• onze waardering

Recensie: Theater RECENSIE

Recensie: Theater - Jan Smets

Het is maandagochtend, net voor de feestdagen, als inspecteur Steve Stern opeens ruw uit zijn slaap wordt gerukt. Zijn rinkelende telefoon heeft een verontrustend mysterie voor hem in petto: de moord op ‘de zilveren vos’. Het is de bijnaam van Albert Leblanc, een hoogstaande advocaat en een kopstuk van de Gentse elite. Leblanc is enkele uren voor het onheilspellende telefoontje doodgeschoten in zijn villa in Sint-Martens-Latem. De vraag is natuurlijk: door wie, en waarom?

Het Gentse rechercheteam gaat meteen met de zaak aan de slag. Er staat veel op het spel en het tempo zit er flink in. Misschien komt het door deze haast – en wellicht ook de feestperiode die voor de deur staat – dat er behoorlijk wat fouten worden gemaakt bij het onderzoek. ‘De zilveren vos’ kreeg zijn bijnaam niet voor niets. Het was een advocaat met een hoog aanzien en veel potentiële vijanden. Genoeg aanknopingspunten om na te lopen, dus; maar welk daarvan leidt naar de waarheid?

“De hele wereld is een schouwtoneel, en alle mensen zijn maar acteurs,” schreef William Shakespeare. Deze woorden resoneren niet alleen met de titel van Theater, maar hadden ook wel eens als bruikbaar advies kunnen dienen voor Stern en zijn collega’s. Niets is wat het lijkt in het moordmysterie en het verhaal neemt iedere keer weer een andere wending. Fantastisch om te lezen!
Tijdens het onderzoek wordt Stern onder anderen bijgestaan door Lara Colman. Haar bijdrage aan de moordzaak is aanzienlijk, maar de uitwerking van het personage is daarentegen helaas een beetje vlak. Ook de hoofdinspecteur leer je niet echt goed kennen. Andere personages zijn zo eendimensionaal dat het lijkt alsof ze er achteraf en met onduidelijke redenen bijgelapt zijn. Dat is een beetje jammer, maar doet niets af aan de enerverende plot; Theater blijft een spannende thriller, die je van begin tot eind in z’n greep houdt.

De schrijfstijl van Jan Smets en met name de manier waarop hij de setting van het boek tot leven brengt draagt bij aan een heel aantrekkelijke leeservaring. Het verhaal van Theater speelt zich af in de winter en de schrijver weet dit heel mooi over te brengen. Ook de fysieke ruimtes uit het boek, zoals het Stadstheater en de luxe villa's, zijn sfeervol opgepend. Je wordt als lezer direct geteleporteerd naar de omgeving waar de gebeurtenissen plaatsvinden.

Sterk verhaal, heerlijke vaart en een sfeervolle setting – Theater van Jan Smets is een aanrader voor iedereen die van detectives houdt!

Recensie: Theater - Jan Smets

Theater

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een koude maandagochtend, net voor kerst, wordt het dode lichaam van Albert Leblanc aangetroffen in zijn villa in Sint-Martens-Latem. Vermoord. In geen tijd staat de Gentse beau monde in rep en roer. "De zilveren vos', zoals Leblanc genoemd werd, was een hoogstaande advocaat en een graag geziene gast op culturele evenementen. Wie wilde hem uit de weg ruimen en waarom?
    Hoofdinspecteur Steve Stern staat voor een raadsel en dat wordt er niet beter op als hij weduwe Julie Leblanc ontmoet, die in hem een verloren gewaand vuur doet opflakkeren. Stern ontdekt al gauw dat dit de gevaarlijkste zaak uit zijn carrière wordt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen