• onze waardering

Het lang leven dieet - Valter Longo RECENSIE

Recensie: Het lang leven dieet - Valter Longo

Valter Longo doet al meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek naar veroudering, welvaartsziekten en de rol van voeding hierin. Op basis van zijn bevindingen heeft hij het langlevendieet ontwikkeld dat in combinatie met periodiek vasten ziekten zou kunnen voorkomen, genezen en veroudering zou worden tegengegaan. In Het lang leven dieet Hoe je met gezond eten langer kunt leven legt hij uit wat het dieet en vasten inhoudt en hoe werkt.

Het lang leven dieet begint met een introductie van het leven van Longo. Hoe zijn interesse in veroudering en voeding werd gewekt en hoe hij dit omgezet heeft in wetenschappelijk onderzoek. Hij studeerde destijds in Amerika en zag dat zijn vrienden al op jonge leeftijd tekenen begonnen te krijgen van veroudering. Een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, al op hun 30ste levensjaar kregen zij hiermee te maken. Had het dieet van onder andere veel suikers en dierlijke vetten hier iets mee te maken? Longo legde pas de link toen hij terugging naar zijn geboortegrond in Italië en zag dat de mensen daar minder snel verouderden en bovendien een hoge leeftijd bereikten. Hun geheim? Een voedingspatroon zonder vlees, weinig suiker, met veel groenten, peulvruchten, olijfolie en noten. Dit alles verdeeld over 2 tot 3 maaltijden die binnen een tijdsbestek van 12 uur werden genuttigd. Dit werd de basis van zijn langlevendieet.

Het lang leven dieet staat vol met waarschuwingen en opmerkingen dat nog niet alle studies zijn afgerond en er dus niets voor de volle 100% aangenomen kan worden. Longo richt zich op de Vijf pijlers van Langlevendheid. Zijn methode is gebaseerd op fundamenteel onderzoek, epidemiologie, klinische studies, onderzoek onder 100-plussers en onderzoek van complexe systemen. In dat opzicht is het dieet van Longo goed onderzocht, wat bij andere diëten nog weleens ontbreekt. Ook zal je met dit dieet geen voedingsstoffen tekort komen, mits je een B12 supplement bij slikt, omdat de inname van dierlijke producten zeer laag is. Het is niet heel streng en makkelijk te volgen. Echter zullen er nog veel meer studies moeten worden gedaan om met zekerheid te kunnen zeggen of het in combinatie met vasten veroudering kan tegengaan en ziekten kan voorkomen en genezen.

Het vasten kan op verschillende manieren. Van 5 dagen gewoon eten en 2 dagen vasten tot kuren van meerdere weken, die wel onder begeleiding van een arts gedaan moet worden. Ga dus niet op eigen houtje vasten, zeker niet als je een ziekte hebt of medicijnen gebruikt. Longo legt in begrijpelijk taal uit hoe het in zijn werk gaat en welke studies er zijn gedaan om dit te onderbouwen. Elk hoofdstuk sluit hij af met een samenvatting wat je wel of niet mag eten en achterin het boek staat een weekmenu met recepten die vrij simpel zijn om te maken.

Het lang leven dieet is weer een boek in de lange reeks van dieet- en lifestyleboeken die de laatste jaren zo populair zijn. Mensen zoeken houvast en gaan al snel een dieet volgen als zij positieve resultaten bij een ander zien. Zij vergeten echter dat elk lichaam anders is en je beter kunt eten wat bij je lichaam past, elke dag en niet voor slechts een korte periode. Pas dan zul je je energieker voelen, afvallen en op gewicht blijven. Ben je geïnteresseerd in voeding dan zul je Het lang leven dieet zeker met plezier lezen en er iets van opsteken, wil je veroudering tegengaan, genezen van een ziekte of deze voorkomen? Lees ook dan dit boek en probeer gerust het langlevendieet maar verwacht geen wonderen.

Recensie: Het lang leven dieet - Valter Longo

Het langlevendieet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Bepaalt wat je eet hoe gezond je bent en hoe lang je leeft? "Ja,' zegt dr. Valter Longo, die al meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek doet naar het verband tussen veroudering, voeding, ziekten en gezondheid. In dit boek legt hij uit hoe het werkt.
    Dr. Longo's langlevendieet bestaat uit een dagelijks voedingsplan, gecombineerd met een periodiek vasten-nabootsend dieet, dat verrassend goed vol te houden is. Het kan je lichaam beschermen en verjongen en:
    • brengt je op je ideale gewicht en stimuleert de afname van buikvet
    • helpt slijtage van spieren en botten door ouderdom te voorkomen
    • heeft gunstige effecten bij de behandeling en preventie van onder meer kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer, ontstekingsziekten en auto-immuunziekten
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen