• onze waardering

Alles is nu - Amy Giles RECENSIE

Recensie: Alles is nu - Amy Giles

Hadley McCauley lijkt het allemaal prima voor elkaar te hebben. Ze komt uit een rijke familie, is slim, knap én de sterspeler van het lacrosseteam. Maar binnen de muren van hun prachtige grote huis deelt vader met harde hand de lakens uit. Hadley wordt fysiek en psychisch mishandeld; met minder dan volledige toewijding aan haar sport en schoolwerk neemt hij geen genoegen. Hadley doet er alles aan om haar zusje Lila hetzelfde lot te besparen. Tot ze Charlie ontmoet, door wie ze langzaam steeds meer haar eigen weg begint te kiezen. Met als gevolg dat vader zijn aandacht op Lila begint te richten. Dan zet een ernstig ongeluk al hun levens volledig op hun kop.

Alles is nu is het debuut van de Young Adult auteur Amy Giles. Giles heeft voor haar eerste boek met huiselijk geweld meteen een heftig onderwerp gekozen. Daar kan ze goed mee uit de voeten. Zonder alles tot in de nare details te beschrijven gebruikt ze precies voldoende woorden om Hadleys thuissituatie invoelbaar te maken. En het breekt je hart om te lezen hoeveel mensen een vermoeden hadden van de zware thuissituatie bij de McCauleys, terwijl er voor Hadley geen uitweg lijkt.

Wel is het de eerste vijftig pagina’s wat zoeken in Alles is nu. Giles springt heen en weer tussen voor het ongeluk (‘toen’) en erna (‘nu’). Daardoor wordt de vertelling iets teveel opgebroken om er snel lekker in te zitten. Ook zijn er nog fragmenten van het speurwerk naar de toedracht van het ongeluk. Of deze veel toegevoegde waarde hebben, is twijfelachtig. Aan het begin laten ze zien dat de mensen om haar zich wel eens afvroegen of Hadley helemaal eerlijk was. Maar dat wordt later in het boek ook gewoon wel duidelijk. Tegelijkertijd speelt de inspecteur wel een belangrijke rol in de verrassende ontknoping van Alles is nu, en misschien was zijn verschijning zonder zijn eigen passages wel teveel uit de lucht gevallen.

Waar Giles in zeker meer aandacht aan had mogen besteden, is aan het uitwerken van het personage van de vader. Hier en daar wordt wel wat gehint op zijn eigen jeugd, of lijkt Hadley iets diepers in hem te raken met een onverwachte reactie op zijn gedrag. Giles doet daar verder niets mee. Jammer, want dat had het boek meer diepgang gegeven. Zeker omdat het drama en de emoties in Alles is nu in hun totaliteit net iets teveel op afstand blijven om de tranen over je wangen te laten lopen. Giles lijkt vooral hard gewerkt te hebben aan het in elkaar weven van de toen- en nu-verhaallijn, wat haar absoluut knap lukt. Maar het boek wordt daarmee meer een technische schrijfoefening dan de dramatische tranentrekker die het had kunnen zijn.

Daardoor komt Alles is nu niet zo hard binnen als misschien had gekund. Maar dat Hadleys situatie en huiselijk geweld in het algemeen verschrikkelijk én ontzettend ingewikkeld zijn, staat vast – en dat blijft je ook nog wel even bij na de laatste pagina. Giles heeft sowieso een prettige vlotte schrijfstijl die maakt dat je wilt doorlezen. Ze gebruikt weinig moeilijke woorden, zonder kinderachtig te worden, waardoor Alles is nu prima is als YA-boek, maar ook nog geschikt voor oudere lezers.

Recensie: Alles is nu - Amy Giles

Alles is nu

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Alles is stuk. Alles is anders. Alles is nu



    Amy Giles deelt een emotionele klap uit met "Alles is nu'. Het gezin waarin Hadley opgroeit lijkt perfect. Maar niets is wat het lijkt. Hadley is de oudste dochter en wordt mishandeld door haar vader. Ze doet er alles aan om haar zusje ditzelfde lot te besparen. Maar als Hadleys verboden relatie aan het licht komt, wordt het huiselijk geweld nog erger. Totdat er een ongeval gebeurt waardoor alles verandert. En na die dag praat Hadley niet meer over wat is geweest. Het kost haar al genoeg moeite om vrede te krijgen met het nu. "Alles is nu' is een aangrijpende YA crossover van de talentvolle Amy Giles.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen