• onze waardering

De Keuze - Edith Eva Eger RECENSIE

Recensie: De Keuze - Edith Eva Eger

Op een noodlottige avond in 1944 bestormen een aantal soldaten het huis waarin Eva met haar ouders en haar twee zussen woont. Het gezin wordt ruw opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz. De ouders overlijden vrijwel direct na aankomst, maar de zussen weten de ondraaglijke tijd te overmeesteren en het kamp te overleven. Maar in hoeverre heeft de bevrijding in 1945 ze daadwerkelijk van alle gruwelen losgemaakt? Eva Edith Eger vertelt met De Keuze haar openhartige herinneringen aan haar verleden en de manieren waarop ze met haar trauma wist om te gaan.

Het boek is gesplitst in vier delen en in elk deel wordt een andere periode in het leven van Eger uitgelicht. Zo begint het boek om met een schets van de gezinssituatie en groeien we met Eva mee naarmate ze ouder wordt. Hoewel de fragmenten opmerkelijke verschillen in de levensfase van de vrouw bevatten, is de gemeenschappelijke factor ook overduidelijk: in elk deel wordt met haar huidige denkwijze teruggedacht aan situaties die zich in het verleden hebben afgespeeld. Op een subtiele manier zorgt deze vertelwijze voor een reflectie naar je eigen leven en hierdoor biedt De Keuze meer dan alleen een persoonlijk en intens getuigenverslag. Doordat de voorbeelden alledaagse problemen onthullen waarmee Eger in haar dagelijkse leven als psycholoog mee te maken heeft, krijgt het boek zelfs iets weg van een zelfhulpboek. Dit maakt De Keuze zeer zeker uniek!  

De herinneringen van Eva worden niet in geur en kleur beschreven, maar toch zijn er genoeg details aanwezig om de rauwe sfeer naar boven te halen. De Keuze bespreekt behoorlijk wat narigheid en zoals bij veel oorlogsvertellingen is in die tijd 'hoop' het toverwoord voor velen. Eger en haar zus proberen zo positief mogelijk te blijven, ondanks dat er soms ontzettend weinig ruimte voor is. Nadat de zussen door het Amerikaanse leger worden bevrijd uit het kamp, blijkt dat ze nog een flinke weg te gaan hebben om er mentaal bovenop de komen. Hoewel het verwerkingsproces niet zonder obstakels vordert, proberen ze toch hun miserie te begraven en hun leven zo positief mogelijk te beleven. De denkwijze van de dames is bewonderenswaardig en toont de kracht die in het optimisme van een mens schuilt.

"Vergeven is rouwen - om wat er is gebeurd, om wat er niet is gebeurd - en de hoop op een ander verleden opgeven. Het leven accepteren zoals het was en zoals het is."

Het respect voor de vrouw groeit naarmate de bladzijdes vorderen. Hoewel niet al haar keuzes even gemakkelijk te interpreteren zijn, zijn ze wel doordacht. Zelfs de kleinste beslissingen hebben een groots effect. Het is ontzettend inspirerend om te lezen dat de vrouw op eigen kracht vele barrières heeft overwonnen en de succesvolle vrouw tot stand heeft gebracht waar ze nu voor staat. 

Op een geduchte manier toont De Keuze de uitzonderlijke kracht van vergiffenis. Het boek biedt een intensieve getuigenverklaring over de gruwelen die de auteur heeft doorstaan in de Tweede Wereldoorlog, maar daar blijft het niet bij. Eger maakte de keuze om te vergeven en verder te gaan. Met dit besluit helpt ze andere mensen en zet ze tevens een vergrootglas op het leven van haar lezers.

Recensie: De Keuze - Edith Eva Eger

De keuze

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

  In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

  Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De schandalen - Herman Stevens

 • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

 • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

 • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

 • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen