• onze waardering

Elke dag broerdag - Tineke Honingh RECENSIE

Recensie: Elke dag broerdag - Tineke Honingh

Elke dag broerdag gaat over vijf broers en is geschreven door Tineke Honingh. Noa heeft een samengesteld gezin en heeft hierdoor vier broers. De vijf broers zien elkaar als familie, maar dan dreigen ze uit elkaar te worden gehaald. Hierdoor komt Noa op een idee om dit samen te voorkomen. Maar toch blijken de broers niet alles van elkaar te weten en hun hechte band wordt op de proef gesteld.

De vijf broers Noa, Robbe, Kees, Dook en Tibbe staan centraal in dit verhaal. Je leest vanuit Noa’s perspectief, maar dit zorgt er niet voor dat je de andere broers niet goed leert kennen. Alle broers hebben hun eigen karaktereigenschappen en deze komen gedurende het verhaal mooi naar voren. Schrijfster Tineke Honingh zorgt ervoor dat je alle broers individueel goed leert kennen, maar ook de onderlinge banden tussen de broers worden al gauw duidelijk. Het is mooi om te zien hoe de broers elkaar zo goed aanvullen, ondanks hun grote verschillen.  

Naast de sterke personages is het verhaal zelf ook interessant. Elke dag broerdag laat goed zien hoe een scheiding en een nieuw gezin een kind beïnvloedt. Je ziet hoe iedere broer hier anders tegenaan kijkt. Hierdoor leer je hoe moeilijk, maar ook hoe verschillend, zo’n gebeurtenis kan zijn voor ieder kind. Hierdoor is het niet alleen een boek voor kinderen, maar ook voor volwassenen die hier wat meer over willen weten. Je krijgt ook de persoonlijke conflicten te zien van de karakters. Zo spelen schuldgevoelens en heimwee belangrijke rollen in het verhaal.

Het grootste gedeelte van Elke dag broerdag speelt zich af in een korte tijd. Het verhaal gaat daardoor soms wat langzaam en er gebeurt vaker niet heel veel. Wel is er hierdoor extra tijd om de personages beter uit te werken, waardoor je de onderlinge relaties beter snapt. Doordat er niet veel gebeurt zijn er wel veel dialogen. Deze dialogen zijn heel sterk en ze zorgen ervoor dat dit verhaal nog veel interessanter wordt. Ook zorgen de dialogen ervoor dat je het boek makkelijker en sneller kan lezen.

Kortom is Elke dag broerdag een leuk en ontspannend boek. De personages zijn heel divers en goed uitgewerkt. Daarnaast is de onderlinge band tussen de broers ook mooi beschreven. Het verhaal gaat over interessante en belangrijke onderwerpen, waardoor het boek niet alleen een aanrader is voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Tot slot gebeurt er soms niet veel in het boek, maar door de goede dialogen blijft het verhaal leuk.

Recensie: Elke dag broerdag - Tineke Honingh

Elke dag broerdag

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een ontroerende roman over vijf broers die alles op alles zetten om hun gezin bij elkaar te houden

  Voor Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe is het elke dag broerdag. Ze zijn onafscheidelijk en het maakt ze helemaal niets uit dat ze niet allemaal dezelfde ouders hebben. Samen bouwen ze hutten en ravotten ze in het bos – en als een van hen in de problemen zit, kan hij rekenen op de rest. Ze horen bij elkaar, wat er ook gebeurt.

  Als Noa op een dag een paarse envelop ziet liggen met de naam van een advocaat erop, roept hij een broeralarm uit. Met z'n vijven gaan ze op zoek naar de brief, waarin ze woorden lezen die ze niet helemaal begrijpen, maar waarvan ze weten dat ze slecht nieuws betekenen: omgangsregeling, nieuwe woonsituatie, voogdij, ouderschapsplan… De vijf jongens besluiten dat ze niet zonder elkaar kunnen, maar wél zonder ouders. Samen lopen ze weg, het bos in, in de hoop dat ze zo bij elkaar kunnen blijven. Daar buiten in het bos, tussen de reeën, buizerds en insecten ontdekken ze wat ze echt aan elkaar hebben. Dat je soms niet alles aan elkaar kunt vertellen. En, uiteindelijk, de waarheid over de paarse envelop.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen