• onze waardering

Recensie: Chocolaterie RECENSIE

Recensie: Chocolaterie - Hidde de Brabander

Chocoladeliefhebbers opgelet! Heb je altijd al mooie dingen willen maken met chocola? Hidde de Brabander heeft met het boek Chocolaterie een ontzettend mooie Chocolade ‘bijbel’ op de markt gebracht die jou gaat helpen om nieuwe technieken toe te passen. Want wie wordt er niet gelukkig van chocola?

Het boek Chocolaterie start met ongeveer 60 pagina’s introductie over dit fantastisch lekkere bruine, witte en soms roze (Ruby) goedje. Er wordt dieper ingegaan op de geschiedenis, de verschillende landen van herkomst en daarnaast besteed Hidde een heel hoofdstuk aan bewustwording en duurzaamheid. Hij stimuleert je daardoor om je meer te gaan verdiepen in de herkomst van cacao en de makers van de chocolade die je koopt. Deze introductie voeg nét dat beetje extra toe aan een boek zoals dit. Je krijgt meer inzicht in het product waar je mee gaat koken en gaat het daardoor nog meer waarderen.

Na deze uitgebreide introductie begint het echte kook en bak werk. Elk hoofdstuk omvat een andere bereiding of techniek van chocola. Zo wordt er bijvoorbeeld ingegaan op wat temperen is: het in de juiste conditie brengen van de chocola met behulp van temperatuur. Al deze technieken worden heel simpel gemaakt door de persoonlijke en gemakkelijke schrijfstijl van Hidde in het boek Chocolaterie. Dit zorgt ervoor dat je er zelfs even rustig voor gaat zitten om meer te lezen.

In elk hoofdstuk worden er een aantal basis recepten voor één specifieke techniek beschreven. Daarna krijg je nog een aantal ingewikkeldere inspiratierecepten waarbij je meerdere dingen kunt combineren. Deze opbouw geeft het boek een hele logische structuur en kun je gemakkelijk dingen terug vinden.

Bij het onderdeel meringues en semel- en biscuits kom je bijvoorbeeld marshmallows, macarons en brownies tegen als basis recepten en krijg je on top of that nog drie bijzondere inspiratierecepten. Elk (basis) recept heeft 4 stappen die handig gefotografeerd zijn. Alle producten staan uitgemeten in bakjes en schalen op de foto. Hierdoor heb je snel overzicht wat er allemaal nodig is en in vier stappen kun je het proces via de foto’s helemaal volgen.

Voor elke chocolade liefhebber met een passie voor bakken en patisserie is dit een heerlijk boek om mee aan de slag te gaan. Chocolaterie geeft een fantastisch kijkje in de wereld van cacao en je wordt daarnaast door de meester patissier Hidde de Brabander helemaal ondergedompeld in alle bereidingstechnieken en recepten. Alle technieken komen in duidelijk geformuleerde simpele basisrecepten heel goed tot zijn recht.

Volcae Brûlèe

Dit recept vond ik wel spannend om te maken, omdat je kristalsuiker en glucosestroop moet verhitten tot 170 graden om er karamel van te maken. Als hobby kok had ik dit nog nooit gedaan, maar uiteindelijk was dit relatief simpel en goed te doen. De smaak was fantastisch, alleen was het eindresultaat bij mij niet snijbaar geworden. Het werd meer een wat stroperige/smeerbare substantie. Daarnaast hebt je voor (bijna) alle recepten Callebaut chocolade nodig en deze kan je alleen bij delicatesse zaken (of online) krijgen.

Zie hier het resultaat:

Brownies

Dit recept leek mij top, 6 ingrediënten mengen en 12 minuten bakken. Daarnaast is er (bijna) niemand die niet van brownies houdt. Het afwegen van producten blijft voor mij tijdens het bakken altijd een struggle. Tijdens het koken gaat bij mij veel uit de losse pols en dat is bij bakken natuurlijk een complete ramp. Uiteindelijk kostte het daarom aardig wat tijd om alles goed af te wegen. Ook hier werd Callebaut 811 (pure chocolade) voor het recept gebruikt, wat dus niet makkelijk te verkrijgen is. Helaas was 12 minuten in de oven niet genoeg om gaar te worden, ik heb ze uiteindelijk 3x zo lang gebakken. Dit zorgde wel voor de beste brownies ooit!! Knapperig van buiten en smeuïg van binnen.

Ben je al veel aan het bakken of aan het experimenteren met patisserie? Dan zou ik Chocolaterie absoluut aanraden. Er staan ontzettend mooie verhalen over de historie en herkomst van cacao in die ervoor zorgen dat je nog meer van chocola gaat houden. De smaken van de recepten zijn echt to die for, alleen is het wel even zoeken naar de juiste ingrediënten, de juiste hoeveelheden en de juiste temperatuur om alles net zo mooi te krijgen als in het boek. Extra bak/patisserie ervaring kan je helpen om het te perfectioneren.

Recensie: Chocolaterie - Hidde de Brabander

Chocolaterie.

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In zijn allernieuwste kookboek Chocolaterie, deel Meester Patissier Hidde de Brabander zijn kennis en inspiratie over een van zijn favoriete onderwerpen: chocolade. Met duidelijke uitleg, handige stap-voor-stapfotografie en inspirerende signatuurgerechten. Onmisbaar voor de serieuze thuisbakker of (semi)professional die alles over chocolade wil leren. 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

 • 10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is

 • YA vervolg delen in 2023

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen