoe en waarom van de houtskoolbarbecue en de verschillende technieken die daarbij gebruikt kunnen worden, richt Leonard Elenbaas zich vooral op de recepten en de vegetarische inspiratie. Dit tweetal heeft met Groen op Kolen een uitgebreid vegetarische kookboek geschreven, speciaal voor gebruik met een houtskoolbarbecue.  

Groen op Kolen is verdeelt in zes hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk over ingrediënten die het meest gebruik worden in de vegetarische en veganistische keuken is uitgebreid. Er worden diverse belangrijke voedingsmiddelen beschreven, inclusief oorsprong en voedingswaarden. Interessant en leerzaam, maar ook kort en krachtig. Dit hoofdstuk is overigens meer vegetarisch dan veganistisch, aangezien zuivel en eieren een aanzienlijk deel beslaan. Ook verschillende bereidingstechnieken die met name voor groenten toepasselijk zijn worden besproken inclusief temperaturen en de uitleg wat er dan met de producten gebeurt. Erg leerzaam wanneer je aan de slag gaat met houtskool. De volgende twee hoofstukken zijn zeer technisch, maar daardoor niet minder nuttig voor degene die écht aan de slag wil met een kwalitatief goede barbecue. Verschillende varianten en materialen worden toegelicht, wat goede basisinformatie geeft voordat de lezer iets gaat aanschaffen. Wanneer uitleg wordt geboden over het aansteken en de bereiding wordt het boek écht boeiend. Goede basisinformatie om aan de slag te gaan, waarmee meteen een link wordt gelegd met een aantal recepten.

De uitstraling van het boek is met name stoer. Door het houtskoolkoken en door de natuurlijke foto’s, maar vooral door de recepten. Deze zijn allesbehalve klassiek of geitenwollensokken-achtig. Het zijn stoere, hippe recepten die veelal ook een echte barbecue-uitstraling hebben. Dit is meteen al zichtbaar aan de cover. Donker van de houtskool met groen van de groente, een stoer lettertype en een mooie uitsnede in de voorkant. Veel recepten maken gebruik van ingrediënten die niet in elke supermarkt beschikbaar zijn, waardoor een boodschappenmiddagje nodig is. Vaak zijn de ingrediënten ook wat duurder.

Recept 1: Soep van Caveman-paprika’s en prei

Soep is altijd heerlijk, maar wordt niet direct geassocieerd met barbecuekoken. Voor dit soepje worden verschillende groentes op de houtskoolbarbecue gegrild voordat ze worden verwerkt in de soep. Hoewel dit een simpele soep is, zijn niet alle ingrediënten gemakkelijk bij een willekeurige supermarkt te verkrijgen. Voor de groene puntpaprika is de toko een geschikt adresje. Alle groenten worden geblakerd op de houtskool, wat een roosterige smaak geeft aan de soep. Met de goede uitleg is de uitvoering goed te doen, maar het is wel opvallend dat er wel wat meer materiaal nodig is dan enkel de barbecue. De uiteindelijke soep smaakt heerlijk. Iets zoet door de verschillende paprika’s, maar ook het rooksmaakje is goed aanwezig. Geslaagde soep.

Recept 2: Vietnamese springrolls met pikante saus

Het tweede recept om uit te proberen zijn de Vietnamese springrolls geworden. Het lijkt niet direct een barbecueproof recept, maar door de groenten te grillen ontstaat er toch een bijzondere smaak die echt anders is dan andere recepten voor springrolls. De ingrediënten in dit recept zijn allemaal makkelijk te verkrijgen, maar om de juiste techniek te gebruiken is terugbladeren in het boek wel nodig. Het is opvallend dat dit recept eigenlijk ook prima zonder barbecue te bereiden is, want de rooksmaak is in de springrolls veel moeilijker te identificeren dan in de soep. Ook het rollen van de rijstbladeren is gemakkelijker op een ruim aanrechtblad dan op het kleine stukje werkblad in de buitenkeuken.

Groen op Kolen is een mooi basisboek om te starten met vegetarisch koken op de kolenbarbecue. Alle belangrijke basisinformatie staat er in, waardoor de barbecue-kok meteen op hoog niveau kan beginnen met vegetarisch grillen. De uitvoering van het boek is bijzonder mooi, waar vooral de cover met de uitsnede in groen positief opvalt. De foto’s zijn natuurlijk, authentiek en vooral ook stoer, waardoor het vegetarisch koken een heel andere uitstraling krijgt. De gebruikte ingrediënten zijn vaak minder makkelijk verkrijgbaar, maar daar staat tegenover dat veel recepten ook prima zonder barbecue gemaakt kunnen worden. Daar levert de kok natuurlijk wel de heerlijke rooksmaak voor in. 

Recensie: Groen op Kolen - Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek

Groen op kolen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Voor Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek kent het grillen geen geheimen meer. Met Groen op kolen laten zij zien hoe veelzijdig een vega(n) BBQ kan zijn. Ontdek bereidingswijzen van groenten en fruit op houtskool, zoals poffen en grillen, caveman-style of roken. Leer meer over vleesvervangers, zoals tofu, seitan en tempeh en hoe je ze op de BBQ kunt gebruiken. De omnivoren in je omgeving zullen jaloers worden door de stoere, vegetarische gerechten die met een houtskoolbarbecue gemaakt kunnen worden. Met de recepten uit dit boek kun je zelfs een vegan of glutenvrije barbecue samenstellen. Geniet van geroosterde bloemkool,
    gegrilde fruitsappen, vegan bietenburgers en pittige wokrecepten en zet deze zomer de lekkerste gerechten op tafel.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen