• onze waardering

De keukenprins van Mocano - Circus op stelten - Mathilda Masters RECENSIE

Recensie:  De keukenprins van Mocano - Circus op stelten - Mathilda Masters

De keukenprins van Mocano - Circus op stelten is alweer het vijfde avontuur van Max. Max is prins, hij heet Maximiliaan Leeuwenhart de Prins en zijn vader is prins van Mocano. Hij woont bij zijn tante Kokkie in de keuken van de gevangenis en hij is bevriend met Trixie, de dochter van de gevangenisdirecteur.

In dit vijfde deel maken we kennis met een aantal (verre) familieleden van Max. Oom Antonio komt namelijk op bezoek, een broer van de moeder van Max. De moeder van Max komt ook wat vaker voor in dit boek dan in het vorige deel. En toevallig weet oom Antonio dat Circus Belinda in een naburig dorpje staat. En Belinda is een verre nicht van Antonio en Max. Met het circus is van alles aan de hand, en Max wil heel graag Belinda helpen en zorgen dat het circus weer gaat lopen. Dat doet hij met verve!

Mathilda Masters is de auteur van de boeken over de keukenprins van Mocano en zij schrijft deze boeken met heel veel humor en flair. De verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht en zij zullen zonder uitzondering veel plezier aan de boeken beleven. ‘Als je niet wist dat het Gustaaf was, zou je denken dat er een grote bruine beer lag.’ Je kan de boeken lezen zonder de voorgaande delen te kennen, maar ze zijn leuk genoeg om ze allemaal te willen lezen.

De hoofdstukken zijn van een overzichtelijke lengte en bevatten veel illustraties. De verhalen zijn grappig, leuk en passen goed bij de verbeeldingswereld van kinderen. Soms is het een klein beetje spannend. Natuurlijk kan er ‘in het echt’ niet gebeuren wat er in de boeken plaatsvindt, maar zeker als kind kan je je daar alles bij voorstellen. En welk kind wil nu niet een noodlijdend circus redden?

Even belangrijk als het verhaal zijn de grappige illustraties van Georgien Overwater. Ze sluiten perfect aan op het verhaal. De Lange Mannen blijken namelijk echt enorm lang te zijn en bijvoorbeeld de uitleg in het verhaal over de dans die zij uitvoeren heeft Overbeek heel goed in afbeeldingen weten weer te geven.

Moeilijke woorden komen niet voor in het boek. En als ze dan toch echt nodig zijn, is Max de eerste die vraagt wat het betekent en wordt het woord op zijn niveau uitgelegd. ‘Faijiet’ bijvoorbeeld: ‘je gaat failliet als je geen geld meer hebt.’ Simpel, duidelijk en doeltreffend.

Goede lezers kunnen Circus op stelten al zelf lezen, maar de verhalen over de keukenprins zijn ook erg leuk om als ouder aan je kind voor te lezen. De goedgekozen namen als Bob met de Vlugge Vingers en Speedy Sam voor gevangenen die mogen helpen het circus op te knappen zal iedereen kunnen waarderen. Humor is voor alle leeftijden. Zo zal ook iedereen op zijn minst kunnen gniffelen om de trillende dikke billen van Belinda… Het boek is geschikt voor jongens en voor meisjes. ‘Kijken naar zoenende mensen deed iets raars met mijn ingewanden.’

Leuk van Circus op stelten is dat er ook nog wat informatieve elementen in zitten. Lezers leren iets over sporenonderzoek en over het herkennen van leugenaars.

Ten slotte mag niet onvermeld blijven dat Masters een mooi nieuw woord heeft ingevoerd: circusreddingsdrang. En dat woord is een prachtige samenvatting voor zowel het boek Circus op stelten als het mooie en lieve karakter van hoofdpersoon Max.

Recensie:  De keukenprins van Mocano - Circus op stelten - Mathilda Masters

De keukenprins van Mocano - De keukenprins van Mocano V - Circus op stelten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Welkom in de wereld van Circus Belinda! Maak kennis met de Lange Mannen, die zo lenig zijn dat ze zichzelf in de knoop kunnen leggen, met Stanislas & Stanislas, die halsbrekende toeren uithalen aan de trapeze, en met Jolanda, die mensen hypnotiseert tot ze gaan kakelen als een kip.
    En dan is er nog Belinda's spectaculaire Billenact, bekend van de Noordpool tot de Zuidpool.

    Maar opeens gebeuren er vreemde dingen in het circus. Er wordt geknoeid met het recept van de oliebollen, de trapezestokken worden doorgezaagd, en de tent wordt met zwarte verf beklad.

    Is er een saboteur aan het werk?
    Mag en Trixie gaan op onderzoek uit.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen