• onze waardering

D-Day - Alan Gratz RECENSIE

Recensie: D-Day - Alan Gratz 

75 jaar geleden werd de bevrijding van Europa van het nazi-juk begonnen met D-Day. Nog steeds spreekt deze heroïsche en bloederige dag tot de verbeelding en blijft de herinneringseducatie hoog op de agenda staan in het onderwijs. Het boek D-Day van de Amerikaanse bestsellerauteur Alan Gratz mag zeker een voorname plaats innemen op het lijstjes van must-reads in het onderwijs. Op een onbevangen manier vertelt Gratz het relaas van één van de belangrijkste dagen in de wereldgeschiedenis.

D-Day is het verhaal van zonsopgang tot zonsondergang van 6 juni 1944. Gratz brengt de dag tot leven door de ogen van gewone jongeren die op dat moment verwikkeld waren in deze unieke gebeurtenis in de geschiedenis. Wat zijn boek zo goed maakt is de perfecte balans tussen de onwetendheid en angst van de hoofdpersonages en de verschrikkelijke slachtpartij op de Normandische stranden en de dapperheid en heroïek die tegelijk van hen afstraalt. Nergens overdrijft hij in het een of het ander. De lezer krijgt de dag gepresenteerd uit de ogen van verschillende mensen met verschillende taken: de jonge Amerikaanse soldaten Dee en Sid - de ene een uitgeweken Duitser, de andere een jood - de Frans-Algerijnse Samira die betrokken is bij het verzet, de zwarte Amerikaanse verpleger Henry, de Canadese parachutespringer James… Allen beleven ze D-Day op hun manier. Gratz waakt erover dat het niet melig wordt, maar toont op een levendige manier hoe deze uitermate verschillende karakters de dag ervaren. Soms zijn er onverwachte wendingen die het verhaal ook authentieker maken. Het alterneren tussen de verschillende verhalen zorgt ook voor een vlot tempo en houdt de spanning erin die ongetwijfeld ook deel uitmaakte van de belevenis van die dag. 

Gratz schreef zijn werk met 8 tot 12-jarigen als doelpubliek. De verschillende lagen in het boek en de wreedheden die hij niet schuwt zorgen er echter voor dat het eerder bedoeld is als Young Adult roman. De leeftijd van  de verschillende personages draait ook rond 17-18 jaar, waardoor adolescente lezers zich beter zullen kunnen inleven in het boek. Enige punt van kritiek is dat Gratz soms te veel uitlegt, maar waarschijnlijk was dat met zijn oorspronkelijke doelpubliek in zijn achterhoofd. Waar de auteur wel zeer goed in slaagt is het aankaarten van de moeilijkheden die de minderheden hadden om hun plaats te vinden in het grote geheel: racistische, antisemitische en seksistische gevoelens tierden welig en die laat hij allemaal aan bod komen in zijn boek. De roman gaat over veel meer dan D-Day en de bevrijding van Europa. Het gaat evenzeer over vriendschap, loyaliteit, vooroordelen en het kunnen nemen van moeilijke beslissingen op moeilijke momenten. Achteraan D-Day geeft Gratz in een nawoord ook nog uitvoerig uitleg bij de omstandigheden van de invasie en de verschillende namen van de operaties die aan bod komen in zijn werk. Jongeren die nog niet zo vertrouwd zijn met het gegeven D-Day kunnen misschien eerst deze achtergrond lezen om het boek nog beter te begrijpen.

Recensie: D-Day - Alan Gratz 

D-Day

 • Auteur:

  Alan Gratz
 • Verschenen:

  21 oktober 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789020654677
  Uitgever Kluitman
  300 pagina's
 • Uitgever:

  Kluitman
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  6 juni 1944, D-Day. De 16-jarige Dee Carpenter, een jonge Amerikaanse soldaat, zit in een boot richting de Franse kust. Dit is de dag waarop alles zal veranderen. Dee is doodsbang dat hij het niet zal overleven. Daarin is hij niet de enige. Achter de vijandelijke linies in Frankrijk werkt een meisje genaamd Samira als spion. Samira probeert het Duitse leger te saboteren én haar moeder te vinden, die door de Duitsers is meegenomen. Tegelijkertijd springt James ­McKay, die doorgaans als middelmatig wordt gezien, met een para­chute uit een vliegtuig. En Hospik Henry Allen rent tussen kogels en bommen door om gewonde soldaten te helpen.
  In een adembenemende race tegen de klok moeten deze personages vechten voor hun leven. Maar de Duitsers liggen op de loer en er schuilt gevaar om elke hoek. Zal het ze lukken om Europa te bevrijden?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen