• onze waardering

Niemand weet dat jij hier bent - Nicoletta Giampietro  RECENSIE

Recensie: Niemand weet dat jij hier bent - Nicoletta Giampietro 

Het boek Niemand weet dat jij hier bent speelt zich af in 1942. De jonge, nieuwsgierige en enthousiaste Lorenzo gaat wonen bij zijn opa en tante in Toscane (Italië). De 12-jarige is hierheen gestuurd vanuit Libië. Zijn moeder denkt namelijk dat hij veiliger is in Italië. In zijn nieuwe omgeving maakt hij nieuwe vrienden, zo is er zijn buurjongen Franco en een vriendje Daniele. Hij is Joods. Als de Duitsers de stad bezetten, besluit de 12-jarige iets heel dappers te doen: om Daniele te verstoppen. Maar dat brengt veel spanning met zich mee.

Auteur Nicoletta Giampietro heeft een heel fijne schrijfstijl, waardoor het boek makkelijk leest. In het verhaal volgen we de 12-jarige Lorenzo met zijn belevenissen. Hij mag de deur eigenlijk niet uit, maar besluit toch stiekem zijn tante te volgen. Dit gebeurt heel vroeg in het boek en laat meteen het eigenzinnige karakter van de jonge hoofdpersoon zien. Hoewel het vanuit de 12-jarige Lorenzo is beschreven, wordt het boek Niemand weet dat jij hier bent nergens echt ‘kinderlijk’.

Een leuk detail vind ik ook dat je als lezer echt iets meekrijgt van een andere cultuur en gewoonten. Zo lees je over Italiaanse lekkernijen en lees je bijvoorbeeld Italiaanse koosnaampjes. Bijzonder is dat het verhaal veel raakpunten heeft met de geschiedenis van de familie van de auteur Nicoletta Giampietro. Dat zorgt ervoor dat het verhaal heel reëel aanvoelt.

Niemand weet dat jij hier bent bevat humor, drama, geschiedenis en spanning. Daarnaast is het knap hoe realistisch de belevingswereld van de 12-jarige Lorenzo is beschreven. Hij is nog maar een kind en de auteur weet bijzonder realistisch weer te geven hoe (naïef) hij naar de wereld kijkt. Het is soms zelfs ontroerend. Het laat zien dat Giampietro zich enorm goed kan inleven in de personages van het boek.

Ten tijde van het boek is Italië fascistisch onder Mussolini. Er wordt gevochten tegen de geallieerden. De schrijfster weet alles goed weer te geven van de geschiedenis, weet goed uit te beelden wat fascisme is en wat het doet met, voornamelijk, kinderen die in zo’n wereld opgroeien en gevoed worden met de ideologie. Zo wordt Lorenzo lid van de fascistische jeugdbrigade, maar komt door allerlei gebeurtenissen tot een hele andere kijk op de wereld.

Niemand weet dat jij hier bent is een mooie oorlogsroman met een prachtig persoonlijk verhaal. Het is knap hoe overtuigend de auteur het verhaal weet te brengen door haar kennis van de geschiedenis, haar vlotte schrijfwijze en de treffende details. Daarnaast leest het boek enorm makkelijk weg. Een aanrader voor de mensen die van persoonlijke oorlogsverhalen houden.

Recensie: Niemand weet dat jij hier bent - Nicoletta Giampietro 

Niemand weet dat jij hier bent

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Siena, 1942. De twaalfjarige Lorenzo wordt door zijn moeder om veiligheidsredenen naar zijn grootvader en tante in het dan nog rustige Toscane gestuurd. Via school en zijn buurjongen Franco komt hij in aanraking met bewonderaars van Mussolini, de Duce. Maar zijn naïeve enthousiasme houdt geen stand wanneer hij Daniele ontmoet. Daniele is joods. Wanneer de Duitsers de stad bezetten en de joden worden gedeporteerd kan Lorenzo niet langer toekijken. Helemaal in zijn eentje besluit hij Daniele te verstoppen, maar brengt daarmee ook zichzelf en zijn familie in levensgevaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen