• onze waardering

De landgoedkeuken - Nathalie Barones van Verschuer RECENSIE

Recensie: De landgoedkeuken - Nathalie Barones van Verschuer

Landgoed Marienwaardt is een familielandgoed dat al eeuwenlang in bezit is van de familie. Duizend hectare beslaat het landgoed. Op Marienwaerdt worden erg veel producten zelf geproduceerd. Bijvoorbeeld jam, sappen, koekjes en sauzen. Ook wordt er van de biologische melk kaas gemaakt. Van generatie op generatie worden recepten aan elkaar doorgegeven. Een aantal van deze recepten kun je vinden in De landgoedkeuken.

Bij ieder recept staat een klein persoonlijk stukje van Nathalie Barones van Verschuer. Bijvoorbeeld bij de pompoensoep vertelt zij dat ze het recept jaren geleden heeft gekregen van een chef-kok en dat haar dochter regelmatig vraagt wanneer ze weer dit overheerlijke gerecht eten.

Ik maakte de pompoensoep. Toch vraag ik me gelijk af of de ingrediëntenlijst wel klopt. Voor 4 personen heb je namelijk 750 ml slagroom nodig. Toen ik deze hoeveelheid wilde toevoegen, was dit bij 250 milliliter al erg veel. De soep viel dus (bij de 250 ml al!) erg zwaar op de maag. Het smaakte verrukkelijk, maar je bent na het eten toch zeker een kilo zwaarder en dat voel je ook echt in je maag. Zonde!

Daarnaast heb ik me een week verheugd op het recept van risotto met La Trappe (het bier!), champignons en truffelkaas. Deze combinatie kan gewoonweg niet misgaan. De smaken bij elkaar zijn erg bijzonder en het smaakt heerlijk: zeker een gerecht om vaker te maken. Fantastisch.

Leuk aan De landgoedkeuken is dat je een kijkje kunt nemen in de keuken van landgoed Mariënwaerdt. Mooie en scherpe foto’s zijn een geweldige aanvulling op dit boek en het is uniek dat de optie wordt gegeven om met hun eigen producten te koken. Zo kun je echt daadwerkelijk van het landgoed zelf proeven. 

De hoofdstukken hebben bijzondere namen zoals ‘De jacht’ waarin je bereidingen vindt met vlees en vooral wild. Of bijvoorbeeld ‘De boomgaard’ waarin je vooral heel veel fruitrecepten vindt. Alles toegepast op de onderwerpen die je ook op het landgoed Marienwaerdt zelf vindt.

De landgoedkeuken is een erg leuk en inspirerend kookboek en hoe bijzonder is het dat deze is samengesteld door Nathalie Barones van Verschuer?! Natuurlijk maakt het helemaal het plaatje compleet als je de producten en ingrediënten van het landgoed toevoegt aan de gerechten van het landgoed Marienwaerdt zelf. En zo zelf de overheerlijke recepten van Mariënwaerdt kunt proeven.

Recensie: De landgoedkeuken - Nathalie Barones van Verschuer

De landgoedkeuken

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Heerlijkheid Mariënwaerdt is een eeuwenoud familielandgoed van ruim 900 hectare in het Betuwse Beesd. Met de oogst van het land en uit de historische moestuin en uit de boomgaard worden eigen producten gemaakt, zoals jams, curds, chutneys, sappen en sauzen, koekjes, granola, noten- en appeltaart. Een grote kudde melkvee graast het gehele jaar op de klaver- en kruidenrijke weilanden van het landgoed. Van de biologische melk wordt kaas gemaakt.

    Op Mariënwaerdt wordt met de seizoenen mee gekookt. Binnen de familie van Verschuer zijn van generatie op generatie recepten en bereidingstechnieken doorgegeven. De huidige generatie heeft de familierecepten aangepast aan deze tijd en nieuwe recepten toegevoegd. In De landgoedkeuken delen zij deze recepten, waardoor een stukje van de magie van Mariënwaerdt voor iedereen toegankelijk wordt.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen