• onze waardering

Verdronken - Gerard van Gemert RECENSIE

Recensie: Verdronken - Gerard van Gemert

Roan krijgt plotseling een appje van iemand die beweert dat hij zijn tweelingbroer Dylan is. Roan schrikt hiervan, want 7 jaar geleden is Dylan verdronken. In de berichtjes staan feiten die alleen Dylan kan weten en Roan gaat samen met Esmeralda op onderzoek uit. Is Dylan wel echt verdronken? En kan Roan zijn ouders en Esmeralda nog vertrouwen?

 Dit vierde deel van de serie ‘Eilandgeheimen’ begint al meteen spannend. Al op de eerste bladzijde krijgt Roan een berichtje van iemand die zegt zijn tweelingbroer Dylan te zijn. Door deze spannende manier van schrijven, zorgt Gerard van Gemert ervoor dat je steeds door wilt lezen; hoe loopt dit af? Is Dylan 7 jaar geleden echt verdronken of is er iets anders gebeurd? En wat is er dan gebeurd?

Voor mensen die bekend zijn op Terschelling is dit een leuk boek om te lezen; er worden veel bekende plaatsen op Terschelling genoemd. Anderzijds maakt dit het ook wel een beetje onrealistisch; hoe kan het dat je een klasgenootje van de basisschool zo lang niet gezien hebt op een eiland als Terschelling?  

Hoewel het eerste deel van Verdronken erg spannend is, wordt het verhaal onrealistischer naarmate de ontknoping dichterbij komt. Daarnaast is het wel een beetje onwaarschijnlijk dat het Dylan na zeven jaar plotseling een appje stuurt. Gerard van Gemert heeft een prettige schrijfstijl, door het eenvoudige taalgebruik leest het boek lekker weg. En ook de nieuwsgierigheid naar het ware verhaal, maakt dat je door wil lezen. De onderwerpen die Gerard van Gemert in dit boek beschrijft, zoals een vermissing en ontvoering, zijn zeker heftig. Het einde daarentegen is een beetje een anticlimax.

Wel zet het boek je tijdens het lezen steeds een beetje op het verkeerde been, waardoor je goed mee kunt leven met Roan. Door de duidelijke beschrijvingen begrijp je de twijfels van Roan erg goed en ga je zelf ook nadenken: zijn Esmeralda en/of de ouders van Roan wel te vertrouwen? Hebben zij iets te maken met de verdwijning van Dylan, en wat dan?

Verdronken is zeker een aanrader voor de oudere basisschoolleerlingen en jongeren die niet veel van lezen houden, maar toch af en toe een boek voor Nederlands moeten lezen. Het boek is namelijk wel erg spannend en leest daardoor lekker weg door het eenvoudige taalgebruik.

Recensie: Verdronken - Gerard van Gemert

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: The Fault in our stars

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

  • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen