• onze waardering

Artikel 353 (of het geweten van de rechter) - Tanguy Viel RECENSIE

Recensie: Artikel 353 (of het geweten van de rechter) - Tanguy Viel

Artikel 353 of het geweten van de rechter begint met de moord op vastgoedontwikkelaar Antoine Lazenec. Na een middagje vissen wordt Lazenec overboord gegooid door Martial Kermeur, waarna Kermeur rustig terugvaart om Lazenec te laten verdrinken. Hij wordt snel gearresteerd en bekend meteen wat hij gedaan heeft. De rechter vraagt hem om te vertellen hoe hij tot deze daad gekomen is. Kermeur begint te vertellen en er ontstaat een verhaal van een man die het in zijn persoonlijke leven niet makkelijk heeft gehad met een scheiding, ontslag en een onhandelbare zoon. Hij vertelt hoe Lazenec in zijn leven kwam, de vastgoedontwikkelaar die plannen had om het leven van de mensen op het arme Bretonse schiereiland voorgoed te veranderen.

Om Artikel 353 te kunnen begrijpen is het noodzakelijk op de hoogte te zijn van artikel 353 van het Franse Strafrecht. Gelukkig wordt dit in de binnenflap van het boek duidelijk uitgelegd. Kort gezegd kan een rechter na een verhoor besluiten om een verdachte van misdaad niet te vervolgen als de rechter innerlijk overtuigd is dat de verdachte geen schuld betreft. De vraag waarop dit boek is gebaseerd is dan ook: wat betekent schuld eigenlijk?

In het begin is het even wennen aan de manier waarop Tanguy Viel het boek geschreven heeft, een beetje zoals je soms moet wennen aan de spraak van iemand met wie je nog nooit eerder hebt gesproken. Artikel 353 bestaat namelijk grotendeels uit een monoloog van Martial Kermeur, die zijn verhaal aan de rechter doet. Het is duidelijk dat hij jarenlang al zijn frustraties en woede opgekropt heeft. Al pratend komt er van alles los en hij gooit alles wat er in hem opkomt eruit. Dat gaat in een stortvloed van woorden en in vele zinnen achter elkaar zonder punt of komma er tussen. Hij springt af en toe van de hak op de tak, vertelt over het recente verleden en dan opeens weer over iets van jaren terug. Je kan je voorstellen dat als je hem echt zou horen praten hij waarschijnlijk bijna zou vergeten tussendoor een keer adem te halen. Tanguy Viel neemt je op deze manier echt mee de gedachtenwereld van deze man in. En dat maakt dit boek zo fascinerend om te lezen. Je kruipt in het hoofd van een man die een gruwelijke moord heeft gepleegd en al lezend krijg je een persoonlijke band met Martial Kermeur. Ondertussen rijst de vraag: wat zal de rechter beslissen? 

Publishers weekly, een gerenommeerd Amerikaans vaktijdschrift voor uitgevers en boekverkopers noemt Artikel 353 een verleidelijke misdaadroman. En dat is het absoluut. Maar ook voor mensen die normaal gesproken niet zo snel voor een misdaadroman zouden kiezen is dit boek een aanrader. De psychologie achter dit verhaal is enorm interessant. Als je altijd al eens hebt willen weten wat sommige op het eerste gezicht doodnormale mensen er toe zet een moord te plegen dan is dit een unieke kans om een kijkje in het hoofd van zo’n persoon te nemen.

Recensie: Artikel 353 of het geweten van de rechter - Tanguy Viel

Artikel 353

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In een armoedig Bretons vissersdorpje wordt de visser Martial Kermeur gearresteerd voor de moord op een vastgoedontwikkelaar. Hij heeft de man, Antoine Lazenec, overboord gegooid en laten verdrinken. Wanneer hij voor de rechter verschijnt, bekent Martial de moord onmiddellijk en begint te vertellen over de gebeurtenissen
  die hebben geleid tot zijn daad: zijn scheiding, zijn onhandelbare zoon Erwan en zijn ontslag. Maar vooral gaat hij in op Lazenecs oogverblindende plannen voor een resort aan zee, waarin Martial zijn ontslagpremie investeerde. Een resort dat nooit werd gebouwd.

  In deze ijzersterke roman toont Tanguy Viel ons de psychologie achter een moord. Hij verleidt de lezer om mee te gaan in de belevingswereld van Martial en de grote maatschappelijke malaise in Bretagne. Tegelijkertijd wordt de diepere vraag opgeworpen, wie er verantwoordelijk gehouden moet worden voor de dood van vastgoedontwikkelaar Lazenec.

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen