• onze waardering

De stroopwafelshop - Astrid Harrewijn RECENSIE

Recensie: De stroopwafelshop - Astrid Harrewijn

Wanneer Suze van een werkgever uit haar studententijd het aanbod krijgt om mee te doen aan een wedstrijd, accepteert ze de uitdaging vol enthousiasme. Als zij in New York een koffietentje draaiende weet te houden en na een jaar meer winst heeft gemaakt dan haar concurrentie in Rome en Parijs, wint ze honderdduizend euro. Simpel zat, toch? Ze krijgt echter al snel spijt van haar impulsieve actie. Aangekomen in het criminele Bushwick, waar ze haar koffie en stroopwafels moet zien te verkopen, wil ze het liefst direct weer naar huis. Toch weet ze met hulp van de locals haar stroopwafelshop op te zetten. Gaat het haar lukken om de hoofdprijs te winnen?

De proloog van De stroopwafelshop is pakkend en na de eerste bladzijden word je meegezogen in het verhaal van Suze. Astrid Harrewijn heeft een vlotte pen en na slechts een aantal alinea's is het de lezer duidelijk wie Suze is, wat ze wil bereiken en hoe ze in haar huidige situatie terecht is gekomen. Je kunt je direct in haar inleven. Suze is goedgehumeurd en optimistisch, maar ook een twijfelaar. Ze wil risico's nemen en uit haar comfortzone stappen, maar gewaagde keuzes maken gaat wel gepaard met angst: "Wat voor een loser ben je als de hele wereld voor je openligt en je toch de verkeerde keuze maakt?" Dat maakt haar situatie voor iedereen (met of zonder quarter- of midlifecrisis) heel herkenbaar.

Identiteit en keuzes maken zijn belangrijke thema's in De stroopwafelshop, maar ook thema's zoals eenzaamheid en geluk passeren de revue – thema's die in het huidige zelfhulptijdperk actueel en relevant zijn. De manier waarop die thema's worden behandeld voelt ietwat belerend. In lange monologen delen personages hun levenslessen. Vaak voelen die monologen onnatuurlijk en ze voegen niet altijd iets toe.

De vlotte pen waarmee Harrewijn schrijft is niet alleen haar kracht, maar ook haar valkuil. Op veel punten voelt het verhaal te gehaast. Eenzaamheid, enthousiasme, schaamte, opwinding en verdriet wisselen elkaar in zo'n hoog tempo af dat je de stemmingswisselingen van Suze af en toe nauwelijks kan bijbenen. Voordat je een hoogtepunt kunt vieren, komt er alweer een dieptepunt aan.

De haast van het verhaal komt voornamelijk voort uit de vele verhaallijnen die worden uitgewerkt. Behalve Suze zelf komen er een heleboel andere personages langs, die het verhaal op een zijspoor brengen. Die verhaallijnen zijn niet allemaal even sterk. Sterker nog: sommige doen weinig goeds voor de geloofwaardigheid van het verhaal, zelfs binnen de rekbare grenzen van een feelgood-plot. Eén van de verhaallijnen mondt zelfs uit in wat een flinke traumatische ervaring zou moeten zijn, waar vervolgens overheen gewalst wordt alsof het helemaal geen big deal is.

Desondanks is De stroopwafelshop een aanrader voor iedereen die houdt van stroopwafels (en cheesecake en brownie), droomt over New York en stiekem wel een eigen koffietentje zou willen beginnen. Met De stroopwafelshop zet Astrid Harrewijn een sprankelende roman neer over doorzettingsvermogen, solidariteit, vrijheid, liefde en het najagen van je dromen. Een heel geschikt boek om in een avondje te lezen onder het genot van een kopje thee – en natuurlijk een stroopwafel.

Recensie: De stroopwafelshop - Astrid Harrewijn

De stroopwafelshop

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een jonge vrouw gooit haar leven over een totaal andere boeg en moet daarbij de nodige obstakels overwinnen

  De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.
  Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.

  Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen