• onze waardering

Het geheim van de zwarte rots - Joe Todd-Stanton RECENSIE

Recensie: Het geheim van de zwarte rots - Joe Todd-Stanton

Erin woont met haar moeder en hond, Max vlakbij een grote vissersplaats.
Ze wil heel graag naar zee, maar dat mag niet van haar moeder vanwege de legende van de zwarte rots. De zwarte rots staat bekend als angstaanjagend, een berg die alles in stukken breekt wat hij tegenkomt. Maar Erin is niet bang, want wie zegt dat al die verhalen waar zijn?

In de media wordt Het geheim van de zwarte rots als graphic novel aangeduid, de illustratiestijl sluit hierop aan, maar de opzet en verdeling van tekst en beeld doet meer aan een prentenboek denken.

De schrijfstijl van Joe Todd-Stanton is helder en simpel, in korte beeldende zinnen neemt hij je mee de oceaan op. Je ervaart de spanning, wat gebeurt er met Erin, kan zij de rots redden? Maar het is de combinatie met het beeld dat de spanning verder doet stijgen. Het thema, bijzonder leven in de oceaan dat we moeten koesteren, is mooi en heel belangrijk, maar wordt niet helemaal uitgediept. Het verhaal stopt iets te vroeg, Todd-Stanton had wat meer nadruk mogen leggen op hoe belangrijk het is om goed voor de natuur te zorgen zodat ook de generatie na ons hier nog van kan genieten. Het mooie is dat Het geheim van de zwarte rots is gedrukt op natuurvriendelijk papier, een kleine verwijzing naar het thema.

Het eerste wat aan Het geheim van de zwarte rots opvalt is de mooie uitgave.
De cover is uitgevoerd in een linnenstructuur en op de kleine illustraties van de zeedieren zit een spotvernis waardoor het geheel haast lijkt te bewegen.
Voor het binnenwerk is gekozen voor stevig mat papier dat de kleurtoon van de illustraties, de donkere tinten van de nacht, goed laat uitkomen. Hierdoor krijgt het iets melancholisch wat perfect bij de sfeer van het verhaal past.
Joe Todd-Stanton schreef niet alleen de tekst maar maakte ook de illustraties.
Zoals gezegd zit er veel sfeer in, maar ook vaart en emotie. Het feit dat hij zowel auteur als illustrator is zie je terug aan de prenten, tekst en beeld vormen een mooi geheel.

Het geheim van de zwarte rots is een fijn prentenboek met een belangrijk thema: koester de natuur. Dit nodigt uit tot uitleg over de flora en fauna en hoe belangrijk het is om goed voor onze planeet te zorgen. Filosofeer met je (klein)kind wat je zou kunnen doen zodat de dieren en planten het naar hun zin houden. Afval scheiden? Het bos netjes houden? Minder water gebruiken? ...?

Recensie: Het geheim van de zwarte rots - Joe Todd-Stanton

Het geheim van de Zwarte Rots

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Spannende graphic novel over het klimaat en respect voor de natuur.

  Erin luistert graag naar de legende van de Zwarte Rots. Een grote, zwarte reus met scherpe punten. Alle boten die te dichtbij komen, zouden verdwijnen. Maar zijn de verhalen waar?

  Op een dag verstopt Erin zich op haar moeders vissersboot. Ze gaat zelf op onderzoek uit…

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen