• onze waardering

Een goede daad - David Baldacci RECENSIE

Recensie: Een goede daad - David Baldacci

Nadat Aloysius Archer als oorlogsveteraan vrijkomt uit de gevangenis, probeert hij zijn leven weer op de rit te krijgen in het stadje Poca City. Dit blijkt echter moeilijker dan verwacht. Zijn zoektocht naar werk brengt hem zijn eerste vrije avond al naar een klus voor Hank Pittleman, de belangrijkste en rijkste man van Poca City. Hoewel de klus op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, blijkt al snel het tegendeel. Hierbij raakt Archer zelfs betrokken bij de moord op Hank Pittleman.

Een goede daad speelt zich in Amerika net na de Tweede Wereldoorlog af. Deze tijd in Amerika wordt door David Baldacci op een beeldende manier omschreven, waardoor de lezer zich een goede voorstelling kan maken van het Amerika van toen. Dit zorgt er tevens voor dat de lezer zich goed in kan leven in het verhaal en het soms lijkt alsof de lezer zo in de geschapen wereld kan treden. Verder komt uitgebreid aan bod hoe het leven van een ex-gevangene is en tegen welke problemen een ex-gevangene aanloopt qua werk en sociale acceptatie.

Sommige facetten van het verleden vergen wel enige inleving van de lezer. Zo is het geld in het verleden veel meer waard dan het nu is. Als de lezer hier niet op bedacht is, kan dit nog wel eens voor opgetrokken wenkbrauwen of verwarring zorgen. Dit geldt ook voor het feit dat mobiele telefoons ontbreken en de personages dus relatief veel moeite moeten doen om iemand te bereiken. De lezer waant zich hierdoor in een heel ander tijdperk en moet zich hier goed van bewust zijn.

In het gehele verhaal is de spanning niet continu aanwezig. De kracht van Een goede daad zit met name in het feit dat de spanning plotsklaps de kop opsteekt en hiermee een andere wending aan het verhaal wordt gegeven. Ook de ontknoping van Een goede daad is een echte plottwist die de lezer omver weet te blazen. In deze ontknoping heeft David Baldacci alle losse eindjes afgewerkt, zonder dit af te raffelen. De puzzelstukjes van het verhaal vallen als het ware in een keer in elkaar.

Een goede daad is een prachtige thriller over een ex-gevangene in het Amerika vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit tijdperk is op een beeldende manier beschreven, waarbij wel steeds van belang is dat de lezer hierop bedacht moet zijn om verwarring te voorkomen.

Recensie: Een goede daad - David Baldacci

Een goede daad

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aloysius Archer, een oorlogsveteraan en ex-gevangene, probeert zijn leven na enkele turbulente jaren weer op te pakken. Maar wat begint als een simpel klusje, loopt uit op een moordmysterie…

  Wanneer oorlogsveteraan Aloysius Archer in 1949 voorwaardelijk vrijkomt uit de gevangenis, waar hij zat voor een misdaad die hij niet heeft gepleegd, vestigt hij zich in het stadje Poca City. Archer heeft een lijst meegekregen met wat hij verplicht is te doen na zijn vrijlating en wat hem allemaal verboden is. Hij moet een baan zoeken en zich regelmatig melden bij zijn reclasseringsambtenaar. Maar een bar bezoeken, laat staan alcohol nuttigen, is hem verboden. Contact met "losbandige' vrouwen is al helemaal uit den boze.

  Archers zoektocht naar werk brengt hem de eerste de beste avond al naar een bar waar hij aan de praat raakt met Hank Pittleman, een van de machtigste zakenmannen in het stadje. Pittleman biedt hem een baan aan, maar wat in eerste instantie een simpel klusje lijkt – het innen van een schuld – blijkt algauw een stuk complexer te liggen. Wanneer er een moord wordt gepleegd en Archer de belangrijkste verdachte is, beseft hij dat hij wel eens snel weer in de gevangenis zou kunnen belanden. Tenzij hij zelf de moordenaar weet te vinden…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schemergeesten - Angie Sage

 • Het medaillon van Chagall - Reina Crispijn

 • Soep. Bouillon. Brood.- Rachel Allen

 • Eerste hoofdstukken Blade Breaker van Victoria Aveyard nu te lezen

 • De meest standaard dingen in boeken die boekenwurmen irritant vinden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen