• onze waardering

Recensie: De geheime bed & breakfast RECENSIE

Recensie: De geheime bed & breakfast - Federica Brunini 

Vriendinnen Tamara en Dana wonen samen met Dana’s zoontje op een beeldschoon eiland in de Middellandse zee waar ze een speciale bed en breakfast runnen. De B&B is een mysterieuze plek, zonder vermeldingen in reisgidsen of op het web. Mensen die over de B&B horen kunnen een brief schrijven en hierin vermelden waarom ze er willen verblijven. Willen Tamara en Dana je verwelkomen? Dan ontvang je een handgeschreven brief terug. Eva, Jonas, Olivia en de zussen Lara en Lisa zijn nu de gelukkigen. Ze hebben allen hun eigen redenen om op het idyllische plekje te willen verblijven, een plek die belooft hen te helpen met hun eigen worstelingen. 

De geheime bed & breakfast begint wat rommelig. Alle karakters worden vrijwel meteen geïntroduceerd door schrijfster Federica Brunini door een stukje van hun leven weer te geven. Het gaat echter niet om hoofdstukken die hierover vertellen, maar het zijn alinea’s. Korte alinea’s. Heb je net een halve bladzijde gelezen over Jonas? Dan gaat het verhaal weer over op Olivia. Later heeft het z’n charme. Het zorgt ervoor dat het boek niet traag wordt, maar in het begin zorgt die teveel aan afwisseling ervoor dat je het verhaal niet meteen kunt volgen. De vele karakters zorgen er bovendien voor dat je in het begin nog niet echt een band met hen opbouwt. Het feit dat een personage ook nog eens onder twee namen bekend staat, maakt het er niet minder verwarrend op.

De vlotte en mooie schrijfstijl van Brunini maakt gelukkig veel goed. De perspectieven mogen dan wel erg snel afgewisseld worden, maar de beeldende omschrijving van Brunini zorgen ervoor dat je als lezer voor je ziet hoe het eiland moet zijn en hoe mensen zich erbij voelen. Het bezorgt je een heerlijk ontspannen gevoel. De schrijfster zorgt er gaandeweg ook voor dat je de karakters beter leert kennen, inclusief karaktertrekken, al zijn sommigen zo extravagant dat je je afvraagt hoe groot de kans is dat je écht iemand zult leren kennen die bijvoorbeeld zo obsessief als Lara bezig is met haar uiterlijk en social media. 

Lange tijd lijkt De geheime bed & breakfast niet echt ergens toe te leiden. Het is ontspannend en toch wel vermakend om te lezen, dat valt niet te ontkennen. Maar waar blijft de clou? De gasten op het eiland zijn door Dana geselecteerd om een reden, nadat ze een handgeschreven motivatiebrief stuurden. Omdat Dana ervan overtuigd is dat hun B&B hen kan helpen om hunzelf te vinden zijn ze uitgenodigd, maar er zit niet veel schot in de zaak. Gelukkig komen er wel ontwikkelingen rondom de personages en je leert steeds meer over ze. Maar juist omdat in De geheime bed & breakfast zoveel personages voorkomen, ga je niet echt de diepte met hen in. Je weet waarom de mensen er zijn, je leert zelfs wat over hoe ze zijn geworden zoals ze zijn en je weet hoe dit hun leven beïnvloedt, maar die laatste twee zaken gebeuren toch een beetje mondjesmaat. De ontwikkelingen van de personages en een kijkje in hun gedachten blijven wat oppervlakkig. Desalniettemin moet niet vergeten worden dat het om een boek gaat dat ontspannend weg moet lezen. En dat doet het ook. Je blijft gedurende het boek toch nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren met de bed en breakfastgasten en met de vriendinnen Dana en Tamara. Ook rondom hen heb je vragen. Het zorgt er allemaal voor dat je het boek ontspannend door blijft lezen. 

De geheime bed & breakfast van Federica Brunini is een boek waarin romantiek, verwerkingsprocessen en mystiek samenkomen. Geen literair hoogstandje, wel vermakelijk en ontspannend. Een fijn boek om wat uurtjes mee te doden op het strand. 

Recensie: De geheime bed & breakfast - Federica Brunini 

De geheime bed & breakfast

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De vriendinnen Tamara en Dana runnen een zeer speciale B&B op een beeldschoon eiland in de Middellandse zee. De idyllische plek staat niet in de reisgidsen, heeft geen website, er kunnen maar vijf mensen verblijven en de enige manier om je reservering te bevestigen is door het tonen van een handgeschreven brief.
  Eva, Jonas, Olivia, Lisa en Lara zijn de vijf gelukkigen die de reis mogen maken. Ieder van hen heeft een eigen verhaal, een eigen wens en natuurlijk een eigen verleden... Kan deze unieke vakantie hun leven voorgoed veranderen?
  De geheime bed & breakfast is een heerlijke mix van mysterie en ontspanning, inspiratie en romantiek. Na het lezen hoop ook jij dat die ene brief op je deurmat valt…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen