• onze waardering

Flin of de verloren liefde van een eenhoorn - Henry Lloyd RECENSIE

Recensie: Flin of de verloren liefde van een eenhoorn - Henry Lloyd

Sprookjes zijn van alle tijden en af en toe waagt een of andere schrijver zich weer aan het genre. Vaak bewandelt men platgetreden paden en krijgen we het herkauwen van de aloude vertelstof, maar dan wel in een nieuw jasje. Zelden horen of lezen we verfrissende sprookjes. Tijd om daar verandering in te brengen, moet Henry Lloyd gedacht hebben. Lloyd is verder een nobele onbekende, evenals de illustrator Laurens Rawie. Iets doet ons vermoeden dat het twee pseudoniemen zijn voor dezelfde persoon. Bovendien lijkt het zeker een ervaren schrijver die schuilgaat achter dit pseudoniem. In zijn blog stelt Edward Van de Vendel dat hij weet wie er achter de pseudoniemen schuilgaat, maar dat het er eigenlijk niet tot doet. En daar heeft hij absoluut gelijk in: wie het heeft geschreven doet niets ter zake. Wat hij heeft geschreven is klasse van de bovenste plank!

Flin of de verloren liefde van een eenhoorn slaagt met vlag en wimpel in zijn opzet. Het is een verfrissend en uiterst aangenaam verhaal waarin de auteur verschillende thema’s aanraakt. Naast het klassieke verhaal met een probleemstelling, queeste en oplossing, tracht hij een antwoord te vinden op de vraag naar de zin van ons bestaan en gaat het vooral over de liefde, en dan in het bijzonder over de ontluikende liefde en het hele scala van gevoelens die daarmee gepaard gaan. Protagonisten in het verhaal zijn Flin, een jongetje opgegroeid in het bos met twee arenden als ouders, de eenhoorn Juniper, het meisje Solange en de tweehoofdige dwerg Mono. Zowel Juniper als Flin worden verliefd op Solange, maar als zij wordt ontvoerd door een draak, moet actie ondernomen worden. De anderen vormen dan een soort van ‘fellowship’ als in Lord of the Rings en gaan op zoek naar Solange. De karakters zijn zeer mooi beschreven en maken allemaal een grote ontwikkeling mee. Het lijkt op een soort coming-of-age-verhaal van alle vier de hoofdpersonages die geslingerd worden tussen gevoelens van angst, liefde, jaloezie, verdriet en teleurstelling. Het is bovenal een schitterend sprookje over vriendschap en het hobbelige pad dat daarmee gepaard gaat.

Naast het verhaal is er ook de fantastische stijl van Henry Lloyd. Uitgeverij Querido labelt het boek 9+. De taal die Lloyd hanteert is zo verrijkend voor 9+-jarigen dat ze ongetwijfeld bijdraagt tot uitbreiding van de woordenschat en taalvaardigheid. Daarnaast doorspekt hij het verhaal met subtiele en fijne humor zodat je steeds met een glimlach op je lippen verder leest. Het geheel wordt verder aanschouwelijk gemaakt door mooie zwartwitillustraties die het de jonge lezer nog aangenamer maken. Flin of de verloren liefde van een eenhoorn heeft een nieuwe standaard gezet in het aloude genre van het sprookje: sprankelend, verrijkend en aangrijpend!

Recensie: Flin of de verloren liefde van een eenhoorn - Henry Lloyd

Flin of de verloren liefde van een eenhoorn

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Flin groeit op in het bos, ver van de wereld van de mensen. Hij wordt grootgebracht door twee arenden, en van de tweehoofdige dwerg Mono leert hij overleven in het bos. Als die hem over de mensen vertelt, is Flin opgetogen. Er zijn dus meer wezens zoals hij! Ondanks alle waarschuwingen van de dwerg gaat hij naar hen op zoek. Onderweg ontmoet hij een eenhoorn, die hopeloos verliefd is op een meisje uit een naburig dorp. Ook Flin is meteen van haar onder de indruk, en dat is het begin van een voortdurende rivaliteit. Als het dorp wordt aangevallen door een draak en het meisje wordt ontvoerd, moeten de eenhoorn en Flin wel samenwerken.
    Henry Lloyd schreef een zinderend, tijdloos verhaal over jaloezie,
    vriendschap en beginnende liefde. En over de vraag wat het inhoudt
    om een mens te zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen