• onze waardering

Bosh! – Henri Firth & Ian Theasby RECENSIE

Recensie: Bosh! – Henri Firth & Ian Theasby

Bosh! Een stoere titel voor een stoer ogend boek. De tijd dat vegan uitsluitend bedoeld was voor een enkele excentriekeling ligt al lang achter ons. Er verschijnen steeds meer vegetarische en veganistische kookboeken op de markt. Bosh! is behalve een kookboek tevens het grootste online vegan kanaal ter wereld en dat terwijl Henri Firth en Ian Theasby pas zo'n drie jaar veganist zijn. In het boek vind je plantaardige versies van klassieke gerechten, maar natuurlijk ook recepten die minder bekend zijn. Henri en Ian zijn ervan overtuigd dat de recepten kloppen, maar mocht je ze toch nog niet helemaal begrijpen dan zijn er van de moeilijkste recepten video's beschikbaar op hun kanaal. Moet je wel even de naam van het recept terugvertalen naar het Engels.

Zoals veel kookboeken begint ook Bosh! met een standaarduitrusting voor in je keuken en met een opsomming van producten die in je keukenkastje eigenlijk niet mogen ontbreken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan rijst en pasta, maar ook aan passata, olijfolie, pindakaas en gistvlokken. Daarna geven Henri en Ian een aantal feestelijke menusuggesties met recepten uit het boek. Leuk is dat zo je dineetje meteen een thema heeft. Wat te denken bijvoorbeeld van een tapas menu of een Indiase, Chinese of Thaise afhaalmaaltijd? Of toch liever Italiaans of een barbecue?

Daarna volgen drie hoofdstukken met hoofdgerechten: 'Snel op tafel', met gerechten die binnen een half uur op tafel kunnen staan, 'Grote porties', voor als je wat meer tijd hebt en tot slot 'Topgerechten' waarvoor je waarschijnlijk meer dan een uur nodig hebt om te bereiden. Volgens Henri Firth en Ian Theasby zijn ze het zeker waard.

Het is niet verrassend dat het eerste hoofdstuk veel pasta en rijstgerechten bevat. Niets is immers makkelijker dan dat. Dat het eerste recept 'Romige carbonara' heet vind ik jammer. Voor mij is carbonara nu juist de combinatie van ei, spek en pecorinokaas. Uiteraard zitten deze ingrediënten niet in deze veganistische variant. Ik vraag me af waarom je het dan carbonara zou willen noemen. De kaas in dit gerecht wordt vervangen door edelgistvlokken. Dat is een verrassend veganistisch alternatief voor kaas.

Aardig vind ik het eind van het hoofdstuk. Firth en Theasby geven tips om snel een roerbakgerecht met noedels te maken waarbij eindeloze variaties mogelijk zijn. De sausrecepten die ze erbij geven kunnen bovendien overal voor gebruikt worden.

Uit het hoofdstuk 'Grote porties' maakte ik de 'Guinness-Champignonpie'. De inleiding bij dit recept in Bosh! is niet bescheiden. Allemachtig lekker vinden de schrijvers het gerecht. In het voorwoord geven Henri en Ian aan dat de recepten zodanig zijn geschreven dat ze niet kunnen mislukken. Helaas! Mij is het toch gelukt, al was het nog wel lekker. Dat is wel kenmerkend voor Bosh! Bijna alle recepten hebben een behoorlijk lange lijst met ingrediënten én er worden vaak paddenstoelen gebruikt als vleesvervanger. Verder in dit hoofdstuk veel klassiekers als Thaise rode curry, Spaghetti Bolognese, Romige korma en Tom yum-soep. 

Van het hoofdstuk 'Topgerechten' zou je verwachten dat het wat chiquere gerechten zijn. Dat is niet zo. Ook hier curry's, maar bijvoorbeeld ook lasagne, verschillende pizza's en een uitgebreid recept voor Chili sin carne. Wat de ingrediënten betreft gaan Firth en Theasby in dit hoofdstuk helemaal los.

Na dit hoofdstuk volgen groentengerechten en Bosh!-bowls met net als in het eerste hoofdstuk aan het eind tips om je eigen Bosh!-bowl samen te stellen. Zo maak je ontelbaar veel verschillende poké bowls.

In het hoofdstuk 'Kleine gerechten & eten om te delen' vinden we klassieke tapas zoals 'Pan con tomate', 'Patatas bravas' en 'knoflookchampignons'. Gerechten die sowieso al veganistisch zijn. Niet minder lekker trouwens. Ook zijn er recepten voor onder andere guacamole, verschillende hummusrecepten en naan. Een leuk hoofdstuk! Na een kort hoofdstuk over cocktails volgen de desserts. Iets waar Henri Firth en Ian Theasby goed in zijn, zeggen ze zelf. Ze zien er inderdaad heerlijk uit. Zelf maakte ik de Chocolate chip cookies. Die waren in ieder geval zalig! Wel maakte ik een fout met de ingrediënten. De margarine die ik gebruikte bevatte vaste melkbestanddelen. Zo zie je maar weer dat veganistisch eten nog niet zo eenvoudig is omdat er vaak onverwachte ingrediënten in levensmiddelen zitten.

Het laatste hoofdstuk gaat over het ontbijt. Daaruit blijkt duidelijk dat de schrijvers Engels zijn: veganworstjes, witte bonen in tomatensaus en gebakken champignons. Gelukkig zijn er ook recepten voor smoothies.

Na het laatste hoofdstuk staat in Bosh! een handig overzicht van essentiële voedingstoffen en ingrediënten waar deze stoffen in zitten. Veganistisch eten is immers meer dan het weglaten van dierlijke producten. Het is belangrijk alle stoffen voldoende binnen te krijgen. Henri en Ian houden daar bij het ontwikkelen van hun recepten rekening mee.

De mannen van Bosh! zijn gedreven om steeds weer verrassende lekkere vegan gerechten te ontwikkelen. Bosh! is dan ook zeker een aanvulling op het inmiddels uitgebreide aanbod van vegan kookboeken.

Recensie: Bosh! – Henri Firth & Ian Theasby

Bosh!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  BOSH! staat voor een nieuwe manier van koken. Zonder vlees en zuivel, maar boordevol smaak en inspiratie. Henry Firth en Ian Theasby laten zien hoe je kunt genieten van heerlijke maaltijden die snel en gemakkelijk te
  bereiden zijn, maar daarnaast ook ongelooflijk bevredigend en puur plantaardig!

  BOSH! geeft je nieuwe familie favorieten, inspirerende lunchideeën, showstoppers die zelfs indruk maken op de grootste steak-liefhebber, lekkere hapjes, waanzinnig goede toetjes en geweldige cocktails; allemaal boordevol smaak. Dus, of je nu wat minder vlees zou willen eten, of je eet helemaal geen dierlijke producten, dit boek is voor jou!

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Friends reünie bonusmateriaal gedeeld door James Corden

 • Fake! - Carry Slee

 • Lucht - Lara Reims

 • De dochter van de president - Bill Clinton & James Patterson

 • Recensie: Sweet Tooth

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen