• onze waardering

Lieve Edward - Ann Napolitano RECENSIE

Recensie: Lieve Edward - Ann Napolitano

Eddie zit met zijn ouders en oudere broer, Jordan, in een vliegtuig op weg naar hun nieuwe thuis. Wanneer de vlucht neerstort is Eddie de enige overlevende en dat betekent dat hij op slag wereldberoemd is. Hij gaat vanaf dan als Edward door het leven en probeert om te gaan met het verlies van zijn gezin, maar dat is helemaal niet eenvoudig voor de kwetsbare tiener. Zijn oom en tante en buurmeisje Shay doen er alles aan om voor hem een vertrouwde omgeving te creëren waarin hij kan helen, maar dan moet Edward dat zelf ook wel toestaan.

Ann Napolitano kiest voor een erg beladen onderwerp. Een vliegtuigcrash die door één jongen overleefd wordt, het lijkt niet makkelijk om daar geen tear-jerker van te maken. Voor de lezer is de crash al bekend, na het doornemen van de korte inhoud, dus er heerst een soort verwachting vanaf de eerste pagina. Misschien is het net die verwachting, die ervoor zorgt dat je het begin van Lieve Edward dan beetje als afstandelijk ervaart. Edward krijgt moeilijk contact met zijn omgeving na het verlies van zijn gezin en dat voel je als lezer ook. Het buitengewone aan dit gegeven is dat de auteur het in haar voordeel gebruikt. Ze neemt de lezer mee op een jarenlange reis doorheen het lichamelijk en mentale herstel van Edward, en je voelt je steeds meer verbonden met de personages. Het gebeurt eigenlijk ongemerkt en dat betekent dat je pas bij de laatste pagina’s echt de volle emotionele klap krijgt.

De integriteit die Napolitano in Lieve Edward tentoon spreidt is verbazingwekkend. Ze bouwt respect op voor alle betrokkenen en schetst een, misschien voor sommige lezers ongeloofwaardige, situatie die steunt op échte  menselijke acties en gevoelens. Het gaat over de verwerking van een trauma, maar ook over vriendschap en liefde. De stijl van de auteur is zacht en licht, en leidt nooit af van het verhaal. Ze slaagt er bovenal in om je moeiteloos door het verhaal te leiden en daardoor vertedert het geheel meer dan het verscheurt. Het is meer een eerbetoon dan ramptoerisme. Uiterst indrukwekkend.

Wat Lieve Edward nog intrigerender maakt is het feit dat er een tweede lijn in het verhaal te vinden is. Het boek start namelijk bij het instappen van alle passagiers in het vliegtuig en volgt uur per uur de vlucht, tot aan het neerstorten. Dus, tussen de hoofdstukken die focussen op Edward ná de crash, vind je de verhalen van bepaalde passagiers en wat hun persoonlijke issues waren ten tijde van de vliegtuigreis. Napolitano creëert zo een mooie dynamiek en voor de lezers die al gevlogen hebben, is het allemaal erg herkenbaar.

Lieve Edward is een boek dat moeilijk in een bepaalde hoek te drukken is en is net daarom heel geschikt voor een grote variatie aan lezers. Naarmate het boek vordert duiken er steeds meer kleine pareltjes van zinnen op en houdt het verhaal je meer en meer in zijn greep. De groei die Edward doormaakt is voelbaar op elke bladzijde, terwijl in het vliegtuig de sfeer steeds benauwder wordt. Het enige nadeel is het moeizame begin, maar als je daar doorheen komt, worden die eerste pagina’s alleen maar betekenisvoller. Lieve Edward is een oprecht verhaal, waarin de emoties gematigd aan de lezer gevoerd worden, maar waar je toch even van ondersteboven bent na het lezen.

Recensie: Lieve Edward - Ann Napolitano

Lieve Edward

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een vliegtuig stort neer. Alle passagiers overlijden behalve één, een twaalfjarige jongen genaamd Edward. Edward wordt opgevangen door zijn oom en tante, en probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Hij is een beroemdheid: als hij naar school gaat, staan mensen langs de kant en maken ze foto's. Hij is het wonderkind dat overleefde. De enige aan wie Edward echt steun heeft is zijn buurmeisje Shay, de beste vriendin die je je maar kunt wensen. Samen doen zij een onverwachte ontdekking die hen naar antwoorden op de diepste vraag leidt: wie ben je als je alles kwijt bent geraakt?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen