• onze waardering

Cambodja - Frank Alberti RECENSIE

Recensie: Cambodja - Frank Alberti

Er zijn genoeg kookboeken te vinden over de Franse keuken, de Mexicaanse keuken, Hollandse keuken, noem maar op. Maar een kookboek over de Cambodjaanse keuken? Dat had ik nog niet eerder gezien. Ik was daarom ook erg nieuwsgierig toen ik dit boek opensloeg en het werd werkelijk een reis door de Cambodjaanse keuken.

Laten we beginnen met de cover van Cambodja, geschreven door Frank Alberti. Wat een mooie kleuren! Blauw- en roodtinten wisselen elkaar af, vergezeld door de titel in vergulden letters. Ook staan hier tekens op die, vermoed ik, ´Cambodja´ betekenen in het Cambodjaans. Op de achterkant is een monnik te zien in prachtige klederdracht en ook zie je alvast een kleine preview van de gerechten. Dit nodigt uit om het boeken open te slaan!

Het kookboek is ingedeeld in gebieden uit Cambodja, niet zoals veel kookboeken per moment, zoals ontbijt of lunch. Wie een kookboek verwacht met alleen recepten zal erg verrast worden door Frank Alberti. Hij begint namelijk met een stuk of 40 pagina’s over het land zelf, de cultuur en de geschiedenis. En deze verhalen worden vergezeld door prachtige foto’s, geweldig. Hierdoor maak je niet alleen kennis met de recepten uit dit land, maar leer je ook de herkomst ervan. Je kunt bijna zeggen dat je er inspiratie uit kunt opdoen voor een reis naar Cambodja. Heel mooi gedaan. Elk hoofdstuk vertelt ook iets over de streek waar de recepten vandaan komen en ook hier zijn weer de meest kleurrijke foto’s te zien. Van mensen, van de natuur en van indrukwekkende tempels. Je waant je bijna zelf in Cambodja.

Tijd om te kijken naar de opbouw van de recepten. Elk recept is voorzien van een foto van het eindresultaat. Bonus! Dit is voor mij een grote plus, ik wil kunnen zien hoe het recept dat ik maak eruit moet komen te zien. De ingrediënten zijn overzichtelijk, geen hele lange lijsten, maar zorg wel dat je een aantal basisingrediënten en -sausen in huis hebt. Zo komen pepers, olie, lente-ui en verschillende sausen vaak aan bod. Fijn, want dat heb je ingrediënten in huis die je vaker gaat gebruiken. Elk recept begint met een korte introductie waarna je in een aantal simpele stappen het gerecht bereidt. Ook de originele Cambodjaanse naam staat bij elk gerecht, een leuk detail.

Tijd om aan de slag te gaan! Ik koos twee recepten uit het hoofdstuk ‘Siem Reap’, een plaats in het Noorden / Noord-Westen van Cambodja. Frank Alberti beschrijft deze stad als een badplaats waar een ontspannen sfeer hangt. Waar niemand zich echt druk maakt en de tropische hitte ervoor zorgt dat je gewoonweg geen jachtig leven kunt leiden. Dat zet de sfeer voor deze twee recepten.

Het eerste recept dat ik maakte heet ‘gewokte kip met citroengras & chilipeper’. Een pittig gerecht aangezien je volgens de instructies de citroengras en chilipeper in een droge wok bakt. Hierdoor krijg je een rokerige smaak, in combinatie met alle andere gerechten. Hier liep ik echter wel tegen een klein probleempje aan. Voor in het kookboek, waar Frank ook verschillende kruiden en ingrediënten beschrijft, noemt hij ook citroengras en dat het tegenwoordig in veel Nederlandse supermarkten te verkrijgen is. Helaas ben ik verschillende supermarkten af gegaan (Jumbo, Albert Heijn, Aldi en Boni), maar helaas geen citroengras te vinden. Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar om toch die frisse en een beetje zurige smaak te krijgen, heb ik citroen gebruikt die ik in parten sneed en ‘droog’ heb laten bakken in de wok. Vast niet hetzelfde, maar het smaakte wel erg lekker bij de kip en de scherpe rode pepers. Want die moesten erdoor, maar liefst 7 kleine Aziatische chilipepers of 4 lomboks. Pittig!

Dan het volgende gerecht serveerde ik bij de kip, namelijk ‘gebakken rijst met ananas’. Als je dit eenmaal hebt gemaakt, eet je nooit meer kale, saaie witte rijst. Dit gerecht heeft namelijk zoveel smaak door allerlei sauzen zoals sojasaus, chilisaus, oestersaus en andere ingrediënten. Echt een smaakexplosie, maar dankzij de ananas wordt het ook een beetje zoet en biedt het een goede tegenhanger voor alle pittige en zilte smaken. Dit gerecht maak je trouwens het beste met rijst die je een dag van tevoren al maakt, dus houd daar rekening mee. Dit recept vroeg trouwens ook om garnalen, maar omdat ik het wilde serveren bij de kip, liet ik die achterwege.

Wat mij betreft is Cambodja van Frank Alberti een schot in de roos. Hij heeft een prachtig kookboek samengesteld waarbij je niet alleen lekker leert koken uit deze bijzondere keuken, maar je dankzij de mooie foto’s ook even in dit bijzondere land waant.

Recensie: Cambodja - Frank Alberti

Cambodja

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Cambodja staat voor het rijke verleden van het Khmer-rijk, eeuwenoude tempels, een berucht en bloedig verleden, een heden waarin het boeddhisme floreert en de toekomst wijd open ligt. Het is een land dat altijd in ontwikkeling is geweest. Zo ook de mensen van het land én hun keuken. Kijk naar dit land door de ogen van fotograaf-journalist Frank Alberti. Zie, voel, ruik, proef en beleef zoals hij in dit betoverende koninkrijk in het verre oosten deed.
  In dit kijk-, lees- en kookboek geven de mensen, hun recepten en verhalen een afspiegeling van de Khmer, hun land en cultuur. Alle recepten in dit boek zijn ofwel doorgegeven door voorouders of zelf bedacht door de mensen in Cambodja. Soms zijn de recepten eeuwenoud en soms in een modern jasje gestoken, maar altijd traditioneel Cambodjaans.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen