• onze waardering

Indorock - Vanja van der Leeden RECENSIE

Recensie: Indorock - Vanja van der Leeden

In Indorock steekt Vanja van der Leeden de Indonesische keuken in een nieuw jasje. Ze combineert een moderne en stoere keuken met traditionele smaken en verzamelde meer dan honderd recepten in haar boek, dit alles in dertien verschillende hoofdstukken. 

Maar in haar boek vind je niet alleen recepten, ook info over waar te winkelen, uitleg over de hulpmiddelen die ze in de keuken gebruikt en korte achtergrondinformatie van haar reis naar Indonesië. Kortom alles wat je nodig hebt om de Indonesische keuken te kunnen ontdekken.

Wat meteen opvalt als je Indorock ziet is dat het een erg dik boek is. Het heeft zo’n 326 pagina’s en lijkt wel een soort van Indonesische kookbijbel. Het boek begint met enkele informatieve en inleidende hoofdstukken waarna de recepten volgen. De recepten zijn ingedeeld in verschillende hoofdstukken zoals soep, groenten en vega, vlees en gevogelte, sauzen, rijst, drankjes, zoet,...

De meeste recepten zijn voorzien van foto’s maar ook tussenin staan veel foto’s over Indonesië zelf, deze geven het boek een leuke sfeer en zorgen ervoor dat je niet alleen de gerechten leert kennen maar het land zelf ook. 

Ik heb zelf heel weinig ervaring met de Indonesische keuken en het land dus voor mij was Indorock een ware ontdekkingstocht. Vele gerechten waar ik nog nooit van gehoord had en combinaties waar ik zelf nooit op was gekomen, maar Vanja van der Leeden zorgt ervoor dat je met haar uitleg probleemloos aan de slag kan.

Ik zag al snel vele recepten die mij aanspraken maar bij de Indonesische keuken horen ook bijzondere ingrediënten en kruiden. Deze verzamelen blijkt in België niet zo eenvoudig te zijn en al helemaal niet als je niet in een heel grote stad woont. Hier kennen ze toko’s niet echt, of toch niet in de buurt van waar wij wonen, dus ik heb mijn best moeten doen om zoveel mogelijk ingrediënten bij elkaar te zoeken in de 'wereldkeuken-schappen' in de supermarkten in de buurt. Dit lukte over het algemeen redelijk goed en ik maakte dan ook Ayam Kalio met kerisik en Nasi Kuning. 

Ayam Kalio met kerisik

Ayam Kalio met kerisik is een recept met kip en kokos. Je kan kiezen tussen kippendijen of kip zonder bot, ik koos voor het laatste. Het recept bevat redelijk veel ingrediënten waarvan ik de meeste wel kon verzamelen.

De bereiding neemt wat tijd in beslag maar als je de stappen goed volgt dan valt het goed mee. De uitleg van Vanja Van Der Leeden is erg duidelijk en dit is zeker een grote hulp als je nog niet veel ervaring hebt in het bereiden van deze gerechten.

Omdat ik geen kankung vond in de winkel besloot in dit te vervangen door een mix van verschillende groenten zoals paprika, courgette, bamboescheuten,... dit smaakte gelukkig ook heel goed bij de kip en de kokos en zorgde ervoor dat het gerecht ondanks het ontbreken van wat ingrediënten, toch erg geslaagd was.

Nasi Kuning 

Gele rijst is iets dat ik wel al kende en ook erg lekker vind. Ik had er alleen nooit bij stil gestaan dat je dit ook zelf kan bereiden. Normaal gezien koop ik deze rijst kant en klaar in de supermarkt en kook ik deze zonder er iets bijzonders mee te doen.

Nochtans blijkt het zelf kruiden van rijst helemaal niet moeilijk te zijn. Ik ontdekte in Indorock dat je heel veel kanten uit kan met rijst en hierin heel creatief kan zijn. Dit opende voor mij meteen vele deuren en het is iets wat ik zeker nog ga toepassen in de toekomst. Maar eerst moest ik natuurlijk nog het recept voor nasi kuning uittesten.

Ook dit bleek weer eenvoudig te zijn als je de stappen goed volgt. Voor ik het wist had ik een mooie en erg smaakvolle gele rijst op tafel getoverd die echt een meerwaarde geeft aan de gerechten.

Dit boek krijgt van mij 4/5 hartjes. Het is een erg kleurrijk boek dat niet alleen de focus legt op de gerechten maar ook op Indonesië zelf. Vanja van der Leede ontdekte de Indonesische keuken tijdens haar reizen en stopte deze in een nieuw, modern jasje waardoor het perfect past in onze hedendaagse keuken. Indorock is een topboek en een mooie aanvulling voor je boekenkast!

Recensie: Indorock - Vanja van der Leeden

Indorock

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Nederland kennen we vooral de Indische keuken, terwijl de Indonesische keuken natuurlijk nog veel meer in zich heeft. En met al zijn aromatische planten en specerijen knalt hij van de smaken: diepzuur van tamarinde, gedurfde hartigheid van trassi, boterige pandan, geurig citroengras, weelderige kokos, peperige laos.

    Het kookboek Indorock herdefinieert de Indonesische keuken en steekt 'm in een nieuwe jas. Verwacht geen ingewikkelde fusion, maar verrassende nieuwe combinaties met het vertrouwde comfort food. Auteur Vanja van der Leeden jongleert met smaken en specerijen en fotograaf Remko Kraaijeveld vertaalt dat in funky beeld. Indorock laat zien dat de Indonesische keuken ook eigentijds kan zijn.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen