• onze waardering

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten - Bethany Kehdy RECENSIE

Recensie: De gastvrije keuken van het Midden-Oosten - Bethany Kehdy

Wie denkt aan eten uit het Midden-Oosten denkt waarschijnlijk aan de kleurrijke specerijen die heerlijk ruiken, schalen vol verse gerechten gemaakt door de vrouwen in prachtige kledij, of aan tafels die feestelijk zijn gedekt voor de hele familie. Dat is tenminste waar ik aan denk, maar klopt dat beeld wel?

Laten we beginnen met de cover van De gastvrije keuken van het Midden-Oosten. Deze is namelijk prachtig. Op de donkerblauwe cover pronken de gouden letters met de titel van dit kookboek, vergezeld door een granaatappel in verschillende kleuren, zo interpreteer ik de tekening tenminste. Deze vrucht gaan we nog veel terugzien in het boek. Door deze versieringen ziet het boek er echt uit als een feestje, alsof je iemand een cadeautje geeft dat mooi ingepakt is.

Wat ik heel bijzonder vind aan dit kookboek, vind je in het voorwoord. Bethany Kehdy beschrijft hierin namelijk waardoor haar passie voor koken is ontstaan en hoe ze al deze gerechten uit het Midden-Oosten heeft leren koken. Dat ze geen speciale opleiding heeft gevolgd, maar dat ze vooral volgens haar intuïtie en met haar hart heeft leren koken. Een zeer inspirerend verhaal om aan de slag te gaan!

Na een uitgebreide introductie in de keuken van het Midden-Oosten die met name gaan over de cultuur rondom eten, volgen de recepten. Deze zijn ingedeeld in: Terug naar de bron, een ware oase (met lekkere hapjes en drankjes), dek de tafel uitgebreid (dit zie ik meer als lunchgerechten), tast toe (kleine porties en bijgerechten), samen genieten (hoofdgerechten) en het houdt maar niet op (desserts). Naar mijn mening een volledig kookboek, waarbij elk eetmoment van de dag aan bod komt. Achter in dit kookboek vind je ook een voorbeeld van hoe een dag eten volgens deze cultuur eruit kan zien. Mooie toevoeging!

Dan de recepten en dit zijn niet zomaar recepten. Waarom? Elk recept begint met een verhaaltje over het recept dat je gaat bereiden. Wat is de historie achter dit recept? Waarom wordt een specifiek kruid gebruikt of wat is de herinnering die Bethany Kehdy heeft bij een bepaald recept? Voor mijn gevoel draagt dit bij aan het gastvrije gevoel at Bethany wil overbrengen in De gastvrije keuken van het Midden-Oosten. Maar de recepten bevatten ook een groot minpunt. Het belangrijke in een kookboek vind ik de foto’s. Nu staan er werkelijk prachtige foto’s in dit boek, zowel van de recepten als van de landen waar deze recepten vandaan komen. Maar, niet elk recept bevat een foto en dat vind ik toch wel een must voor een kookboek. Ik kies recepten vaak uit op het oog, omdat iets er lekker uitziet of omdat ik erbij aan een bepaalde gelegenheid denk. Door het gebrek aan foto’s van de recepten, merk ik dat ik recepten oversla. En dat is jammer, omdat er werkelijk heerlijke recepten in staan.

Zo bleek ook uit het eerste recept dat mij direct opviel. ‘Vrouwe burkans kleverige badhenjan-vingers’. Je kunt je voorstellen dat deze titel niet direct aantrekt, tenminste mij niet. Maar de foto die het recept vergezelde van gegrilde groente in een sticky saus, daar trek je mijn aandacht wel mee! En dus ging ik aan de slag met dit recept waarin je aubergines grilt en ze vervolgens bakt in een heerlijke saus van o.a. sojasaus, dadelsiroop, verschillende soorten zaden, gember, chilipepers en nog meer lekkere ingrediënten. Ik verving wel een aantal ingrediënten door iets dat ik al in huis had, zoals dadelsiroop door honing en liet ik nigellazaad en verjus achterwege. Helaas kon ik dit niet vinden in de supermarkt. Daarentegen ontdekte ik wel karwijzaad, een soort anijsachtig zaad wat best lekker bleek te zijn.

En ook het tweede gerecht dat ik maakte werd er een waarbij een foto stond. Het werd de mutabbal van wortel & karwijzaad (weer karwij!). Dit is een dip gemaakt van wortel, karwij, zout, tahin, zwarte peper en citroen. Heel simpel, maar erg lekker! Je kunt het als dip eten, maar ik at het als spread op een cracker met nog wat wortelsnippers bovenop.

Het liefst zou ik dit boek een hoge score geven, vanwege de prachtige foto’s, de mooie vormgeving en de heerlijke recepten. Toch kies ik ervoor om drie hartjes te geven, vanwege de volgende redenen. Door de originele namen van de recepten te gebruiken, is het vaak niet duidelijk op het eerste gezicht wat de recepten precies inhouden. Hierdoor moet je eerst even verder lezen, voordat je begrijpt uit welke ingrediënten het recept bestaat. Niet erg natuurlijk, maar daardoor zou ik dit kookboek alleen pakken als ik meer tijd heb. Daarnaast bevatten de recepten veel ingrediënten die je niet standaard in huis hebt. Ook niet erg, maar daardoor vergt het ook weer iets meer voorbereiding en heb je wellicht ingrediënten in huis die je niet vaak gebruikt. Tot slot het gebrek aan foto’s behorend bij de recepten. Dit vind ik echt een gemiste kans. Hierdoor neig ik sneller de recepten te maken die wel een foto bevatten en laat ik de rest achterwege. Alsnog een prachtig kookboek, maar houd deze punten in gedachten als je erover denkt om het kookboek zelf aan te schaffen.

Recensie: De gastvrije keuken van het Midden-Oosten - Bethany Kehdy

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In De gastvrije keuken van het Midden-Oosten neemt Bethany Kehdy klassieke en traditionele recepten en herinterpreteert deze voor de moderne kok, zonder de authenticiteit op te offeren.

  Meer dan 80 oude en dagelijkse recepten uit het Midden-Oosten worden opnieuw geïnterpreteerd en toegankelijk gemaakt voor de westerse keuken. Ontdek het geheim van hummus voor eens en voor altijd, maak een Perzische kruidenfrittata of een indrukwekkende, heerlijke stoofpot van ossenwang, sjalot en rabarber. Van eenvoudige avondmaaltijden tot luie brunches, zondagsdiners, feestelijke feesten en last-minute-gerechten, Bethany illustreert dat met een paar belangrijke ingrediënten het eten uit het Midden-Oosten de perfect past bij elke gelegenheid.

  Met menuschema's, gedetailleerde instructies over het koken van de gerechten en charmante anekdotes uit Bethany's eigen ervaringen in het Midden-Oosten, is De gastvrije keuken van het Midden-Oosten een essentieel kookboek voor iedereen die van de wereldse smaken van het Midden-Oosten houdt.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen