• onze waardering

Alles uit de oven - Libelle RECENSIE

Recensie: Alles uit de oven - Libelle

Het kookboek Libelle Alles uit de oven bevat 79 verschillende gerechten uit de oven van hartig tot zoet. Het boek is ingedeeld in vier categorieën; vis, vlees, vega en zoet. De categorie zoet valt op het eerste gezicht een beetje uit de toon. Na het doorbladeren van het boek snap je dat de categorie zoet er toch helemaal bij past omdat je deze gerechten gemakkelijk apart kunt maken of als nagerecht nadat je een ander recept uit één van de drie categorieën hebt gebruikt. Per categorie is er in ieder geval voldoende keuze.

De recepten komen uit het archief van de Libelle, het boek vormt een mooi geheel. Bij elk recept staat een kleurenfoto waardoor je ziet hoe het er uit kan komen te zien. De foto komt echter niet altijd overeen met de ingrediëntenlijst. Er is dan iets toegevoegd wat niet op de lijst staat. Je gebruikt de oven op allerlei verschillende manieren zoals grillen of gewoon de stand boven- en onderwarmte. Door de verschillende mogelijkheden kan je kiezen voor een bereidingswijze die jouw voorkeur heeft.

Je begint met de voorbereidingen zoals het snijden en bakken van de kip, ui en knoflook, hierna wordt alles in een ovenschotel gedaan. Je hebt er dus na het snijden en bakken geen omkijken meer naar. Wat ideaal is aan dit kookboek is dat de oven de rest van het werk doet. Jij kan je hierdoor bezighouden met het bereiden van een voor- of bijgerecht of je kan de gebruikte messen of pannen alvast schoonmaken. Dit scheelt weer opruimtijd na het eten. Zelf heb ik er voor gekozen om tijdens de kooktijd in de oven alvast een drankje te drinken met mijn vrienden.

Persoonlijk vind ik dat er bij sommige gerechten te weinig groente zit, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid haal je niet. Dit kan je verbeteren door er bijvoorbeeld een salade naast te maken. Daarnaast bevat een aantal recepten bijzondere ingrediënten zoals esdoornsiroop, reblochonkaas of jeneverbessen. Je moet dus af en toe even op zoek naar een speciaalzaak om deze producten te kopen.

Zalmspiesjes met dillesaus

De courgette blijft na de 20 minuten in de oven nog wel wat hard, er zit een stevige bite aan. De spiesjes kunnen niet langer in de oven omdat de zalm anders te gaar wordt. Het dillesausje is eenvoudig te maken en is echt een toevoeging aan het gerecht. De spiesjes worden gemaakt van 300 gram zalm voor vier personen, dit is wat weinig. Je komt dan op ongeveer één spiesje per persoon. Naast de spiesjes moet daarom iets extra’s worden gemaakt om een complete maaltijd te krijgen. Bij het recept wordt de tip gegeven dat gepofte aardappel er lekker bij is, zelf heb ik er gebakken aardappeltjes bij gemaakt. De smaak van de spiesjes is lekker, de combinatie van de zalm gegaard in de oven met het daarbij behorende brood is leuk en smakelijk.

Taart met ui en zoete aardappel

Op de foto van het gerecht staan meer ingrediënten dan er vermeld zijn in de ingrediëntenlijst. Op de foto is te zien dat er rode ui in verwerkt is, de rode ui staat niet in de lijst. Zelf heb ik de rode ui wel toegevoegd om verschillende kleuren in het gerecht te krijgen. De smaken van de twee soorten ui voegen iets extra’s toe aan het gerecht. De ui is op de foto anders gesneden dan in de tekst van het recept. Hiermee kan je dus zelf experimenteren en kijken wat je zelf leuker vindt staan, de ui in parten of ringen. Daarnaast is op de foto tijm te zien op de taart, ook dit staat niet in de ingrediëntenlijst maar vond ik een goede toevoeging aan de smaak van de taart.

Het boek krijgt van mij vier hartjes. Er is een ruime keuze aan makkelijke en simpele gerechten. Alleen is het jammer dat je voor meerdere recepten langs meerdere supermarkten moet en dat niet alle ingrediënten van de foto in het recept staan.

Recensie: Alles uit de oven - Libelle

Libelle - Libelle - Alles uit de oven

  • Auteur:

    Libelle
  • Verschenen:

    30 augustus 2019
  • Uitgave:

    ISBN 9789401460361
    Uitgever Lannoo
    144 pagina's
  • Uitgever:

    Lannoo
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat maakt ovenschotels zo populair? Dat de oven een deel van het werk voor zijn rekening neemt, speelt sowieso mee. Maar natuurlijk ook de heerlijke geur en de smaak van de gerechten én de veelzijdigheid van het toestel zelf. Bakken en braden, gratineren en grillen: de oven is het ideale koksmaatje.

    Alles uit de oven is een Libelle verzameling van 300 hartige en zoete ovenschotels, geschikt voor elke gelegenheid. Koekjes, cake en taart, clafoutis en soufflé, mac 'n cheese en pommes duchesse, visgratin en lamsgebraad, gegrilde of gevulde groenten: de oven kan het allemaal!

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen