• onze waardering

Ufo alarm – Jozua Douglas RECENSIE

Recensie: Ufo alarm – Jozua Douglas

Ufo alarm is het vierde deel in de Costa Banana-serie van Jozua Douglas. In dit boek beleven president Pablo Fernando en zijn kinderen Rosa en Fico weer een grappig maar ook spannend avontuur. Op een dag ontdekt de president dat er een ufo rond het paleis vliegt, met een boodschap voor hem vanuit de ruimte. Een verre planeet wil Pablo Fernando ook graag als leider, maar dan moet hij wel een ruimtereis maken. Pablo hoeft hier geen moment over na te denken, maar zijn dochter Rosa vertrouwt het zaakje niet zo. Zij wil wel eens weten wie die ruimtewezens zijn…

Ufo alarm is het vierde deel in de serie over Costa Banana, maar de boeken in deze serie zijn los te lezen. Er is geen voorkennis nodig om het verhaal te snappen. Jozua Douglas opent het boek met een landkaart en een beschrijving van Costa Banana en de presidentiële familie. Mocht je de eerdere delen niet hebben gelezen, ben je vanaf dit punt op de hoogte van wie, wat, waar.
Het boek begint met een hoofdstuk 0, waarin president Pablo Fernando zijn eerste eigen raket lanceert. Hierin wordt duidelijk dat de president van Costa Banana in alles beter wil zijn dan zijn rivaal Max Romero, de president van buurland Costa Kanaria. Douglas heeft dit heerlijk overdreven weggezet. De volwassenen gedragen zich erg kinderachtig en de kinderen zijn de verstandigen in dit boek.

Jozua Douglas is er in Ufo alarm in geslaagd een verhaal op te schrijven die alle elementen voor een goed kinderboek bevatten. Het bevat een spannend avontuur en een goede dosis humor. De schrijfstijl van Douglas is vlot en to-the-point, wat maakt dat je als lezer het verhaal vanaf bladzijde één beleeft.

De humor die Douglas heeft verwerkt, spreekt kinderen aan. Een theorie over scheten in de ruimte bijvoorbeeld. "Fico deed of hij zijn zus niet hoorde. ‘De ruimte is zo vet,’ zei hij. ‘Daar kun je zweven. En als je dan een scheet laat, schiet je vooruit. Net als een raket. Je kont is dus eigenlijk een soort raketmotor.’" (blz. 54) Dit is zoals kinderen denken als ze hun fantasie gebruiken. Heerlijk hoe Jozua Douglas dat doet in dit boek.

De president van Costa Banan is niet zo slim. Zijn kinderen Rosa en Fico zijn slimmer. Als kerstgeschenk heeft Pablo Fernando het hele gezin een dubbelganger cadeau gedaan. Om te bewijzen of ze de ‘echte’ versie van zichzelf zijn, heeft Pablo hen een horloge gegeven met een chip erin. Degene met het horloge is de echte. Hieruit blijkt de onnozelheid van de president. "Ze voelde aan haar horloge. Wat een idioot idee was het ook… een horloge met een chip erin. Horloges kon je kwijtraken. Ze konden gestolen worden. En dan? Hoe moest ze ooit bewijzen dat zij de echte Rosa was? Ze zuchtte. Waarom deed haar vader altijd van die stomme dingen? Het was al zo vaak misgegaan…" (blz. 55)

Het plan was om de dubbelgangers naar alle saaie officiële gelegenheden te sturen, zodat ze daar zelf niet meer naar toe hoeven. Alleen denken de dubbelgangers daar anders over. Zij zijn iets heel anders van plan. En Rosa en Fico moeten er alles aan doen om het tegendeel te bewijzen. Maar of ze dat gaat lukken?

Jozua Douglas vindt Roald Dahl de beste kinderboekenschrijver. En zoals hij op zijn website schrijft: Roald Dahl zei: ‘Een goed kinderboek is opwindend, het heeft veel vaart en het moet absoluut grappig zijn.’ Met Ufo alarm heeft Douglas aan al deze voorwaarden voldaan. Een boek dat kinderen vanaf een jaar of 8/9 zeker moeten lezen. Een aanrader.

Recensie: Ufo alarm – Jozua Douglas

Costa Banana 4 - Ufo-alarm

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Ufo-alarm is het vierde deel in de supergrappige en populaire kinderboekenserie Costa Banana van Jozua Douglas, met zwart-witillustraties van Elly Hees.
  Er vliegen ufo's rond het paleis en president Pablo Fernando krijgt een boodschap uit de ruimte. Wezens van een verre planeet willen hem als leider. Maar dan moet hij wel een ruimtereis maken. De president vindt het geweldig, maar Rosa heeft haar twijfels. Wie zijn deze wezens eigenlijk, en zijn ze wel te vertrouwen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen