• onze waardering

Midnight Chicken - Ella Risbridger RECENSIE

Recensie: Midnight Chicken - Ella Risbridger

Begin je vooraan in Midnight Chicken dan heb je het gevoel dat je aan een behoorlijk komische roman begint. Ella Risbridger begint met een verhaal over een kip. Dat verhaal eindigt met een recept voor Midnight chicken. Zo genoemd omdat ze het midden in de nacht samen met 'De lange man' maakte. De lange man, haar echtgenoot, komt sowieso vaak voor in het boek.

Ella Risbridger beschrijft in Midnight Chicken haar leven vanaf haar burn-out, die haar uiteindelijk deed besluiten zich vooral toe te leggen op koken én schrijven. Over haar leven met de Lange man die haar leerde koken.
Ieder recept is een feestje om te lezen. De meeste recepten worden ingeleid met een verhaal hoe het gerecht tot stand is gekomen of waar het vandaan komt. Altijd weet Ella Risbridger er een komische noot aan toe te voegen in een heerlijke schrijfstijl. De namen van de recepten zijn vaak een verwijzing naar de gebeurtenis. Wat bijvoorbeeld te denken van een 'Broodje visstick voor de eerste avond' of 'Minestrone met dingen die op moeten', om maar niet te spreken over de 'Zalm met kleefrijst voor als je vastzit in een boekhandel', waar feitelijk een triest verhaal aan vast zit omdat het over een angststoornis gaat waardoor Ella Risbridger de straat niet meer op durfde.

Verhalen bij andere recepten doen je juist heel erg verlangen het recept zelf te maken zoals de 'Pasta met worst voor een goed huwelijk'.
Ook de recepten zelf zijn op een bijzondere manier beschreven: 'Wortels raspen duurt langer dan je denkt: gebruik het als vorm van meditatie of zet de tv aan. Wat jij wilt'. Overigens zijn de recepten ook heel duidelijk. Door de verhalende schrijfstijl zijn ze heel goed te volgen, maar kijk niet op van zinnen als 'Laat iemand anders die Parmezaanse kaas raspen' of 'Open een fles wijn, verzamel je vrienden, ga op de bank zitten en word steeds vrolijker, warmer en zatter. Zing'.

Bij de recepten geen foto's maar illustraties van Elisa Cunningham. Had ik eerder nog moeite met kookboeken zonder foto's, ik ga het steeds meer waarderen. Het geeft je in ieder geval ruimte voor creativiteit. Bovendien zijn het soms gewoon erg leuke tekeningen.

De hoofdstukindeling van Midnight Chicken is dan weer behoorlijk traditioneel: Een hoofdstuk over de keuken (keukengerei, voorraadkast, koelkast) en daarna het ontbijt, soep en brood, picknick, gerechten uit de voorraadkast, weekendgerechten en zoete lekkernijen. Gelukkig wel allemaal ingeleid door weer een heerlijk verhaal.

Natuurlijk kookte ik zelf ook wat. Gezien mijn enthousiasme hierboven was dat sowieso geen straf. Ik begon met de 'Kipcurry voor beginners, voor Harry'. Harry stond onverwacht voor de deur en bleek een vriend te zijn van de lange man, die zelf niet thuis was. Harry bleef eten en hielp Ella met het maken van de curry. Ella Risbridger schrijft dat ze verder niet veel curry-recepten heeft omdat er heel veel mensen zijn die betere curry's maken. Ongetwijfeld waar, maar deze was écht heerlijk. Wij aten het op advies van de schrijfster met naanbrood, Wauw, een blijvertje.

Meteen de dag erna ging ik voor biefstuk. De schrijfster beschrijft een recept voor rosbief. Dat gebruikte ik niet. Wel het recept voor het bijgerecht, 'Romige prei van Marky Market' én het recept van de 'In ganzenvet gebakken aardappels' , Alweer hadden we een fantastische maaltijd. Vooral de prei was zalig.

Het venijn van het boek zit in het nawoord. Hoe humoristisch de verhalen ook zijn en hoe tof de gerechten smaken. De lange man, die in werkelijkheid John Underwood heet, overleed vlak voor het uitkomen van Midnight Chicken, op slechts 25 jarige leeftijd aan kanker. Hij las alle proefdrukken, behalve de laatste. Veel van de verhalen zijn geschreven zittend naast het ziekbed van haar partner.

Midnight Chicken is een heerlijk boek. De recepten, maar zeker ook de mooie, humoristische verhalen. Een echte aanrader!

Recensie: Midnight Chicken - Ella Risbridger

Midnight Chicken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Midnight Chicken (& andere recepten die het waard zijn om voor te leven) is een kookboek dat uitnodigt de keuken in te gaan geroosterde knoflook en tomatensoep, opzwepende chili-citroen spaghetti, verkoolde prei lasagne, pittige visstick broodjes of brownies met verbrande boter.

  Er was een tijd dat de wereld voor Ella Risbridger overweldigend was geworden. Geluiden waren te luid, kleuren waren te fel, elke beweging te veel. Op een nacht lag ze op haar keukenvloer, zich afvragend of ze
  ooit zou opstaan en het was de gedachte aan een kip, aan het braden en eten, die haar overeind bracht en haar de zin in het leven terug gaf. Trek een fles wijn open, ga er rustig voor zitten en geniet van al het moois dat koken te bieden heeft.

  'Een prachtig, ontroerend en hoopvol kook- en leesboek over hoe koken je hart en ziel oprecht kan helen. (Koop het alleen al voor de illustraties!) Dit boek is een absolute aanrader! ... overigens ieder mooi verhaal dat begint met een gebraden kippetje is het lezen meer dan waard.'
  Yvette van Boven

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

 • Een zee van tijd - Eva Nagelkerke

 • Recensie: Jurassic World: Dominion

 • Maxton Hall College - Mona Kasten

 • Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen