• onze waardering

Unit 8200 - Dov Alfon RECENSIE

Recensie: Unit 8200 - Dov Alfon

Op het Franse vliegveld Charles de Gaulle verdwijnt de Israëlische burger Meidan spoorloos. Het is aan commissaris Léger de taak om het onderzoek te leiden. Al snel krijgt hij hulp van een mysterieuze Israëlische spion. Het blijkt om niemand minder te gaan dan Zeev Abadi, de nieuwe chef van Unit 8200. Abadi vertrouwt de verdwijning niet en denkt dat er meer aan de hand is. Zijn vermoedens worden bevestigd wanneer niet veel later een tweede Israëlische man wordt ontvoerd die in hetzelfde vliegtuig zat. Samen met zijn assistent Oriana Talmor en commissaris Léger gaat Abadi op zoek naar de waarheid. Wie zijn de ontvoerde mannen en waarom vlogen ze naar Frankrijk? En wat doet een undercover commandoteam van de Chinese geheime dienst in Parijs? De klok loopt, de jacht is begonnen en het wordt een lange en gevaarlijke nacht.

Unit 8200 is het eerste boek dat door Dov Alfon is geschreven. De auteur is opgegroeid in Parijs en Tel Aviv en werkte als spion en inlichtingenofficier bij Unit 8200, de geheime dienst van het Israëlische leger.

Unit 8200 is een spionagethriller die draait om afpersing, diplomatieke spelletjes en samenzweringen. Het verhaal zelf speelt zich af in zowel Israël als Parijs. De keuze voor de setting is verfrissend, aangezien je bij spionage vaak aan Rusland of China denkt. Waar Parijs normaal wordt gezien als de stad van de liefde, leent de hoofdstad zich in dit boek uitstekend voor de achtervolgingen, zoektochten en moordpartijen. De kennis van de steden en de inlichtingendienst lees je terug in het boek. Als lezer kan je je hierdoor een hele goede voorstelling maken bij het verhaal. Het boek is gedetailleerd, goed doordacht en aannemelijk.

Helaas is Unit 8200 een boek dat niet makkelijk wegleest. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst wordt er in het boek gebruik gemaakt van de Israëlische benamingen van rangen. De vertaling van de rangen naar het Nederlands is gelukkig achterin het boek te vinden, maar het is in het begin wel erg verwarrend. Ten tweede wordt het verhaal vertelt vanuit heel veel personages. Net iets te veel. Er wordt vaak tussen de verschillende personages geschakeld en dat is begrijpelijk voor het verhaal, maar je leert hierdoor geen enkel personage echt goed kennen. Soms weet je na twee bladzijden nog niet vanuit wie het verhaal nu wordt verteld en dit zorgt voor onduidelijkheid. Hierdoor is Unit 8200 lastig te lezen en is het verhaal moeilijk te begrijpen. En dat is jammer, want het heeft zeker potentie!

In Frankrijk is Unit 8200 bekend onder de titel A night in Paris en is er van het boek een tv-serie gemaakt. En dit verbaast me niks, want zelden heb ik een boek gelezen waarvan ik meteen dacht: dit moeten ze verfilmen! Het is dat mijn Frans terrible is, want anders zat ik al klaar met een bak popcorn.

Unit 8200 geeft je als lezer een inkijkje in het leven van politiek, staatsgeheimen en spionage. Ondanks dat het boek niet makkelijk wegleest, heeft het wel een goed doordacht verhaal met een originele setting.

Recensie: Unit 8200 - Dov Alfon

Unit 8200

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een Israëlische zakenman verdwijnt spoorloos na aankomst op vliegveld Charles de Gaulle. In het vliegtuig zat ook kolonel Zeev Abadi, het nieuwe hoofd van de Israëlische spionagedienst Unit 8200. Even later wordt een tweede jonge Israëlische man ontvoerd; ook deze man zat in hetzelfde vliegtuig.

    Commissaire Léger van de Parijse politie gelooft niet in toeval, en midden in een ontluikende diplomatieke storm probeert hij grip te krijgen op de meest opzienbarende zaak van zijn carrière. Wat heeft Zeev Abadi met de verdwijning van de twee mannen te maken? Ook in Israël verdenkt
    men de nieuwe chef van Unit 8200. Alleen zijn assistent, Oriana Talmor, durft hem nog te steunen en zij gaat op zoek naar antwoorden. Wie zijn de twee ontvoerde mannen en waarom vlogen ze naar Frankrijk? Dan wordt er een undercover commandoteam van de Chinese geheime
    dienst in Parijs gesignaleerd. De klok is gezet, de jacht is begonnen, en het wordt een lange, gevaarlijke nacht.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen