• onze waardering

Lonely at the top - Youp van 't Hek RECENSIE

Recensie: Lonely at the top - Youp van 't Hek 

Ieder jaar verschijnt er een overzicht van de columns van Youp van ‘t Hek. Hij schrijft voor het NRC Handelsblad iedere week een stukje, en al deze columns zijn in dit boekje samengevoegd.

De titel Lonely at the top is op een grappige manier tot stand gekomen. Veel mensen hebben iets te zeggen over het werk van Youp van ‘t Hek, omdat hij alles zegt zoals hij het vindt, en het hem niet uitmaakt wat anderen daarvan denken. Of ze hem nu leuk vinden, boos op hem zijn, het met hem eens zijn of hem uitschelden - het is hem om het even. Toen een man aan Youp vroeg of hij het niet vervelend vond dat iedereen wel iets te zeggen heeft over zijn werk, antwoordde Youp: ´It’s lonely at the top.´ En dat leek hem wel een leuke titel voor zijn nieuwe boekje!

In Lonely at the top zien we allerlei columns voorbij komen. Je moet tegen een stootje kunnen om de teksten van deze cabaretier en columnist te lezen. Hij is namelijk niet racistisch of wat dan ook: hij maakt simpelweg alles en iedereen belachelijk. En dat is precies hoe hij het leuk vindt. Het kan Youp van ‘t Hek dan ook niets schelen wat mensen van hem en zijn werk vinden. Hij weet dat hij er van alles uit gooit waar mensen het niet mee eens zullen zijn, maar wat zou het? Dit is zijn waarheid, en dat komt duidelijk naar voren in Lonely at the top. Om maar een quote uit het voorwoord van de schrijver zelf toe te voegen:

´Het grappige is dat veel lezers hardop hun mening geven over mijn stukje van de week. Dat varieert van vlijmscherp tot gore linkse bagger. Ik ben het altijd met beide kampen eens en ga vervolgens zorgeloos verder met mijn weekend.´

Columns zijn een specifiek soort leesmateriaal, en je moet er van houden. Als je niet op de hoogte bent van wat er in de wereld gebeurd, of als je het geduld niet hebt om het nieuws te kijken, zullen de columns in Lonely at the top je totaal niet aanspreken. Ze gaan over dingen die actueel zijn (of in ieder geval waren op het moment dat ze gepubliceerd werden), en als je niet op de hoogte bent van de politiek, is er niets aan om dit te lezen. Youp van ‘t Hek speelt namelijk haarfijn in op alles wat er gebeurd, en heeft over alles en iedereen wel iets te melden.

Zoals eerder al gezegd is, zijn columns vooral leuk als je deze regelmatig leest en meegaat met wat er in Nederland (of daarbuiten) speelt. We gaan er echter van uit dat je dit boekje alleen zult kopen en lezen als je een fan bent van het werk van Youp van ‘t Hek, en dan zul je ongetwijfeld genieten van zijn vlijmscherpe opmerkingen in Lonely at the top!

Recensie: Lonely at the top - Youp van 't Hek 

Lonely at the top

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een man mijmert op de top van een duin over zichzelf in de schaduw van de gebeurtenissen van de afgelopen week en voelt zich daardoor nogal alleen. Het is een van de 52 columns waar dit boek zijn ironische titel aan ontleent.

  Lonely at the top is het jaarlijkse overzicht van Youp van 't Hek, al decennia de best gelezen columnist van NRC Handelsblad. En misschien wel van heel
  Nederland. Youp praat, schreeuwt, fluistert, lacht, huilt en schuurt iedere week over de actualiteit. Daarmee maakt hij veel mensen iedere zaterdagochtend aan het lachen en ook een groot deel van ons land bitter en boos. En met beide reacties is Youp tevreden. Dik tevreden zelfs.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen