• onze waardering

Zero Waste Koken - Florence-Léa Siry RECENSIE

Recensie: Zero Waste Koken - Florence-Léa Siry

Iedereen kent het wel: je gaat boodschappen doen, misschien wel voor de hele week, en je probeert in te schatten wat je nodig hebt. Een doosje rijst, een stronk broccoli, net met sinaasappels. Voordat je het weet is de week voorbij en ga je weer boodschappen doen, maar kijk je wel eens wat er overblijft in jouw koelkast en wat je daar nog mee kunt maken voordat het de prullenbak in gaat? In Zero waste koken van Florence-Léa Siry leer je hoe je slim gebruikt kunt maken van restjes om zo verspilling tegen te gaan én wat extra’s over te houden in je portemonnee.

De cover van het boek verraadt meteen dat het om een kookboek met creatieve recepten gaat, iets wat ik ook verwacht bij zero waste koken. Je ziet een pizza met allerlei groentes erop, gegrilde groenten, maar ook lekkere taartjes op de achterflap. ‘Geen restjes’ en ‘Heerlijk eten’ pronken op de voorkant. Dit belooft veel goeds.

Florence-Léa Siry begint haar boek met manieren om voedselverspilling tegen te gaan, voedselafval (opnieuw) te definiëren, voedingsmiddelen diverse levens geven, basisvoedingsmiddelen vervangen en de restjeskeuken. Deze hoofdstukken staan boordevol tips, maar gaan er ook vooral over hoe je je mindset wat betreft koken kunt veranderen. Erg inspirerend! In de inhoudsopgave komen verschillende voedselgroepen aan bod. Een groot deel van de tips en recepten gaan over fruit & noten en over groenten. Daarna komen proteïnen, zetmeelproducten en zuivel aan bod. Het boek sluit af met een hoofdstuk over je koelkast organiseren, je vriezer en voorraadkast organiseren en tot slot het register.

De vormgeving van het boek is simpel, kleurrijk en modern. Elk hoofdstuk (voedselgroep) heeft een eigen kleur, wat een duidelijke indeling geeft aan het boek. Dat er bij Zero waste koken veel creativiteit komt kijken blijkt uit de aanpak van Florence. Zo bevat elke voedselgroep een 1e leven, 2e leven en 3e leven, afhankelijk van de ‘staat’ van het product. Zo geeft ze bij appels bijvoorbeeld de tip om als 1e leven de appels te vullen, als 2e leven te konfijten en als 3e leven te serveren als een dessert van geroosterd fruit. Zo heb je voor elk type restje drie manieren om er nog een lekker recept van te maken.

Tijd om aan de slag te gaan met de restjes! Als eerste maakte ik een groentecurry van verschillende restjes groenten en van groenten uit de diepvries. Erbij gebruikte ik een potje kant en klare currysaus die ik nog in de kast had staan en kip uit de diepvries. Dit is typisch een recept dat gemaakt is van restjes en producten die nog in prima staat zijn uit de voorraadkast of diepvries. Erbij serveerde ik rijst die ik vers maakte, maar een restje rijst van de vorige dag kan ook prima.

Het tweede recept dat ik maakte was een groentesoep van restjes. Hiervoor gebruikte ik zoete aardappel, pompoen, paprika en tomaten die ik samen met een bouillonblokje kookte en daarna pureerde. Erbij roosterde ik twee sneetjes brood met olijfolie en je hebt in no time een heerlijk soepje op tafel staan.

In dit kookboek van Florence-Léa Siry leer je echt Zero Waste koken. Door het concept van een 1e, 2e en 3e leven kun je eigenlijk elk product nog een tweede kans geven voordat het in de afvalbak belandt. Je leert basisrecepten, maar ook daagt Florence je uit creatief te zijn met wat je hebt. Veel plezier gewenst met dit kookboek!

Recensie: Zero Waste Koken - Florence-Léa Siry

Zero waste koken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Weggooien is zonde!

  Zero waste koken is een boek vol tips en recepten om elk ingrediënt van je maaltijd volledig te gebruiken en zo voedselverspilling te vermijden. Het boek is ingedeeld in groenten, fruit, proteïnes, koolhydraten en melkproducten.

  Voor elk ingrediënt geeft de auteur drie mogelijke toepassingen, zodat je geen restjes overhoudt en eten moet weggooien. Zo kun je een pasta met kaas bereiden. Heb je restjes? Maak dan een heerlijke pastacake. En houd je ook hiervan nog restjes over? Denk dan eens aan originele croutons voor een salade.

  Zero waste koken geeft je tal van heerlijke recepten waarmee je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen.
  •Jaarlijks verspillen we per huishouden gemiddeld 41 kilo eten per persoon
  •Met tips en tools om slim te kopen, te koken en te bewaren

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

 • Boze zomer - Jan-Willem Anker

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen