• onze waardering

Het zeeboek - Sarah Devos RECENSIE

Recensie: Het zeeboek - Sarah Devos

Een dagje naar zee is altijd een dagje uit. Maar wat zo’n dagje aan zee nóg specialer maakt, is om er op ontdekkingstocht te gaan en om erachter te komen wat er allemaal in én naast de zee woont. Kustvogels krijgen, met dank aan Het Zeeboek namen als een kokmeeuw of plevier. Schelpen worden herkend als kauri of wenteltrapje. Het Zeeboek kan gebruikt worden als handleiding op het strand langs de Noordzee om alle vondsten te onderzoeken. Ook geeft het antwoord op vragen als: Wat is zand? Wie maakt de “zandkakjes” op het strand? Wat is het verschil tussen eb en vloed? Hoe smaakt het water waar de zoute zee overgaat in een zoete rivier?

Devos was niet van plan om Het zeeboek te schrijven, totdat haar dochter op een dag op het strand van Zeeland een bijzondere fossiele vondst deed. Ze had een onwijs oude walshoren gevonden. Dit inspireerde Devos om, na het succes van Het bosboek, zich ook onder te dompelen in de wereld van de Noordzee. Het is te merken dat Devos veel nazoekwerk heeft gedaan in de theorie van onderwerpen als zee- en duindieren, zee- en duinplanten, water en schelpen. Devos benoemt en beantwoordt alle vragen die naar boven komen als je het over de zee hebt. Ook geeft ze informatie over de verschillende onderwerpen en blijft ze soms even langer stilstaan bij objecten die op elkaar lijken, zoals de schelpen kauri en het koffieboontje.

Ook maakt Devos duidelijk hoe de verschillende dieren of planten eruit zien. Het zeeboek bevat honderden passende illustraties die het boek opvrolijken en als visuele ondersteuning dienen. De illustraties passen op een juiste manier bij de brede doelgroep en zorgen ervoor dat het boek een hedendaags uiterlijk krijgt. Hoewel de illustraties niet natuurgetrouw zijn en niet op schaal zijn, is het Devos wel goed gelukt om de planten, schelpen of dieren herkenbaar op papier te zetten. Ideaal, als je met het boek op het strand staat tijdens een zoektocht naar dat ene plantje…

Het zeeboek heeft hoofdstukken met deelonderwerpen, maar de hoofdstukken worden onderbroken met zogenaamde “tussendoortjes”. De tussendoortjes zijn fantastisch! Ze zorgen voor variatie, grapjes, luchtigheid en geven een ander perspectief op de zee. De inhoud van de tussendoortjes is verschillend. Een tussendoortje kan net even iets dieper op een bepaald schelpje ingaan, maar kan ook een heel ander onderwerp aansnijden, zoals spreekwoorden en gezegden over de zee.

Hoewel Het zeeboek vanuit alle kanten informatie overbrengt, wordt de informatie niet altijd even duidelijk weergegeven. Voor het oog is Het zeeboek erg rommelig. De tekstvakken staan soms her en der op de pagina’s verspreid, waardoor het lastig is te beslissen waar je moet beginnen met lezen. Ook het snel opzoeken of terugvinden van informatie is lastig. Gelukkig staat er achterin een woordenregister, die je enkel kunt gebruiken als je toevallig het moeilijke woord nog weet van die ene krab of schelp. De inhoudsopgave voorin is een bonte kermis van kleuren en letters, waardoor deze helemaal niet overzichtelijk of snel te begrijpen is. Gelukkig is daar de determinatieposter die bij het boek gevoegd is. Als je enkel deze poster naar het strand meeneemt, dan kom je al een heel eind. Pas wel op, want de witte poster is kwetsbaar bij dat zoute water en die zandstralen.

Kortom: Het zeeboek is een handige handleiding voor op het strand langs de Noordzee. Alle vragen die je je maar kunt bedenken worden beantwoord en er is informatie over alle zee- en strandonderwerpen te vinden. Hoewel Het zeeboek vanuit alle kanten makkelijk te begrijpen informatie overbrengt, wordt de informatie niet altijd even duidelijk weergegeven. De illustraties helpen je echt om je vondsten na het strandjutten te onderzoeken!

Recensie: Het zeeboek - Sarah Devos

Het zeeboek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Naar zee gaan, dat is altijd een beetje magie. En weet je wat zo'n dag aan zee nog specialer maakt? Ontdekken wat er allemaal leeft en verstopt zit op, onder en aan het strand!
    Dankzij Het zeeboek veranderen "kustvogels' in tureluren, strandlopertjes en kokmeeuwen. "Schelpen' worden plots wenteltrapjes, kokkels en muiltjes. Zo krijgen het strand en de zee verrassend veel laagjes, zelfs voor absolute beginners. Want als je één strandvondst kan herkennen, dan gebeurt het…: je wilt alleen nog maar méér te weten komen over dat boeiende, soms bizarre en altijd ongelofelijk fascinerende zeeleven.
    Prikken alle kwallen? Hoe ontstaat een golf?
    Wie maakt de "zandkakjes' op het strand?
    Kan je bij ons echt fossiele haaientanden jutten? (Antwoord: ja!)
    En zoveel meer…
    Volledig geïllustreerd met leuke en duidelijke tekeningen.
    Met een stevige determinatieposter.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen