• onze waardering

Sterke verhalen en hoe je ze schrijft - Rebecca Stern RECENSIE

Recensie: Sterke verhalen en hoe je ze schrijft - Rebecca Stern

Hoed – cape – toverstok – magiër – heks – bezem – vliegen – lucht – vogel – nest – boom – bos – eekhoorn –oranje – sinaasappel – Spanje – warm – kust – strand – zand – modder – vies – wassen – zeep – schuim – bellen – blazen – wind – storm

Bovenstaande rij woorden, waarvan telkens het voorgaande woord leidt tot het volgende, zou heel goed het begin kunnen zijn van een bestseller. Deze techniek waarbij associaties gevormd worden, komt aan bod in Sterke verhalen en hoe je ze schrijft. Sci-fi auteur Ray Bradbury kwam op die manier aan het idee voor zijn roman Fahrenheit 451 en het is één van de vele tips en tricks die in het boek worden meegegeven.

1. De prins en Sneeuwwitje moeten verhuizen naar een kleiner paleis, omdat het dak is gaan lekken en het laten repareren kost de schatkist te veel.
2. Twee van de zeven dwergen krijgen ruzie met de anderen en worden het huis uit geschopt en kloppen aan bij Sneeuwwitje, ook al weten ze dat die geen plaats meer heeft nu ze moet verhuizen.
3. De prins blijkt een handige Harry die dan maar zelf het dak opgaat om de werken uit te voeren, zodat ze in het grote paleis kunnen blijven wonen en de dwergen bij hen kunnen intrekken.

Deze drie zinnen zouden de aanleiding kunnen zijn voor een nieuw sprookje. Eén van de ideeën om uit te proberen en te zien waartoe zo’n inval kan leiden. Een volledig hoofdstuk gaat in op inspiratie en waar die vandaan komt. Jonge schrijvers, uit de tekst blijkt dat het doelpubliek vooral bestaat uit tieners, worden op queeste gestuurd om personages te sprokkelen, de plot uit te stippelen en een wereld te bouwen. Het belang van routine wordt aangestipt en met een handige planning wordt er actie ondernomen. Daarnaast is er aandacht voor het proces na het schrijven van de eerste versie en het uitvoeren van schrijfprojecten het hele jaar rond. In veel hoofdstukken zit eveneens een 'Dare Machine' verwerkt. Die bestaat uit diverse uitdagingen in de vorm van leuke schrijfoefeningen.

Auteurs Rebecca Stern en Grant Faulkner hanteren vlotte taal, geven concrete voorbeelden en stimuleren de lezer actief om aan de slag te gaan. Het enthousiasme werkt aanstekelijk en tegelijkertijd wordt er veel gerelativeerd en in perspectief geplaatst, zodat een mislukking niet aanvoelt als een ramp, maar als een stap onderweg naar het doel.

Sterke verhalen en hoe je ze schrijft heeft een sterke focus op #NaNoWriMo. Misschien roept deze hashtag geen associaties op, maar het is een fenomeen onder de aspirerende auteurs. #NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month en die gaat traditioneel door in november. De hele maand staat dan in het teken van schrijven. Het doel: schrijf een roman in dik 4 weken tijd. Gedurende de hoofdstukken komt dit concept regelmatig ter sprake en het boek bevat een stappenplan om een schrijfproject binnen een dergelijke tijdspanne aan te pakken. Zodra de schrijver klaar is om #NaNoWriMo aan te pakken en aan de slag kan met de weekplanning, worden er ook peptalks gegeven om het doorzettingsvermogen te bevorderen. Zo is één van de peptalks van Jennifer Niven, auteur van Waar het licht is en Op mijn schouders. Het is dan ook eigenlijk het officiële #NaNoWriMo handboek. Bij de Engelstalige versie, Brave the page, staat het duidelijk op de cover. Schrijvers Rebecca Stern en Grant Faulkner horen bij de drijvende krachten achter de non-profit organisatie die het project elk jaar op touw zetten.

Sterke verhalen en hoe je ze schrijft is een leuke gids voor iedereen die een duwtje in de rug nodig heeft om eindelijk aan dat schrijfproject te beginnen. Hier en daar moet er over de expliciete verwijzingen naar de tienerdoelgroep gelezen worden, maar de tips en de aangereikte handvaten zijn erg bruikbaar. Het is onderhoudend om te lezen en niet dwingend. De schrijfkriebels worden vanzelf aangewakkerd en door de opzet vraagt Sterke verhalen en hoe je ze schrijft gewoon om er mee aan de slag te gaan, al is het maar om er een aantal ideeën uit mee te nemen en te proberen. Met deze gids wordt #NaNoWriMo een eitje.

Recensie: Sterkte verhalen en hoe je ze schrijft - Rebecca Stern

Sterke verhalen & hoe je ze schrijft

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Sterke verhalen is een praktische gids voor alle beginnende auteurs met tips voor personages, plot en planning, over doelen stellen, en met advies voor het vinden van je eigen stem. Tegelijkertijd is het ook een inspiratiebron, met peptalks van onder andere John Green, Marissa Meyer en Jason Reynolds.

    Dit boek is voor alle schrijvers in spe, voor iedereen die ervan droomt zijn verhalen op papier te zetten, maar nog niet weet waar te beginnen. Want iedereen heeft een verhaal dat het verdient om verteld te worden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen