• onze waardering

Het vallen van de nacht - Minette Walters RECENSIE

Recensie: Het vallen van de nacht - Minette Walters

Na Het laatste uur is er nu een vervolg op het verhaal van Lady Anne en de andere bewoners van Develish: Het vallen van de nacht. Nog altijd is Engeland volledig in angst voor de pest die door het land raast. In Develish is, dankzij de wijsheid van Lady Anne, iedereen nog in leven. Maar wat gebeurt er buiten de muren en gracht van Develish? Haar vertrouweling Thaddeus gaat met zijn metgezellen op pad om te verkennen en te onderhandelen. Lady Anne heeft haar volk beschermd tegen de pest, maar is zij net zo sterk tegen alle andere krachten van buitenaf?

Het eerste dat opvalt aan dit vervolg is de inleiding en de opstart. Het vorige boek is van circa een jaar geleden, maar het inkomen (of terugkomen) in het verhaal gaat zeer gemakkelijk. Zoiets gebeurt niet vaak. Minette Walters doet dit door te starten met een situatieschets van plaatsen, mensen en gebeurtenissen uit Het laatste uur. Kort en bondig, maar ontzettend fijn voor de lezer. Het vallen van de nacht kenmerkt zich ook weer door de gedetailleerde en diepgaande verhaallijn. Vervolgens gaat het boek exact verder waar deel 1 is gebleven.

In Het laatste uur volgden we veel verschillende personages, maar was Lady Anne de hoofdpersoon. In Het vallen van de nacht staat Thaddeus iets meer centraal en lezen we dus vooral over de reizen die hij maakt naar andere gebieden. De focus ligt daarmee iets minder op de pest, maar meer op de politiek en economie rondom het systeem van rentmeesters, schatmesters en slaven. Dit klinkt misschien saai, maar niets is minder waar. Er is volop machtsmisbruik, intrige en manipulatie om de lezer verslaafd te maken aan dit boek. Ieder karakter is sterk neergezet en het is bijzonder knap dat geen enkel personage gaat vervelen en een waardevol onderdeel is van het grote geheel.

Een klein minpunt aan het boek is dat het tempo dat Minette Walters heeft aangehouden niet helemaal past bij het gewenste tempo van de lezer. Sommige scènes worden uitvoerig beschreven en voelen als onnodig. Op andere momenten maakt het verhaal een sprong in de tijd, terwijl de lezer hongerig is naar wat er tijdens deze timejump juist is gebeurd.

Deel 1 in deze serie kreeg maar liefst vijf hartjes. Is het vervolg net zo sterk? Het antwoord is ja. Minette Walters laat zien dat historische avonturenromans haar net zo goed afgaan. Het vallen van de nacht is net zo meeslepend en tegelijkertijd leerzaam en interessant.

Recensie: Het vallen van de nacht - Minette Walters

Het vallen van de nacht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het jaar 1349 komt steeds dichterbij en de pest houdt Engeland nog steeds volledig in zijn greep. De afgezonderde bewoners van Develish vragen zich af of ze de enige overlevenden zijn. Om erachter te komen wat er buiten de hofstede gebeurt, stuurt Lady Anne de vrijgevochten slaaf addeus erop uit, op zoek naar voedsel en nieuws.
  Thaddeus blijkt een geboren leider en ziet het al snel als zijn doel om, met de hulp van Lady Anne, de toekomst van Develish zeker te stellen en de vrijheid van de bevolking te garanderen. Maar de geschiedenis loopt anders dan verwacht en een levensbedreigende strijd over macht, geld en geloof barst los…
  Kan de heldhaftige Lady Anne haar volk beschermen tegen de krachten van buitenaf?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Waar is de cast van Teen Wolf nu

 • 10 redenen waarom Stephen Amell een lekker ding is

 • 10 momenten die bewijzen dat Shrek geen kinderfilm is

 • Zo werden de seksscènes in Bridgerton gemaakt

 • De best verkochte kinderboeken per leeftijd

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen