• onze waardering

De menselijke maat - Roberto Camurri RECENSIE

Recensie: De menselijke maat - Roberto Camurri

De menselijke maat speelt zich voornamelijk af in een klein Italiaans dorpje genaamd Fabbrico, waar iedereen iedereen kent. Tijdens een broeierige zomer komen Davide, Valerio en Anela in een driehoeksverhouding terecht… maar na die zomer besluit Valerio om Fabbrico te verlaten. In het boek ontdekken ze wat de gevolgen zijn van hun ingrijpende beslissingen en blijven ze naarstig op zoek naar de liefde waar we allemaal zo naar verlangen.

Roberto Camurri schrijft met een prachtige schrijfstijl en dat maakt het lezen bijzonder aangenaam. Hij weet de omgeving en de gebeurtenissen zeer goed te beschrijven, zodat je als lezer helemaal mee in de sfeer getrokken wordt. Als lezer word je gekatapulteerd naar hete Italiaanse zomers, broeierige nachten en sneeuwrijke winters: je gaat helemaal op in het boek. Ook relaties tussen verschillende personen worden op een realistische en intieme manier weergegeven. Om dit allemaal te bereiken heeft de auteur niet veel woorden nodig, hij heeft het talent om veel weer te geven met weinig tekst.

Het boek is opgebouwd in verschillende hoofdstukken die vrij los van elkaar staan. In sommige hoofdstukken is Davide aan het woord, in sommige Anela of Valerio, maar ook familie en vrienden van deze drie personages komen aan het woord en geven een inkijk in hun leven. Het leek soms wel alsof ik een bundel kortverhalen aan het lezen was, maar de rode draad doorheen de verhalen (de drie hoofdpersonages) hield alles mooi bij elkaar. Ik vond dat het boek ingenieus in elkaar zat.

De menselijke maat is een boek dat wel wat vraagt van de lezer. Roberto Camurri geeft niet alles prijs in zijn boek, er zijn heel wat open plekken in het verhaal die je als lezer zelf moet invullen. Enerzijds met je eigen fantasie, maar ook met informatie die je in de verschillende hoofdstukken moet verzamelen. Het geeft je als lezer dan ook wel heel wat voldoening als je de puzzelstukjes op de juiste plek kan leggen!

De thema’s in het boek zijn soms zeer heftig. Liefde is een belangrijk thema, maar dit (meestal zeemzoete) thema wordt op een harde manier voorgesteld in het boek met bijvoorbeeld overspel en relaties die helemaal op zijn. Ook de dood, geweld, ziekte…. zijn thema’s die in dit boek een belangrijke plek krijgen. De menselijke maat is met andere woorden geen boek waar je vrolijk van zal worden, maar het is wel een boek dat zijn sporen bij je zal achterlaten.

De menselijke maat van Roberto Camurri is een sfeervolle roman die de lezer ongetwijfeld zal raken. De bondige vertelstijl in afzonderlijke hoofdstukken is ingenieus en zorgt ervoor dat je als lezer in het boek wordt gezogen.

Recensie: De menselijke maat - Roberto Camurri

De menselijke maat

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Fabbrico is een slaperig dorp tussen Parma en Bologna. Het telt een viertal straten te midden van uitgestrekte velden. Iedereen kent elkaar, en het lijkt alsof de inwoners nooit zullen ontsnappen aan een saai en rustig leven in de provincie. Tijdens een lange hete zomer ontstaat er een driehoeksverhouding tussen de jonge vrienden Anela, Davide en Valerio. Uiteindelijk besluit Valerio Fabbrico te verlaten, en in de jaren die volgen realiseren de drie vrienden zich wat de gevolgen zijn van de keuzes die ze in hun jeugd hebben gemaakt.


    De menselijke maat is een prachtige en hypnotiserende roman in verhalen, over vriendschap en liefde, over vertrouwen en verraad. Davide, Valerio en Anela worstelen allen met een onverklaarbaar schuldgevoel, en zoeken wanhopig naar de middelen om inhoud en vorm te geven aan hun leven.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen